Schlenkerla je historický pivovar v Bambergu, který zde stojí od roku 1405. Tenkrát jsem si zde pivo nedával, tak budu věřit tomu, co uvádějí. Je proslulý především pivem Rauchbier (nakuřované pivo). Tato nejenom místní pivní specialita se vaří ze sladu sušeného nad bukovým dřevem nepřetržitě čtyři století. Na první dobrou chutná jako uzený nápoj nebo pivo bumbané u kouře táborového ohně, ale posléze v něm nacházím zajímavou chuť.
V létě zve v bývalém klášterním dvoře k posezení pivní zahrádka pivovaru.
Uvádí se, že název „Schlenkerla“ vznikl z anekdoty o sládkovi Andreasu Graserovi, který po nehodě při chůzi mával rukama. Co to ale přesně mělo znamenat, to nevím.
V současnosti se zde vaří sedm různých druhů piv, které se exportují do mnoha zemí po celém světě. Do přilehlé restaurace se kromě piva chodí na jídlo. Nabízí tady například místní specialitu, Bambergský cibulák.
V restauraci je však většinou plno a personál nestíhá. V případě, že neumíte perfektně německy, tak se vám může stát, že si s obsluhou zcela neporozumíte při objednávce a následně vám donesou něco jiného!!!!