Loading...
Nestává se tak často, aby nějaký gastropodnik nebo podnik podobného zaměření (tentokrát jde o ubytovací služby) dostal nějaké to ocenění s proslulým názvem Michelin. Tentokrát ovšem nejde o slavnou hvězdu, ale ocenění zvané klíč, tedy Michelin key.
Jde ale o cenu skoro stejně prestižní jako je ta hvězda. Cenu získal nedávno šumperský hotel Perk. Nejde ovšem o žádný nový hotel, jde o hotel, který se dokonce proslavil i ve filmovém světě, kde byl zpodobněn ve filmu Krásno pod svým originálním názvem Grand.
Samotný původní Grand byl jednou z nejvýraznějších staveb ve stylu funkcionalismu, kterým se mohl Šumperk chlubit. Moderní meziválečný styl se v Mährische Schönbergu příliš neprosadil. Převážně německé obyvatelstvo novotám nehovělo, takže na rozdíl od podobně velkých měst ve vnitrozemí se meziválečný styl v Šumperku moc neuchytil. Je fakt, že funkcionalismus byl více spojen s meziválečnou českou avantgardou, tím pádem nebyl mezi německy hovořícími příliš oblíben (nicméně i v tom konzervativním prostředí pod Jeseníky pár výjimek najdeme).
Hotel si nechal postavit Pozemkový ústav v Olomouci za projekční činnosti projektanta a stavitele z Olomouce, Tomáše Šipky, budovu spolunavrhoval brněnský architekt Bohumír Čermák. Šumperk tak získal na svou dobu moderní a kapacitní ubytovací budovu. V části budovy sídlila i prodejna ASO (Ander a syn, taková lepší galanterie, ale i jiný sortiment, prostě obchodní dům). Po válce byly osudy hotelu spojeny s místními podniky RaJe (restaurace a jídelny). Později byl přeci jen podnik více zaměřen na restaurační služby. Poslední větší úpravy proběhly v l. 1965–67. V přízemí byla kavárna a restaurace, v patře vinárna kde dokonce hrávala i živá hudba. V době po listopadu 89 byl v přízemí i poměrně slušný bufet. Nicméně celkově hotel chátral a na to, že to měl být vlastně nejlepší podnik ve městě se už zapomnělo.
Změna začala v roce 2000 kdy hotel koupil podnikatel Ondřej Veselovský. Začala náročná přestavba, kdy byla stavba odhalena na holý skelet.
Na novém vzhledu se výrazně podílela designérka Lucie Koldová, velká část prací na přestavbě probíhala v dobách covidu a účastnily se jí hlavně místní firmy. Již po znovuotevření se budova dočkala ocenění jako stavba roku.
V roce 2025 získali hotel noví majitelé, které známe z Dolní Moravy, kde vlastní velkolepé horské sportovně-rekreační středisko SKI Sněžník (Stezka v oblacích, Skybridge, Mamutí horská dráha atd.).
Není bez zajímavosti, že v posledních letech se u PERKu konají i různé společensko-sportovní akce, mohou to být starty nebo cíle nějakých cyklozávodů, běhu Šumperunu, či část oslav dnů města.
V samotném hotelu je dnes k dispozici 35 pokojů pro 78 zájemců. Ve vrchním patře je mj. sauna a wellness.
Jak už to bývá, změna názvu vzbudila jisté rozpaky, nicméně se zdá, že název Perk (odvozený od názvu města) se ujme.
Udělování michelinovských ocenění se děje utajeně, respektive komisaři, kteří podniky hodnotí svou návštěvu nijak neoznamují, vše musí probíhat za běžného provozu. Takže personál hotelu vůbec netuší, že nějací hodnotitelé jsou v jejich podniku. Můžeme tak vzpomenout slavnou komedii Křidýlko nebo stehýnko, kde hrdina, pan Duchemin (L.de Funes) používá různé převleky a lsti, aby nebyl odhalen. Pokud podnik nějaké to ocenění získá, může mu to zaručit jistou, vlastně bezplatnou reklamu v prestižních průvodcích. Aby si ovšem hodnocení udržel, nesmí pak ze svých kvalit slevit. Není bez zajímavosti i fakt, že co se týče michelinových hvězd, funguje to tak trošku jako pozvánka k návštěvě konkrétního lokálu. Uvidíme, jestli něco podobného funguje i u michelinových klíčů, tedy jestli do Šumperka dorazí početná skupina nových výletníků. Ostatně jeden z amerických cestovatelských serverů psal i o místech v Jeseníkách, která by měl cestovatel shlédnout (tuším to byla Karlova Studánka).