Loading...

Jarní dovolená v Zillertalu – sníh prospívá psychice

Tipy a novinky

Pro nadšené vyznavače zimních sportů je Zillertal opravdu špičková destinace. Od lyžování ve všech variantách, přes sáňkování, běh na lyžích a bruslení – každý si tu najde to své. Pohled na 55 zasněžených třítisícovek, které se nad zillertálským údolí tyčí, je nezapomenutelný. Navíc bylo prokázáno, že zasněžená krajina má pozitivní vliv na psychiku: Lidé, kteří trávili čas v zasněžené krajině, se potom cítili výrazně lépe a měli větší důvěru v sebe sama.

Lyžařské radovánky začínají hned po sjezdu z dálnice směrem na Zillertal v nadmořské výšce 550 metrů a končí v neuvěřitelných 3.250 metrech na konci údolí na ledovci Hintertux. Nedostatek sněhu zde tudíž není téma. Ve čtyřech velkých lyžařských areálech je k dispozici celkem 542 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti a 180 moderních lanovek a vleků.  Pro běžce je v údolí k dispozici 125 kilometrů běžeckých stop, pro sáňkaře 14 sáňkařských drah s celkovou délkou 45 kilometrů. V celém údolí jsou celkem čtyři velké lyžařské areály. 

Zillertal Arena  
Největší a jedna z nejoblíbenějších lyžařských oblast v údolí Zillertal je Zillertal Arena. Začíná ve středisku Zell am Ziller dvěma kabinovými lanovkami a lyžuje se do nadmořské výšky 2.500 metrů. Tvoří ji čtyři střediska: Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten, Wald und Krimml.Lyžařský areál se táhne přes čtyři vrcholy, nabízí 147 kilometrů skvěle upravovaných sjezdovek a 52 lanovek a vleků v nadmořské výšce mezi 580 a 2.500 metry nad mořem.
Najdete tu prostorné  červené carvingové dálnice, které se táhnou bezlesým, lehce členitým terénem, ale i příkré slalomové svahy a modré sjezdovky.

Nejdelší sjezd do údolí

Milovníci dlouhých sjezdů tu najdou nejdelší rakouskou sjezdovku do údolí s rekordním převýšením 1.930 metrů. Jmenuje se Höhenfresser a nabízí obrovský lyžařský zážitek – a to v jednom kuse!  Navíc se není nutné vracet dolů do údolí kabinovou lanovkou, ale svištět z Übergangjochu  (2.500 m) 8,4 km bez přestávky až k údolní stanici střediska Zell am Ziller.

Děti vítány!

Mají tu i skvělý program pro děti: V zážitkovém zimním světě jsou dětské sjezdovky, pohyblivé koberce a pestrý program, který naučí děti hrou zvládat první obloučky.   Když je lyžování dost, můžete s dětmi vyzkoušet sáňkařskou dráhu Arena Coaster. Je dlouhá půldruhého kilometru a šestiminutový sešup zaručuje zábavu pro celou rodinu.

Aréna pro šampiony

Kromě úžasné sjezdovky do údolí nabízí Zillertal Arena ještě jeden nezapomenutelný zážitek – Arena Champions. Každý návštěvník Zillertálské arény se může stát šampionem arény. Podmínkou je absolvovat nejméně šest z celkového počtu čtrnácti stanic Arena Champions s tratěmi s měřením rychlosti, snowparky a dalšími atrakcemi. Kdo tyto podmínky splní,

dostane zdarma Champions Book – digitální fotoalbum s pěknými vzpomínkami. Všechny stanice jsou skvěle značeny, stačí se na webu zaregistrovat : www.skiline.cc/zillertalarena  a zadat číslo svého skipasu.

Zillertálský Superskipass

Zillertálský superskipas platí v celém údolí na 180 lanovkách a vlecích. K dispozici je v údolí celkem 544 kilometrech sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Lanovky vyjíždějí až do nadmořské výšky 3.250 metrů a sezóna letos trvá až do 19. dubna.

www.zillertalarena.com  

www.zillertal.at

 

Hotel Theresa – jednička pro požitkáře

Na tělo i ducha má blahodárný účinek nejen alpský vzduch a sportovní aktivity, ale i jiné prostředky: uvolnění namoženého svalstva v bazénech a saunách i nejrůznější masáže a zábaly. A o gastronomických požitcích nemluvě.

Mě okouzlila Theresa, hotel rodiny Eggerových v malebném středisku Zell am Ziller uprostřed světa hor v údolí Zillertal. Šéfují tu rodiče – otec filosoficky, energická matka fakticky – a dospělé děti mají na starost kuchyni a recepci. Už první dojem působí jako balzám na rány stresovaných manažerů, kteří jsou zvyklí spěchat od termínu k termínu: všude hodně dřeva, útulný nábytek a teplé světlo – prostředí, kam se rádi uchýlíte k oddechu.

Sportovní duch hotelu Harri i syn Stefan doprovázejí hosty v létě na horské túry a v zimě jim ukážou ty nejlepší sjezdovky.

Ale pravé požitky začínají u stolu. Stefan je nejen šéfkuchař, ale i labužník z povolání a uvědomělý sportovec, který se intenzivně věnuje zdravé výživě. Je erudovaný dietolog slyšící na trendy, ale drží se i tradic. Hlásí se k hnutí „slow food“, zájemci tu mohou jíst podle zásad metabolic balance, ale zároveň říká: „Měli bychom se vrátit ke stravě předků a zahájit den teplým jídlem – nejlépe obilnou kaší nebo silnou polévkou“.

Ve svých kreacích dokáže fantasticky sladit zdravé a lahodné a vytvořit kulinářský zážitek.  Pokud vás to v souvislosti s kuchyní odrazuje, zřejmě jste u žádného ještě nevečeřeli. Je to jedna z nejvyšších met, na kterou může kuchař dosáhnout. Stefan umí připravit koncert pěti chodů tak, že se podivíte, pokocháte i nabažíte.

Na túru za bylinkami a poklady přírody

Na talířích najdete většinou jen to, co vyrostlo či žilo na okolních svazích. V nabídce je vždy několik variant menu. Buď si můžete užít typická zdejší jídla, nebo něco ze světové kuchyně, nízkokalorické či vegetariánské pokrmy. Pečivo a džemy, které si tu dáte ke snídani, pocházejí ze zdejší kuchyně, bylinky do čajů vyrostly na protější louce, sýry jsou od sedláka z vesnice a uzeniny od jeho souseda. „Proč bych kupoval lososy z norských chovů, když můžu hostům nabídnout skvělé pstruhy ze zdejších sádek,“ vysvětluje svůj přístup ke gastronomii Stefan Egger. V létě vás vezme na túru za poznáváním a sběrem alpských bylinek, a pokud vlastníte lovecký lístek, můžete s ním vyrazit na lov, rodina Eggerových má na svých pozemcích i vlastní lovecký revír.

 A jste-li znalci a přátelé vína, nechte si doporučit ta nejlepší od jeho šarmantní sestry Theresy nebo vnuček Stephanie a Francisky, profesionálních diplomovaných someliérek. Když si na závěr dáte na baru malou štamprli vyrobeného ginu, začnete se cítít jako starý přítel domu a ne jako host…

Co musíte ochutnat:

✓ ALPSKÉ SUSHI – je specialitou šéfkuchaře Stefana Eggera, připravuje ho z místní zeleniny, místo řasy používá listy zelí, rýže pochází z Dolního Rakouska, omáčka se připravuje z černého piva a křenu.

✓ ZAVAŘENINY A ČATNÍ – v kuchyni je dělají z místního ovoce, ať už pěstovaného, či divoce rostoucího, fantastické jsou hlavně k aromatickým i čerstvým sýrům z lokální produkce.

✓ DOMÁCÍ GIN – je místní chloubou, připravují ho majitelky hotelu, tedy výhradně ženy, pálenku vyladily z devíti ingrediencí, které jsou typické pro místní louky, kopce a hory. Drinkům z jemné a aromatické lokální pálenky se jen těžko odolává, je to v podstatě bylinková medicína s ovocem.

Více na www.theresa.at
Poslední aktualizace: 18.2.2023
Jarní dovolená v Zillertalu – sníh prospívá psychice na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Jarní dovolená v Zillertalu – sníh prospívá psychice

Snové podmínky pro jarní lyžování v Zillertalu
Snové podmínky pro jarní lyžování v Zillertalu
Tipy a novinky
Slunce láká a kde lépe si užít jaro než na sjezdovkách v Zillerta…
0.4km
více »
Pohyb v největším zážitkovém údolí světa
Pohyb v největším zážitkovém údolí světa
Tipy a novinky
Horské léto je v módě. Stejně jako letní dovolená na horách zažív…
0.4km
více »
Přírodní park Zillertalské Alpy je kousek ráje na zemi
Přírodní park Zillertalské Alpy je kousek ráje na zemi
Tipy a novinky
Při příležitosti loňského 25. výročí byl vysokohorský přírodní pa…
0.4km
více »
Peter Habeler, skromná a nenápadná horolezecká ikona
Peter Habeler, skromná a nenápadná horolezecká ikona
Tipy a novinky
Peter Habeler z rakouského Zillertalu patří svými výkony mezi nejlepší…
0.4km
více »
Rakouský Zillertal – kde nabídka nezná hranic
Rakouský Zillertal – kde nabídka nezná hranic
Tipy a novinky
Peter Habeler z Mayrhofenu, horolezec, který spolu s Reinholdem M…
0.4km
více »
Zillertalskými Alpami
Zillertalskými Alpami
Cestopisy
Loňský podzim sem prožil v jižním Tyrolsku. Úplně prozaicky: sběrem jablek…
5.1km
více »
Wiedersberger Horn 2127m
Wiedersberger Horn 2127m
Vrchol
                          Wiedersberger Horn 2127 m n.m. Kitzbühelské Alpy, Tyrolsko, Rakousko  21.8.2018 Dneska vyrazíme do městečka Alpbach (840 m n.m.). Zajímavost: v obci…
7.2km
více »
Putování Rakouskem XI.
Putování Rakouskem XI.
Cestopisy
Příspěvku předchází tento díl. Rádi bychom ještě zůstali spát, ale…
11.5km
více »
Jenbach, nádraží o třech rozchodech
Jenbach, nádraží o třech rozchodech
Technická památka
Rakouská železniční síť oplývá řadou unikátů. Jedním z takových je i…
11.5km
více »
Joelspitze 1 964 m n.m.
Joelspitze 1 964 m n.m.
Cestopisy
                                     Joelspitze 1964 m…
12.1km
více »
Zámek Tratzberg
Zámek Tratzberg
Zámek
Schloss Tratzberg  Renesanční zámek v Rakousku, který se nachází asi 30…
12.7km
více »
Rattenberg, advent v nejmenším rakouském městě
Rattenberg, advent v nejmenším rakouském městě
Město
Rattenberg je oficiálně nejmenší rakouské město. Leží v Tyr…
14.4km
více »
Stříbrný důl v Thierbachu
Stříbrný důl v Thierbachu
Důl, štola, šachta
                                  Stříbrný důl v Thierbachu Kitzbühelské Alpy, Tyrolsko, Rakousko, Thierbach/Wildschönau  Silberberg…
15.3km
více »
Berliner Höhenweg (etapa 8 - etapa 5) + Orlí hnízdo
Berliner Höhenweg (etapa 8 - etapa 5) + Orlí hnízdo
Cestopisy
Berliner Höhenweg je cca 85km dlouhý okruh v Zillertáls…
15.7km
více »
Jezero Achensee
Jezero Achensee
Jezero
Jezero Achensee je perlou mezi rakouskými jezery. Samotní Tyrolané ho…
16.5km
více »
Holzweg: Naučná stezka vůně dřeva ve Wildschönau-Auffachu
Holzweg: Naučná stezka vůně dřeva ve Wildschönau-Auffachu
Chodník, naučná stezka
              Naučná stezka vůně dřeva ve Wildschönau-AuffachuHolzweg in…
16.7km
více »
Hotel Platzl ***+ v Auffachu, Tyrolsko
Hotel Platzl ***+ v Auffachu, Tyrolsko
Rekreační oblast
                                Hotel Platzl ***+…
16.7km
více »
Auffach: Pfarrkirche St. Johannes Nepomuk
Auffach: Pfarrkirche St. Johannes Nepomuk
Kostel
                          Auffach: Pfarrkirche St.…
16.7km
více »
VHT okruh Berliner Höhenweg
VHT okruh Berliner Höhenweg
Cestopisy
V červenci jsme hledali nějaký pěkný horský přechod, kt…
17.7km
více »
Dřevěná kaplička u muzea v Oberau
Dřevěná kaplička u muzea v Oberau
Kaple
                      Dřevěná kaplička u muzea v Oberau Wildschönau-Oberau, Tyrolsko 20.8.2018 Tato ojedinělá dřevěná kaplička zasvě…
18.8km
více »
zavřít reklamu