Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Druh vybrat: vše / nic
Vinařská turistika
Za gastronomií
Na kole
Na hory
Na golf
Do přírody
Za sportem
Za kulturou
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Poloostrov
Pláž
Tůň
Soutěska
Studánka
Vodní nádrž
Přírodní památka
Rokle
Park
Poušť
Pobřeží
Sopka
Ostrov
Přírodní park
Památný strom
Slatě
Rašeliniště
Zahrada
Kámen
Pramen
Louka
Hřeben
Planina
Travertíny
Sedlo
Kaňon
Údolí, dolina
Pohoří
Říčka
Řeka
Jezírko
Skalní útvar
Údolí
Krasový útvar
Jeskyně
Minerální pramen
Propast
Vodopád
Rybník
Pleso
Potok
Jezero
Vrchol
Štít
Kopec
Hora
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Půjčovna kol
Cyklisté vítáni
Zábava, atrakce
Potápění
Cyklo shop - servis
Cyklo bar - hospůdka
Půjčovna lodí
Golf
Ski areál
Ledovec
Koupaliště
Letovisko
Aquapark
Koňská stezka
Rekreační oblast
Lázně
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Synagoga
Mešita
Drobné památky
Radnice
Pevnost, opevnění
Rychta
Panský dvůr
Hrádek
Boží muka
Socha
Kašna
Lapidárium
Hradby
Hřbitov
Chrám
Dům, budova
Statek
Rotunda
Hradiště
Skanzen
Tvrz
Zámeček
Hřebčín
Farma
Letohrad
Salaš, koliba
Měšťanský dům
Památník
Kostel
Bouda
Muzeum
Chata
Kříž
Pomník
Klášter
Kaple
Trosky
Zřícenina
Zámek
Hrad
Ostatní vybrat: vše / nic
Prima Port
Babyfriendly
Bivak
WebKamera
Infocentrum
Nordic walking point
Turistická známka
Hraniční přechod
Ostatní
Zajímavost
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Typ vybrat: vše / nic
Balónem
Golf
Pěší trasa
Cyklotrasa
In line brusle
Běžky
Po vodě
Ski areál
Běžecká trasa
Autem
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Druh vybrat: vše / nic
Video trasa
Cestopisy všechny kategorie / nevybrat nic
Články redakce všechny kategorie / nevybrat nic
Rady a tipy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Fotogalerie všechny kategorie / nevybrat nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Tradice i prostředí zavazuje

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

U Rozvařilů
U Rozvařilů  •  Fotografie (5)  • Foto: ivanforal

Podzimní pošmourná neděle v centru Prahy, v okruhu Masarykova nádraží, Bílé Labutě a autobusového nádraží Florenc. Míst, kam zajít na rychlé občerstvení, najdete hodně, ale různé kvality. Zrovna se nám nechtělo pobíhat v dešti ulicemi s bagetou a PET lahví v ruce, ale na chvíli si někde sednout.

Vynechali jsme McDonald a KFC v ulici Na Poříčí, thajskou restauraci Siam Orchid, pizzerii i čínské bistro U Konfucia a restauraci U Bronců v Biskupské ulici. Nezajdeme ani do Disco Cobra ve Zlatnické s poledním menu od 69 do 95 Kč, protože o víkendu mají zavřeno, a zbudou nám dva bufety – Dorado v nádražní hale a další na rohu Masarykova nádraží v Havlíčkově ulici. O tom posledním nestojí za to psát, je, jaký je, s odpovídající klientelou a nepříjemnou až arogantní obsluhou. A tak by se dalo říct, že v okruhu působiště velkého guru české gastronomie Zdeňka Pohlreicha v hotelu Imperial na rohu Zlatnické ulice se rozprostírá bída českých jídelen.

Sedíme v 5. patře obchodního domu Bílá labuť a povídáme si nejen o historii slavné lidové restaurace, ale zejména o její současné podobě. V minulém roce slavila restaurace U Rozvařilů 80 let svého působení. Současná společnost Rozvařilovi, s r. o., restauraci provozuje od roku 1992.

Restaurace původně sídlila na rohu stejnojmenné pasáže U Rozvařilů, v níž bylo Divadlo E. F. Buriana, dnes Archa (protože hlavní sál trochu připomíná palubu lodi) v ulici Na Poříčí. „Po rekonstrukci, kterou provedla Československá obchodní banka, památkáři chtěli, aby vše zůstalo zachováno, takže jsme tam zůstali a tradice pokračovala dál. Bohužel asi tak před dvěma lety se banka rozhodla své nemovitosti prodat, protože si postavili nové centrální sídlo v Radlicích, a novým vlastníkem budov se stala společnost Orco. Nový projekt rekonstrukce ani podmínky společnosti Orco nám příliš nevyhovovaly, a tak jsme se rozhodli jít jinam. Ale kam? Začali jsme se po něčem rozhlížet. V prostorách tradiční jídelny je dnes kavárna Starbucks Coffee.

Foto: ivanforal

Samoobslužná restaurace U Rozvařilů je jídelna pro nenáročné strávníky, kteří se chtějí rychle najíst za ceny do 90 korun a dávají přednost tradičním jídlům české kuchyně, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, svíčková, španělský ptáček, moravský vrabec, čevapčiči nebo řízek. Takových strávníků je pořád dost. Na člověka sice prostředí dýchne atmosférou osmdesátých let minulého století, ale podnik charakterizuje zavedená značka, čistota, nekuřácký prostor, na odpovídajícím jídelním lístku slušná nabídka s poměrně chutnými pokrmy, lidové ceny a rychlá, ochotná a milá obsluha. Manipulace je samozřejmě v hygienických rukavicích. Na jídelním lístku v neděli 18. října 2009 jsme našli mj. kuřecí vývar s masem a fritátové nudle, kuřecí steak s anglickou slaninou a sýrem, vepřové nudličky na žampionech, hovězí zadní s rajskou omáčkou, vepřová játra na cibulce, smažený květák s tatarskou omáčkou a dalších devět pokrmů s přílohami (brambory, hranolky, houskové a bramborové knedlíky, rýže, zelí, špenát). K tomu Gambrinus, Radegast a množství nealko nápojů. Otevřeno U Rozvařilů je denně, ve všední den od 9 do 19 hodin, v sobotu od 9 do 17 a v neděli od 10 do 17 hodin.

O to větší radost člověku udělá, když zajde do obchodního domu Bílá labuť a v pátém patře objeví restauraci U Rozvařilů. Ano, onu legendární lidovou jídelnu, kterou pamatují generace. Vedle Legiobanky, projektované ve dvacátých letech Josefem Gočárem v tzv. stylu obloučkového kubismu (kubistické krychle, hrany a jehlany byly zjemněny a zaobleny v duchu slovanské tradice) byla postavena v roce 1937 budova ve funkcionalistickém stylu a její součástí se stala pasáž se známým automatem U Rozvařilů, jehož jméno navazuje na kabaretní pivnici, oblíbenou před první světovou válkou. V roce 1992 prochází citlivou rekonstrukcí dům i restaurace. Ale dejme teď slovo paní Blance Ambrožové, která už 15 let restauraci U Rozvařilů vede.

Poslední aktualizace: 27.1.2010
Autor příspěvku: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace