TURISTIKU PODPORUJÍ
61 457 turistů a cestovatelů
109 027 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 360 227,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Samoobslužné Presto nazývame:Reštaurácie prvého kontaktu

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Pavel Benčík
Pavel Benčík  •  Fotografie (2)  • Foto: ivanforal

Mať noblesnú reštauráciu na dobrej adrese s uznávaným šéfkuchárom, trendovým fusion či exotickou Kuchyňou, no a s bohatými hosťami... takto by sa dalo zhrnúť zbožné želanie mnohých súčasných gastropodnikateľov. Ušiam Pavla Benčíka a jeho spoločníka Petra Štecku však príjemnejšie zneli iné plány... Aj keď vtedy pred šiestimi rokmi netušili, že sa im podarí vybudovať Pro Gastro - spoločnosť s desiatimi samoobslužnými a ôsmimi obslužnými reštauráciami.

„Písal sa rok 2003, keď sme získali dobrý priestor v starom centre Bratislavy a naň sme potom ušili koncept presne na mieru. Otvorili sme tam Medúsu ako jedinečné spojenie reštaurácie a nočného koktail baru, navyše s víkendovými živými vystúpeniami diskdžokejov. Neskôr mi pomohli moje predošlé kontakty s pražskou sieťou reštaurácií Kogo. Zaškolili nám kuchárov do ďalších dvoch reštaurácií Al dente a poskytli nám aj receptúry.“

Foto: ivanforal

Odkiaľ sa vzali také dobré kontakty s Prahou?

„Vyštudoval som pegagogiku na Univerzite Komenského, ale nikdy som v tejto oblasti nepôsobil. Venoval som sa obchodu v medzinárodných spoločnostiach. Moja kariéra ma viedla do spoločnosti Tchibo, Heinekenu, Henkelu a PepsiCo. Práca pre túto spoločnosť ma na tri a pol roka zaviala do Prahy. Vtedy som videl, ako sa dá robiť dobrý gastronomický biznis. Tamojšia Vysoká úroveň gastronómie ma tak inšpirovala, že som začal snívať o návrate a o reštaurácii v Bratislave.“

Je to ako v dobrom románe: úvod, zápletka... kedy sa vlastne do deja dostalo samoobslužné Presto?

„Majiteľ bratislavského Tatracentra (naproti Prezidentskému palácu – pozn. red.), nebol spokojný s dovtedajšou reštauráciou Kredit. Ale presne vedel, že chce nájomcu s obslužnou reštauráciou a so „závodným“ stravovaním. Nuž z tejto jeho požiadavky sa zrodili naše samoobslužné reštaurácie Presto – v súčasnosti ich máme osem a otvárame ďalšie dve. Vyhrali sme konkurz a o pár mesiacov sme tam otvorili aj klasickú reštauráciu s obsluhou Al dente; ich spoločná Kuchyňa prináša aj ekonomický efekt. Takto kombinované prevádzky máme v dvoch biznis centrách a obe v obedňajšom čase praskajú vo švíkoch. Kedysi sa vravelo o tom, že len centrum mesta si dokáže na seba zarobiť. Dnes sa gastronomický život presunul do biznis centier, predovšetkým v súčasnej „kríze“. Vďaka lepšiemu a lacnejšiemu parkovaniu si tam veľké spoločnosti pozývajú svojich klientov.“

Keď ste pred pár rokmi začínali podnikať, boli už kocky na reštauračnom trhu hodené?

„Iba začínali byť, slovenská gastroscéna ešte stále prešlapovala na mieste. Aj napriek tomu – alebo práve preto - sme sa obávali rizika, do ktorého ideme. Veď ani jeden nepochádzame z gastrobrandže, obaja sme manažéri. Vlastne sme boli iba dvaja fanúšikovia dobrého jedla. Na reštaurácie sme sa pozerali očami hosťa; čo by sa nám ako zákazníkom páčilo, alebo čím by nás stratili. Vždy sme však mali jasný biznis plán, stratégiu, cieľ a termín, kedy očakávame návrat vložených prostriedkov. Nikdy sme nezabúdali na ekonomickú stránku podnikania – veď živí nás i dvesto zamestnancov.“

Niekto otvára drahé a iný zase lacné gastroprevádzky. Ako sa vám osvedčila táto „zmiešaná“ podnikateľská filozofia?

„Je to dobré rozloženie aj z hľadiska rizika. Veď rôzni hostia potrebujú služby rôznych zariadení v rôznom čase. Večera s priateľmi alebo rodinou nech prebieha pomaly a v krajšom stolovacom duchu. Obed s obchodným partnerom zase neznesie zdržovanie a priveľa hluku, ale zato vyžaduje určitú úroveň. Keď človek obeduje sám, často treba šetriť čas rýchlym najedením sa v samoobslužnej reštaurácii – ale s meniacim sa, väčším výberom čerstvých jedál a v krajšom prostredí, než sme boli zvyknutí. Po otvorení prvého Presta sme vôbec nevedeli, kam sa budú uberať naše ďalšie gastronomické cesty. Developerské spoločnosti, ktoré otvárali svoje biznis centrá, nám ale dali odpoveď na túto otázku; pozvali nás k sebe.“

Nájde si každé zariadenie dostatok hostí?

„Určite áno, veď ponúknite najlepšiu službu a hostia prídu... Na adresu Presto zvykneme vravieť, že sú reštauráciami prvého kontaktu. Hosť, nezvyknutý na návštevu reštaurácií, zrazu zistí, akú to prinesie novú kvalitu do života. Nemusí si variť každý deň, nemusí si doma baliť chleby do roboty, kupovať v obchode tresku s rohlíkom. Neskôr sa možno odhodlá zájsť aj do reštaurácie s obsluhou – a venuje tento uvoľnený čas rodine a koníčkom. Napokon možno vyšpecifikuje, čo má rád, kde mu chutí a kde sa mu páči. Takto sa vlastne stane vychutnávačom reštauračného pôžitku a našim pravidelnejším návštevníkom.“

zín SK

Poslední aktualizace: 27.1.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět