TURISTIKU PODPORUJÍ
57 801 turistů a cestovatelů
90 469 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
880 268,- odměny za články
Svět
Partner lokality
Hlavní partneři stránek Turistika.cz
Podporují vývoj stránek a přispívají na odměny přispěvatelům. 
 
Turistika.cz doporučuje
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Ostatní vybrat: vše / nic
Babyfriendly
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Prima Port
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Bouda
Boží muka
Chata
Chrám
Drobné památky
Dům, budova
Farma
Hrad
Hradby
Hrádek
Hradiště
Hřbitov
Hřebčín
Kaple
Kašna
Klášter
Kostel
Kříž
Lapidárium
Letohrad
Mešita
Měšťanský dům
Muzeum
Památník
Panský dvůr
Pevnost, opevnění
Pomník
Radnice
Rotunda
Rychta
Salaš, koliba
Skanzen
Socha
Statek
Synagoga
Trosky
Tvrz
Zámeček
Zámek
Zřícenina
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Hora
Hřeben
Jeskyně
Jezero
Jezírko
Kámen
Kaňon
Kopec
Krasový útvar
Louka
Minerální pramen
Ostrov
Památný strom
Park
Planina
Pláž
Pleso
Pobřeží
Pohoří
Poloostrov
Potok
Poušť
Pramen
Propast
Přírodní památka
Přírodní park
Rašeliniště
Rokle
Rybník
Řeka
Říčka
Sedlo
Skalní útvar
Slatě
Sopka
Soutěska
Studánka
Štít
Travertíny
Tůň
Údolí
Údolí, dolina
Vodní nádrž
Vodopád
Vrchol
Zahrada
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Aquapark
Cyklisté vítáni
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Golf
Koňská stezka
Koupaliště
Lázně
Ledovec
Letovisko
Potápění
Půjčovna kol
Půjčovna lodí
Rekreační oblast
Ski areál
Zábava, atrakce
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Články redakce vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Pokud chcete kvalitu,musíte do ní investovat

Tipy na výlet Za gastronomií Café & patisserie

Šéfcukrář Martin Polanecký začínal s vlastním podnikáním v cukrářském oboru před devíti lety, jak se říká, na koleně. Přesto ho láska k řemeslu navzdory počátečním těžkostem neopustila a dnes provozuje cukrářskou výrobu Cukrářství Viktoria a vlastní cukrárnu. V jeho referenčním listě je na dvě stě padesát provozů, mezi nimi i věhlasné hotely jako Angel´s, Barceló, Marriot a mnohé další. Také stále více kaváren dává přednost jeho kvalitním cukrářským výrobkům a rozšiřují si tak svou nabídku.

Dnes zaměstnává jeho firma třiadvacet lidí a k tomu sedm učňů.

Nad tím, co se změnilo a mění na našem cukrářském trhu, jsme diskutovali ve výrobně na pražském Žižkově.

Krátce k vašim začátkům, kde jste se vyučil?

„Cukrářem jsem se vyučil v Ondříčkově ulici v Praze a praxi absolvoval v hotelu InterContinental Praha. Pak jsem pracoval v oboru, než ve mně uzrálo rozhodnutí udělat se sám pro sebe.“

Jak těžké to byly začátky?

„Za poslední zálohu na výplatu jsem nakoupil suroviny a připravil první zakázku – 350 štrůdlů. Z utržených peněz opět pro suroviny a tak stále dokola. Sám jsem si rozvážel osobním autem. Vyráběl jsem dorty, zákusky i minidezerty pro cateringové společnosti, gastroprovozy a cukrárny.“

A váš první provoz?

Foto: ivanforal

„Přestavěl jsem garáž na pekárnu, domácí trouby byly mou první technikou. Postupně jsem rozšiřoval, až jsem se přestěhoval s výrobou na Žižkov. Mám zde parkování pro rozvážkové vozy a dostatečné výrobní zázemí.“

Jak hodnotíte současný cukrářský trh?

„Největší rezervy vidím v prodeji. V cukrárnách často pracují nevyučení lidé, kteří svůj sortiment ani pořádně neznají a neumějí ho ani dobře nabízet zákazníkům. Nedělají ochutnávky, nedoplňují správně vitríny. No řekněte, dáte si zákusek, který se krčí na tácu nebo ve vitríně jako poslední?“

A nové výrobky? Jak se prosazujete s novinkami?

„Jde to stále ještě ztuha. Zákazníci už nejsou tak konzervativní, jak si myslí prodavači. Pracujeme neustále na inovaci naší nabídky, ale pokud chce někdo prodávat kvalitní zboží z kvalitních surovin, musejí tomu odpovídat i náklady na vybavení cukrárny. S nízkými náklady nelze budovat kvalitu.“

Můžete uvést nějaký příklad?

Foto: ivanforal

„Nabízíme například dezerty ve skle, kdy klient dostane kompletní servis včetně krásných skleněných pohárů výměnou, takže nemusí investovat do vlastního skla. Přesto se to mnozí zatím bojí využívat. Pro catering chci nabízet full servis služby, to znamená, že vyrobíme a profesionálně naservírujeme cukrářské výrobky na zákazníkových akcích. Kuchaře tam také nezastupuje brigádník.“

Co nyní zaměstnává šéfcukráře nejvíce?

„Neustále čerpám poznatky ze starých kuchařských a cukrářských knih. Nyní jsem propadl výrobě čerstvé zmrzliny tradičními postupy ze žloutků a smetany. Nechávám si na ni posílat vanilkové lusky z Tahiti, čokoládu z Tanzánie, sicilské pistácie. Nerad bych zapomněl na kolekci domácího čajového pečiva, o které je stále větší zájem.“

Takovou zmrzlinu jsem ještě neochutnal. Jak těžké je u nás nakoupit kvalitní surovinu?

„Pokud chcete kvalitu, musíte do ní investovat. Spolupracuji s mnoha dodavateli, vybírám si ale jen ty nejlepší, jako je třeba firma Fiala Praha, která poskytuje široký sortiment těch nejkvalitnějších značek.“

Postupujete mílovými kroky kupředu, je ještě něco, co chcete dokázat?

„Samozřejmě toužím po vlastní velké cukrárně v centru. Ale na to ještě nenazrál ten správný čas.“

Děkuji za rozhovor.

Ivan Foral

www.cukrarstvi-viktoria.cz

Poslední aktualizace: 27.1.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace