Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Druh vybrat: vše / nic
Vinařská turistika
Za gastronomií
Na kole
Na hory
Na golf
Do přírody
Za sportem
Za kulturou
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Poloostrov
Pláž
Tůň
Soutěska
Studánka
Vodní nádrž
Přírodní památka
Rokle
Park
Poušť
Pobřeží
Sopka
Ostrov
Přírodní park
Památný strom
Slatě
Rašeliniště
Zahrada
Kámen
Pramen
Louka
Hřeben
Planina
Travertíny
Sedlo
Kaňon
Údolí, dolina
Pohoří
Říčka
Řeka
Jezírko
Skalní útvar
Údolí
Krasový útvar
Jeskyně
Minerální pramen
Propast
Vodopád
Rybník
Pleso
Potok
Jezero
Vrchol
Štít
Kopec
Hora
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Půjčovna kol
Cyklisté vítáni
Zábava, atrakce
Potápění
Cyklo shop - servis
Cyklo bar - hospůdka
Půjčovna lodí
Golf
Ski areál
Ledovec
Koupaliště
Letovisko
Aquapark
Koňská stezka
Rekreační oblast
Lázně
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Synagoga
Mešita
Drobné památky
Radnice
Pevnost, opevnění
Rychta
Panský dvůr
Hrádek
Boží muka
Socha
Kašna
Lapidárium
Hradby
Hřbitov
Chrám
Dům, budova
Statek
Rotunda
Hradiště
Skanzen
Tvrz
Zámeček
Hřebčín
Farma
Letohrad
Salaš, koliba
Měšťanský dům
Památník
Kostel
Bouda
Muzeum
Chata
Kříž
Pomník
Klášter
Kaple
Trosky
Zřícenina
Zámek
Hrad
Ostatní vybrat: vše / nic
Prima Port
Babyfriendly
Bivak
WebKamera
Infocentrum
Nordic walking point
Turistická známka
Hraniční přechod
Ostatní
Zajímavost
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Typ vybrat: vše / nic
Balónem
Golf
Pěší trasa
Cyklotrasa
In line brusle
Běžky
Po vodě
Ski areál
Běžecká trasa
Autem
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Druh vybrat: vše / nic
Video trasa
Cestopisy všechny kategorie / nevybrat nic
Články redakce všechny kategorie / nevybrat nic
Fotogalerie všechny kategorie / nevybrat nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Pokud chcete kvalitu,musíte do ní investovat

Tipy na výlet Za gastronomií Café & patisserie

Šéfcukrář Martin Polanecký začínal s vlastním podnikáním v cukrářském oboru před devíti lety, jak se říká, na koleně. Přesto ho láska k řemeslu navzdory počátečním těžkostem neopustila a dnes provozuje cukrářskou výrobu Cukrářství Viktoria a vlastní cukrárnu. V jeho referenčním listě je na dvě stě padesát provozů, mezi nimi i věhlasné hotely jako Angel´s, Barceló, Marriot a mnohé další. Také stále více kaváren dává přednost jeho kvalitním cukrářským výrobkům a rozšiřují si tak svou nabídku.

Dnes zaměstnává jeho firma třiadvacet lidí a k tomu sedm učňů.

Nad tím, co se změnilo a mění na našem cukrářském trhu, jsme diskutovali ve výrobně na pražském Žižkově.

Krátce k vašim začátkům, kde jste se vyučil?

„Cukrářem jsem se vyučil v Ondříčkově ulici v Praze a praxi absolvoval v hotelu InterContinental Praha. Pak jsem pracoval v oboru, než ve mně uzrálo rozhodnutí udělat se sám pro sebe.“

Jak těžké to byly začátky?

„Za poslední zálohu na výplatu jsem nakoupil suroviny a připravil první zakázku – 350 štrůdlů. Z utržených peněz opět pro suroviny a tak stále dokola. Sám jsem si rozvážel osobním autem. Vyráběl jsem dorty, zákusky i minidezerty pro cateringové společnosti, gastroprovozy a cukrárny.“

A váš první provoz?

Foto: ivanforal

„Přestavěl jsem garáž na pekárnu, domácí trouby byly mou první technikou. Postupně jsem rozšiřoval, až jsem se přestěhoval s výrobou na Žižkov. Mám zde parkování pro rozvážkové vozy a dostatečné výrobní zázemí.“

Jak hodnotíte současný cukrářský trh?

„Největší rezervy vidím v prodeji. V cukrárnách často pracují nevyučení lidé, kteří svůj sortiment ani pořádně neznají a neumějí ho ani dobře nabízet zákazníkům. Nedělají ochutnávky, nedoplňují správně vitríny. No řekněte, dáte si zákusek, který se krčí na tácu nebo ve vitríně jako poslední?“

A nové výrobky? Jak se prosazujete s novinkami?

„Jde to stále ještě ztuha. Zákazníci už nejsou tak konzervativní, jak si myslí prodavači. Pracujeme neustále na inovaci naší nabídky, ale pokud chce někdo prodávat kvalitní zboží z kvalitních surovin, musejí tomu odpovídat i náklady na vybavení cukrárny. S nízkými náklady nelze budovat kvalitu.“

Můžete uvést nějaký příklad?

Foto: ivanforal

„Nabízíme například dezerty ve skle, kdy klient dostane kompletní servis včetně krásných skleněných pohárů výměnou, takže nemusí investovat do vlastního skla. Přesto se to mnozí zatím bojí využívat. Pro catering chci nabízet full servis služby, to znamená, že vyrobíme a profesionálně naservírujeme cukrářské výrobky na zákazníkových akcích. Kuchaře tam také nezastupuje brigádník.“

Co nyní zaměstnává šéfcukráře nejvíce?

„Neustále čerpám poznatky ze starých kuchařských a cukrářských knih. Nyní jsem propadl výrobě čerstvé zmrzliny tradičními postupy ze žloutků a smetany. Nechávám si na ni posílat vanilkové lusky z Tahiti, čokoládu z Tanzánie, sicilské pistácie. Nerad bych zapomněl na kolekci domácího čajového pečiva, o které je stále větší zájem.“

Takovou zmrzlinu jsem ještě neochutnal. Jak těžké je u nás nakoupit kvalitní surovinu?

„Pokud chcete kvalitu, musíte do ní investovat. Spolupracuji s mnoha dodavateli, vybírám si ale jen ty nejlepší, jako je třeba firma Fiala Praha, která poskytuje široký sortiment těch nejkvalitnějších značek.“

Postupujete mílovými kroky kupředu, je ještě něco, co chcete dokázat?

„Samozřejmě toužím po vlastní velké cukrárně v centru. Ale na to ještě nenazrál ten správný čas.“

Děkuji za rozhovor.

Ivan Foral

www.cukrarstvi-viktoria.cz

Poslední aktualizace: 27.01.2010
Autor příspěvku: ivanforal
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
Pokud chcete kvalitu,musíte do ní investovat - Služby, informace
Přidat oblast mezi oblíbené
Vyhledání vlakového spojení
Datum a čas:
Odkud:
Kam:
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace