Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Druh vybrat: vše / nic
Vinařská turistika
Za gastronomií
Na kole
Na hory
Na golf
Do přírody
Za sportem
Za kulturou
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Poloostrov
Pláž
Tůň
Soutěska
Studánka
Vodní nádrž
Přírodní památka
Rokle
Park
Poušť
Pobřeží
Sopka
Ostrov
Přírodní park
Památný strom
Slatě
Rašeliniště
Zahrada
Kámen
Pramen
Louka
Hřeben
Planina
Travertíny
Sedlo
Kaňon
Údolí, dolina
Pohoří
Říčka
Řeka
Jezírko
Skalní útvar
Údolí
Krasový útvar
Jeskyně
Minerální pramen
Propast
Vodopád
Rybník
Pleso
Potok
Jezero
Vrchol
Štít
Kopec
Hora
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Půjčovna kol
Cyklisté vítáni
Zábava, atrakce
Potápění
Cyklo shop - servis
Cyklo bar - hospůdka
Půjčovna lodí
Golf
Ski areál
Ledovec
Koupaliště
Letovisko
Aquapark
Koňská stezka
Rekreační oblast
Lázně
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Synagoga
Mešita
Drobné památky
Radnice
Pevnost, opevnění
Rychta
Panský dvůr
Hrádek
Boží muka
Socha
Kašna
Lapidárium
Hradby
Hřbitov
Chrám
Dům, budova
Statek
Rotunda
Hradiště
Skanzen
Tvrz
Zámeček
Hřebčín
Farma
Letohrad
Salaš, koliba
Měšťanský dům
Památník
Kostel
Bouda
Muzeum
Chata
Kříž
Pomník
Klášter
Kaple
Trosky
Zřícenina
Zámek
Hrad
Ostatní vybrat: vše / nic
Prima Port
Babyfriendly
Bivak
WebKamera
Infocentrum
Nordic walking point
Turistická známka
Hraniční přechod
Ostatní
Zajímavost
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Typ vybrat: vše / nic
Balónem
Golf
Pěší trasa
Cyklotrasa
In line brusle
Běžky
Po vodě
Ski areál
Běžecká trasa
Autem
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Druh vybrat: vše / nic
Video trasa
Cestopisy všechny kategorie / nevybrat nic
Články redakce všechny kategorie / nevybrat nic
Rady a tipy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Fotogalerie všechny kategorie / nevybrat nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Do kuchyně se nedá chodit jako do fabriky

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

šéfkuchař Martin Havel
šéfkuchař Martin Havel  •  Fotografie (5)  • Foto: ivanforal

Vyprava za šefkuchařem hotelu Park Holiday v Praze-Benicich nam připravila vitane překvapeni. Gastronomicky koncept, tak jak zde byl doposud znam, doznava v těchto dnech razantni změny. Novy koncept, ktery nam představil šefkuchař Martin Havel, je pozoruhodny i tim, že postihuje celou vnitřni tvař Restaurace i celeho hotelu, a vhodně se zde tak propojuje estetika, vůně a chuť.

Mluvime-li o umělecke stopě, nemůžeme opomenout stopu gastronomickou. O tu se postaral Martin Havel, šefkuchař Parku Holiday. A na jaka překvapeni se navštěvnici hotelu, ale i početni vyznavači zdejši kuchyně mohou těšit?

Martin Havel odpovida: „Gastronomie restaurantu Tetu Brissy se uzce poji s tematem ‚vzduchoplavectvi‘. Kombinuje prvky jeho doby – 9. stoleti, kterou reprezentuje poctiva, domaci kuchyně a prvky současnosti, jako je moderni design a technologie zpracovani. KuchyněTetu Brissy je založna na čerstvych a kvalitnich vstupnich surovinach, vztahu k produktu a jeho bezpečné a šetrne úpravě“

Zkušnosti ma Martin Havel na rozdavani. Gastronomicky vyrostl v horském hotelu ve Špindlerově Mlýně, zažil šichty při stravovani drsných mužů dálnic v Rozvadově, lázeňskou noblesu mu vtiskly Marianské Lázně a ve výčtu jeho štací nechybějí ani zahraniči zkušnosti.

Je aktivnim předsedou přdstavenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, nasbiral spoustu mezinárodnich ocenění. Připomeňme naposledy ziskanou bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu 2008. Za svou práci a úspěchy byl oceněn střbrnou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové.

Mnozi profesionálni kuchaři se k členstvi v asociaci stavěji odmitavě, co vy na to?

„Musim upřimně řici, že si nevidi na špičku nosu. Nebo je ta práce prostě nebavi. Vždyť kdo ma sve povolání rád, ten se v něm snaži vzdělávat a zdokonalovat, vyměňovat zkušenosti, měřit sve dovednosti s ostatnimi na domácich i zahraničnich soutěžich. Jak by se to všechno dalo uskutečnit bez zaštity oborového sdruženi. Ne každy je samozřejmě srdcař jako ja, který vaři, i když nemusi. Do kuchyně se zkratka neda chodit jako do fabriky.“

Naše redakce sleduje snahy o zviditelněni české kuchyně – Czech Specials, jak hodnotíte tento projekt vy?

Jako šéfkuchař si už asi tolik nezavařite. Než jsme prošli provozem, stačil jste byt personalistou, technologem i zasobovačem.

„No, nemyslete si, náš hotel má hotelovou jidelnu, Restauraci, vlastní cukrárnu, sport bar. Kapacita kuchyně pro kongresy a firemni akce je okolo tisice lidi. Když se to sejde, vařime všichni.“

A co technologie, jak může nebo nemůže ovlivnit vykonnost kuchyně.

„Mame dva konvektomaty Electrolux a dalši běžná kuchyňská zařizeni. Vše je napojeno na system HACCP, kuchyně a jednotlive provozy jsou take propojeny s hotelovým systémem a nasměrovány na ekonomický software. Máme řizenou klimatizaci s rekuperaci. Takže myslim, že jsme hodně moderni provoz.“

Je se zavedenim noveho konceptu spojena i změna technologie? A jak často měnite běžně použivane přistroje?

„Jen částečně. Nový koncept potřebuje některá doplňková zařizeni. Jinak základ zůstává. Přistroje pro profesionálni gastronomii jsou vyráběny pro vysokou zátěž, a musi tudiž něco vydržet. Typickym přikladem jsou napřiklad mikrovlnné trouby, které jsou dnes neopomenutelné při každodenni práci. Pokud chce někdo ‚šetřit‘ a nakupuje levné domácnostní

„Těžko se mi to hodnoti, když jsem byl přimo v realizačnim tymu za Asociaci kuchařů a cukrářů. V každém připadě je dobré připominat, že i my mame bohatou gastronomickou tradici a máme světu, ale i sobě samym co nabidnout. Přitom moderně a nápaditě. Důkazem toho je i náš nový koncept.“

typy, nedočká se požadovaného výkonu ani životnosti.“

Ve vaši populárni hotelové Restauraci „Hliněnka“ je otevřena kuchyně, máte rád tento způsob přípravy jidla hostu přímo před očima?

„Myslim, že tento trend bude ziskavat stále větší oblibu. Docházi k přímé vazbě mezi zákazníkem a kuchařem – podporuje to vzajemnou důvěru. Kuchař také konečně vycházi z ‚ilegality‘ a stava se hercem. “

Tim se dostáváme k otázce personálu, všude zmiňovanou bolest. Vy jako srdcař asi neumite moc odpouštět chyby.

„Jsem naročny k sobě, jinak bych tu nebyl. A totež vyžaduji od ostatnich. Někdy to jde lépe, jindy musim trochu přitvrdit, zákaznika špičkové Restaurace nezajimaji výmluvy, chce vždy perfektni servis. V opačném připadě se nevráti.“

K vašemu novému gastronomickému konceptu – nápad vznikl diky inspiraci dily pana Bima nebo se výtvarnik „podřizoval“ jidelnimu listku?

Řekl bych, že jsme se inspirovali nápadem pana Bima, ale vtiskli jsme novému stylu Restaurace jidelni listek šitý na míru potřebám našich hostů. Oprášili jsme již pomalu zapomenuté recepty z prvni republiky, kdy gastronomie byla založena hlavně na vysoce kvalitnich službách a perfektním gastronomickém zážitku.

Ve vaši populárni hotelové Restauraci „Hliněnka“ je otevřena kuchyně, máte rád tento způsob přípravy jidla hostu přímo před očima?

„Myslim, že tento trend bude ziskavat stále větší oblibu. Docházi k přímé vazbě mezi zákazníkem a kuchařem – podporuje to vzajemnou důvěru. Kuchař také konečně vycházi z ‚ilegality‘ a stava se hercem. “

Tim se dostáváme k otázce personálu, všude zmiňovanou bolest. Vy jako srdcař asi neumite moc odpouštět chyby.

„Jsem naročny k sobě, jinak bych tu nebyl. A totež vyžaduji od ostatnich. Někdy to jde lépe, jindy musim trochu přitvrdit, zákaznika špičkové Restaurace nezajimaji výmluvy, chce vždy perfektni servis. V opačném připadě se nevráti.“

K vašemu novému gastronomickému konceptu – nápad vznikl diky inspiraci dily pana Bima nebo se výtvarnik „podřizoval“ jidelnimu listku?

Řekl bych, že jsme se inspirovali nápadem pana Bima, ale vtiskli jsme novému stylu Restaurace jidelni listek šitý na míru potřebám našich hostů. Oprášili jsme již pomalu zapomenuté recepty z prvni republiky, kdy gastronomie byla založena hlavně na vysoce kvalitnich službách a perfektním gastronomickém zážitku.

Ve vaši populárni hotelové Restauraci „Hliněnka“ je otevřena kuchyně, máte rád tento způsob přípravy jidla hostu přímo před očima?

„Myslim, že tento trend bude ziskavat stále větší oblibu. Docházi k přímé vazbě mezi zákazníkem a kuchařem – podporuje to vzajemnou důvěru. Kuchař také konečně vycházi z ‚ilegality‘ a stava se hercem. “

Tim se dostáváme k otázce personálu, všude zmiňovanou bolest. Vy jako srdcař asi neumite moc odpouštět chyby.

„Jsem naročny k sobě, jinak bych tu nebyl. A totež vyžaduji od ostatnich. Někdy to jde lépe, jindy musim trochu přitvrdit, zákaznika špičkové Restaurace nezajimaji výmluvy, chce vždy perfektni servis. V opačném připadě se nevráti.“

K vašemu novému gastronomickému konceptu – nápad vznikl diky inspiraci dily pana Bima nebo se výtvarnik „podřizoval“ jidelnimu listku?

Řekl bych, že jsme se inspirovali nápadem pana Bima, ale vtiskli jsme novému stylu restaurace jidelni listek šitý na míru potřebám našich hostů. Oprášili jsme již pomalu zapomenuté recepty z prvni republiky, kdy gastronomie byla založena hlavně na vysoce kvalitnich službách a perfektním gastronomickém zážitku.

Ivan Foral

Poslední aktualizace: 28.1.2010
Autor příspěvku: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace