Loading...

Za kněžnou Káčou do Žihobec

Tipy a novinky

Chystáte se na Šumavu, ale odrazují vás davy lidí? Dáváte přednost klidu a pohodě? Máte rádi přírodu, zajímá vás historie? Pak si určitě nenechte ujít návštěvu pošumavských Žihobec. Malebná vesnička 11 kilometrů od Sušice se rozkládá v těsném podhůří centrální Šumavy a láká už z dálky dominantou kostela Proměnění Páně. Hned za ním pak panorama doplňuje jednopodlažní raně barokní zámek, ve kterém se už jedenáctým rokem nachází Muzeum Lamberské stezky. Muzeum prezentuje stálou expozicí historii zdejšího kraje a především navazuje na slavnou love story místního majitele panství Gustava Joachima von Lamberg a zdejší prosté dívky Kateřiny. S tou měl devět dětí, než jim byl povolen sňatek a jejich životní příběh vydal i na románové zpracování. Oděv kněžny Kateřiny si tu mohou dámy i malé slečny dokonce vyzkoušet. V přízemí muzea jsou sezónní výstavy, letošní červenec láká především výstavou originálních kostýmů ze seriálu Cirkus Humberto a výstavou věnovanou Světákům, tedy místním muzikantům, kteří stejně jako malý Vašek karas a jeho otec hledali lepší obživu právě u cirkusů. Výstava Žasni – dýchej – stoupej výš vás zase prostřednictvím velkoformátových fotografií Jindřicha Sýkory zavede nejen na vrcholky hor.

Žihobcům se ne nadarmo přezdívá kulturní srdce Pošumaví. Kromě Muzea Lamberské stezky tu najdete také soukromou galerii Netopýr a jediné muzeum finské kultury v naší republice, Finské centrum Stella Polaris, letos prezentující Severská udržitelná města.

Kdo dává přednost pobytu v přírodě, určitě může přijet na kole a vyrazit po jedné z tras po lamberském panství. Pro elektrocyklisty je tu připravena síť dobíjecích stanic, tedy není potřeba se bát, že cestou dojde „šťáva“. Pro rodiny s malými dětmi zámeckým parkem prochází 1 kilometr dlouhá naučná stezka Netopýřím parkem, na jejímž konci je malé dětské hřiště. V zámeckém parku se nachází také parket, kde se konají různé venkovní akce, například tradiční Folkový festival. Ten se letos koná v sobotu 29.

ervence a třešničkou na dortu bude jistě známá kapela Kamelot. V obci se nachází také koupaliště, kemp se sportovním zázemím a občerstvením, tedy o zábavu tu není nouze a na své, si tu přijde opravdu každý.

Do Žihobec se dostanete od Sušice přes Podmokly, z Kašperských Hor přes Nezdice na Šumavě nebo z Horažďovic. Vydejte se tedy po stopách knížecího rodu Lamberků a zjistěte, jak to vlastně bylo s kněžnou Káčou!

Více na www.zihobce.eu

Muzeum a Infocentrum Žihobce je o prázdninách otevřeno denně od 10.00 do 16.00



Poslední aktualizace: 4.7.2023
Za kněžnou Káčou do Žihobec na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Za kněžnou Káčou do Žihobec

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích.
Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích.
Muzeum
První písemná zmínka o této obci je již z roku 1045. Jedná se ted…
0.5km
více »
Žihobce, socha sv. Jana z Nepomuku.
Žihobce, socha sv. Jana z Nepomuku.
Socha
Psát o životě tohoto světce by bylo nošením dříví do lesa. V minu…
0.5km
více »
Žihobce, kostel Proměnění Páně.
Žihobce, kostel Proměnění Páně.
Kostel
Místní kostel návštěvníka překvapí svými rozměry. Jeho štíhlá bíl…
0.5km
více »
Žihobecké divadlo.
Žihobecké divadlo.
Dům, budova
Divadlo začalo svoji činnost v roce 1901. Zakladatelem divadelní…
0.5km
více »
Žihobecká lípa.
Žihobecká lípa.
Památný strom
Žihobce mají nejen hezký zámek, ale i zajímavý zámecký park. Park se rozkládá na svahu nad zámkem směrem k jihu. Stromy, které tady rostou, jsou z…
0.5km
více »
Žihobce, pomník padlým.
Žihobce, pomník padlým.
Pomník
Pomníky padlým ve světová válce stojí ve většině obcí v celé zemi. Jsou, až na malé výjimky, dobře udržovány a mohou o obci, ve které stojí, mnohé…
0.5km
více »
Turistická známka č. 2019 - Žihobce
Turistická známka č. 2019 - Žihobce
Turistická známka
Žihobce najdeme asi 12 km východně od Sušice. V obci je raně barokní zámek. V zámku mužete navštívit Muzeum Lam…
0.6km
více »
Žihobce - kostel Proměnění Páně
Žihobce - kostel Proměnění Páně
Kostel
Žihobce - pošumavská obec zmiňovaná v písemných pramenech již Roku 1045,…
0.6km
více »
Zámek Žihobce je útočištěm vrápenců malých
Zámek Žihobce je útočištěm vrápenců malých
Zámek
První písemná zmínka o Žihobcích pochází již z roku 1045. Tvrz by…
0.6km
více »
Žihobce
Žihobce
Vesnice
Obec Žihobce se nachází asi 8 km východně od Sušice. Původně se jmenovaly…
0.7km
více »
zavřít reklamu