Loading...

Největší "dětský mejdan“ festival Kašpárkohraní letos na Letné

Tipy a novinky

Šestý ročník největšího rodinného festivalu Kašpárkohraní rozezní pražské Letenské sady v neděli 15. června od 12 do 19 hodin.

Letošní "dětský mejdan" se spojil se spolkem Nedoklubko, které pomáhá rodičům předčasně narozených dětí. Organizátoři pořádají věcnou sbírku, na místě budou pro nedonošené děti vybírat oblečení velikosti do 56 a látkové pleny. Na festivalu Kašpárkohraní se letos poprvé představí kapela Mandrage, skupina Pískomil se vrací zde pokřtí nové album "Buďte první, komu se to líbí" a zpěvák Ben Cristovao vystoupí s dětským gospelovým sborem. Kapela Sto zvířat tentokrát zahraje především dětem v rytmech ska, reggae a swingu. Novinkou v programu je i grafitti exhibice v režii Vladimira 518 a Epose 257. Kašpárkohraní budou moderovat herci Šárka Vaculíková a Jan Cina. Vstup na festival je zdarma.

Divadelní program nabídne trio klaunů Squadra sua s pouliční hasičskou groteskou, pouliční divadlo Vlkoryb v režii loutkového mistra Nori Sawa, loutkové divadlo Kaká, tradiční i moderní pohádky v podání Damúzy a Divadla Mimos, areálem festivalu projdepro Kašpárkohraní charakteristický průvod obřích loutek. Jako každý rok i letos si budou moci děti vyzkoušet různé sporty a pohybové aktivity, například fotbal s AC Sparta PrahA či FK Dukla PrahA, box v ringu, veslování na trenažéru, desetiboj, softball, lukostřelbu či bouldering a mnoho dalších sportů včetně tzv. bezkontaktních, jako je tchoukball, kin-ball, speedminton nebo lacros. Chybět nebude oblíbená bublinová show Václava Strassera, klání v kuličkách či stolní tenis se zrakově postiženými. Pro dětské publikum na Kašpárkohraní zahraje kapela Mandrage, jejíž členové se na malé diváky těší: „Kašpárkohraní zní samo o sobě hodně zábavně, bude tam jistě spousta dětí a ty jsou pro nás tím nejvděčnějším publikem." Skupina Sto zvířat na festivalu představí svou novou desku pro malé nezbedy Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách se sympaticky "odrzlými" texty. Zbrusu nové album na festivalu pokřtí kapela Pískomil se vrací. „Buďte první, komu se to líbí! je album do auta na prázdniny a pro sdílení společných chvil rodičů s dětmi," říká Ondřej Pečenka z Pískomila.Chceme, aby si náš koncert na Kašpárkohraní i písničky užili všichni – děti, mámy, tátové, na věku nezáleží," dodává Pečenka s příslibem další dovádivé show plné zvířat, barev a kostýmů, jíž vévodí právě postavička Pískomila. Na své si přijdou také malí výtvarníci, divadelníci, šachisté či archeologové, připraveny jsou pro ně specializované tvůrčí dílny. Vlastní literárně-kreativní program pro děti chystá také nakladatelství Baobab, stánky nabídnou i nepřeberné množství deskových her.

Festival Kašpárkohraní, který je určený všem dětem, letos spolupracuje se spolkem Nedoklubko, který sdružuje rodiče předčasně narozených dětí, jichž každoročně přibývá. Nedoklubko propojuje svět rodičů v těžké životní situaci s odborníky a informuje veřejnost o problémech spojených s předčasnými porody. Na problematiku "dětí do dlaně" upozorní organizátoři výstavou fotografií Dítě nedonošené nerovná se postižené zachycujících malé bojovníky od prvních chvil na světě, kdy váží třeba jen pět set gramů, až po současnost, kdy díky špičkové péči zdravotnického personálu a lásce svých rodičů vyrostly v děti, které se nikterak neliší od svých donošených vrstevníků. „Přestože počet předčasně narozených dětí během posledních let stoupá, díky vysoké úrovni péče procento těžkých postižení klesá. I u nejrizikovější skupiny nedonošených novorozenců je dnes vysoká šance na přežití a normální vývoj. Drtivá většina těchto dětí, i ty s nejmenší hmotností, dnes přežije bez celoživotního handicapu," říká primář pediatrického oddělení porodnice v Podolí Zbyněk Straňák. Festival Kašpárkohraní společně s Nedoklubkem vyhlašuje pro letošní ročník věcnou sbírku pro nedonošené děti, které jsou i v těchto dnech často na několik týdnů umístěné na pěti pražských neonatologických centrech v porodnicích v Podolí, Motole, Krči, na Bulovce a U Apolináře. Přímo na místo konání festivalu je možné do stánku Nedoklubka přinést bavlněné oblečení velikosti 32 až 56 (overálky, body, dupačky apod.) a látkové pleny. Více na www.nedoklubko.cz

V rámci Kašpárkohraní probíhá každoročně také naučný program. Letos budou děti moci prověřit své znalosti v kvízech a soutěžích s vojenskou tématikou pod vedením Ministerstva obrany, naučí se základy první pomoci pod dohledem lékařů z Ústřední vojenské nemocnice nebo Českého červeného kříže, nebo si prohlédnou vojenskou sanitku. Soutěže pro děti si připraví také dobrovolní hasiči z pražského Suchdola a Nebušic. Festival se bude konat za každého počasí. Veškeré informace o festivalu na www.kasparkohrani.cz

Program Kašpárkohraní
moderují: Šárka Vaculíková a Jan Cina

Hudební scéna
12:00
– Pískomil se vrací
14:00 – Sto zvířat aneb "Probuďte ve vašem dítěti zvíře!"
16:00 – Ben Cristovao a dětský gospelový sbor
18:00 – Mandrage

Divadelní scéna
12:00
– Divadlo Mimos – Pohádka sousedská
13:00 – Průvod obřích loutek - 1. průvod (Vlkoryb, Vlkodrak, Andělé a draci)
13:00 – Damúza – Dlouhý, široký a bystrozraký
14:45 – Nori Sawa – Vlkoryb
15:30 – Divadlo Kaká – Život na drátku
16:15 – Bublinová show Václava Strassera
17:00 – Průvod obřích loutek – 2. průvod (Vlkoryb, Vlkodrak, Andělé a draci)
17:30 – Squadra Sua – Bomberos

Dílny:

  • Vladimir 518 a Epos 257 – graffiti exhibice
  • Obrázkový ostrov a Jupíkova kreativní dílna – pod vedením výtvarnice Lenky Procházkové
  • Fox gallery – divadelně hudební ochutnávka a výtvarná dílna
  • Nová akropolis – archeologické vykopávky
  • Pohádkové šachy – šachová dílna s vyráběním figurek
  • Kouzelné dílny Aladine – pohádková výtvarná dílna pro děti
  • Mozaikart – vytvoření společné mozaiky
  • Briliantina – navrhování prstýnků
  • Nakladatelství Baobab a Paseka – dětské knížky a umělecká dílnička

Hudba:

Divadlo:

  • Průvod obřích loutek – Mechanická monstra v nadživotní velikosti. Připojte se k jejich průvodu napříč festivalem a užijte si pohádkové nedělní odpoledne.
  • Nori Sawa: Vlkoryb –Režisér Nori Sawa se ve své nejnovější inscenaci vydává na nejistý terén pouličního divadla pro děti a přivádí šestimetrového vlkoryba. Třicetiminutová inscenace nově kombinuje loutkové divadlo s živým zpěvem a pohybovou akrobacií. Představení nejen pro milovníky moře, velkých loutek, dobrého zpěvu a salt mortale
  • Squadra Sua: Bomberos – Rodinná pouliční groteska o hasičích. Diváci se stanou přímými účastníky oslav 120. výročí SDH (Sboru dobrovolných hasičů) Bomberos. Uvidíte ukázky z práce jedinečného hasičského sboru a snad se u toho nikdo moc nenamočí. Účinkují: Robert Janč, Roman Horák, Lukáš Houdek
  • Divadlo Mimos: Pohádka sousedská aneb Byl jednou jeden domeček – Pohádkový příběh dvou sousedů s písničkami Petra Skoumala o tom, jak to vypadá, když se dva hádají a nic nemá řád. Myšlenkou představení je ukázat dětem, že i rozdílní lidé k sobě mohou najít cestu, a že je dobré respektovat druhé a zároveň zůstat sami sebou.
  • Damúza: Dlouhý, Široký a Bystrozraký – Klasická pohádka K. J. Erbena v provedení 4 herců, 7 marionet a 1 plicovačky. To vše kolem jednoho kulatého stolu.
  • Bublinová show Václava Strassera –Mýdlové, kouřové, obří a duhové bubliny. A spousta jiných triků.

Sport:

  • AC Sparta PrahA – fotbal, maskot Spartakus a sparťanská fotbalová školička
  • FK Dukla PrahA – fotbalové dovednosti, miniturnaje, soutěže o ceny
  • Rugby Club Tatra Smíchov – rugbyová dráha pro nácvik běhu s míčem a skládání
  • SK Boxing PrahA – boxování s mistry republiky a nejlepšími trenéry v Praze
  • SK Start PrahA – lukostřelba, malování na obličej a spousta dalších aktivit
  • TJ Tatran Střešovice – florbal s historicky nejúspěšnějším týmem v České republice
  • Krav-maga global – jeden z nejefektivnějších sebeobranných systémů na světě
  • Kung-fu factory – nahlédnutí do tajů bojových umění
  • Český kuličkový svaz – kuličky s mistrem světa Pavlem Zoufalým
  • Taneční škola Indance – předškoláci, školáci, poškoláci, dospěláci - na věku a taneční pokročilosti nezáleží.
  • Cheer Academy – tanec a cheerleading pro nejmenší
  • Kakutogi Academy Prague – kyokushin karate s vicemistrem světa, mistrem Japonska a Evropy Janem Soukupem
  • Česká softballová asociace – softballové odpalovací klece
  • Boulder Bar – lezení namobilní stěně Balvan
  • Lezecká stěna Ruzyně
  • TJ Zora PrahA – Tělovýchovná jednota nevidomých a slabozrakých sportovců všech věkových kategorií, která již od roku 1977 organizuje na výkonnostní úrovni sportovní a pohybové aktivity pro nevidomé a slabozraké sportovce. Na Kašpárkohraní bude prezentovat simulovanou zvukovou střelbu, šachy, kuželky, showdown (verze ping pongu) při hezkém počasí.

Bezkontaktní sporty:

  • Tchoukball – míčová hra, která využívá prvků házené, volejbalu a baskické peloty (branka s pružinou). Pravidla této hry prakticky neumožňují střet hráčů, neboť zakazují jakékoliv chytání míčů při přihrávkách spoluhráčů hráčem druhého družstva, jakékoliv osobní ataky či bránění.
  • Kanjam – nekontaktní sportovní hra s létajícím talířem a dvěma plastovými koši, které jsou od sebe vzdáleny 15 m. Hrají proti sobě dva dvoučlenné týmy, cílem je hodit frisbee od jednoho koše a zasáhnout druhý koš. Hráč hází na koš, kde je připraven jeho spoluhráč, který může frisbee tečovat a tím ho umístit do koše. Vítězí dvojice, která první dosáhne 21 bodů.
  • Kin-ball – míčová hra kanadského původu. Je poměrně fyzicky náročná a přitom nevyžaduje dlouhý trénink, aby si člověk užil zábavu. Cílem hry je odehrát míč tak, aby jej tým na příjmu nechytil a míč se dotkl země. Naopak tým na příjmu musí zabránit tomu, aby se míč dotkl země.
  • Ultimate frisbee – kolektivní týmový sport s diskem frisbee. Hrají jej proti sobě dvě družstva o sedmi hráčích. Vítězí družstvo, které má na konci hrací doby vyšší skóre nebo dosáhne jako první stanoveného počtu bodů.
  • Speedminton, Lacros

Naučný program:

  • Ministerstvo obrany a Armádního sportovního centrum Dukla – Prezentace projektu "Příprava občanů k obraně státu", kvízy a soutěže s vojenskou tématikou, základy první pomoci při úrazech, krvácení a zlomeninách s ÚVN, možnost prohlédnout si vojenskou sanitku. Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů, jehož zakladateli jsou Roman Šebrle a Robert Změlík, si pro všechny odvážlivce připravil výběrové disciplíny desetiboje. Možnost prověřit si své dovednosti na veslařském trenažéru.
  • Český červený kříž – ukázka první pomoci
  • SDH Suchdol a Nebušice – sbory dobrovolných hasičů uvedou zábavné soutěže a jiné aktivity.

Hraní pro malé i velké:

  • Piatnik PrahA – výrobce deskových her aneb "Kdo si hraje, nezlobí‘"
  • Mindok – moderní společenské hry
  • Geomag - kreativní magnetické stavebnice
  • Freestylestore.cz - free jízda na koloběžkách
  • Skibi Kids – cyklistická dráha medvídka Skibiho

Poslední aktualizace: 22.5.2014
Největší "dětský mejdan“ festival Kašpárkohraní letos na Letné na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Největší "dětský mejdan“ festival Kašpárkohraní letos na Letné

Degustéka
Degustéka
Vinařský cíl
Pro majitele vináren a vinoték v hlavním městě není jednoduché se…
0.1km
více »
Plánujete výpravu do přírody? Poradíme vám, co by v batohu nemělo chybět!
Plánujete výpravu do přírody? Poradíme vám, co by v batohu nemělo chybět!
Tipy a novinky
Současná situace cestování moc nepřeje, o to víc vyrážíme na túry…
0.2km
více »
Veletržní palác
Veletržní palác
Dům, budova
Po prvním pražském vzorkovém veletrhu, konaném v roce 1920, vznikla myšle…
0.2km
více »
Koštovna U Počtů
Koštovna U Počtů
Vinařský cíl
Ve velké konkurenci pražských vináren je velmi obtížné …
0.2km
více »
Jak ušetřit na vstupném do Národní galerie (NG Praha)
Jak ušetřit na vstupném do Národní galerie (NG Praha)
Rady a tipy
Návštěva všech stálých expozic i krátkodobých výstav pražské Národní galerie může být pro někoho – alespoň zdánlivě – finančně stejn…
0.2km
více »
Praha - Holešovice - Kostol sv. Klimenta
Praha - Holešovice - Kostol sv. Klimenta
Kostel
Pri našich potulkách Prahou sme sa dostali k malému starému kosto…
0.3km
více »
Kratochvíl, Sucharda, E.A. Poe … aneb nové toulky Prahou nejen výstavní
Kratochvíl, Sucharda, E.A. Poe … aneb nové toulky Prahou nejen výstavní
Tipy na výlet
Návštěva naší Matičky stověžaté bývá pro nás, uměnímilovné a dálebydlící,…
0.3km
více »
Strossmayerovo náměstí
Strossmayerovo náměstí
Náměstí
Strossmayerovo náměstí je prostor pod Letnou v okolní bytové zást…
0.3km
více »
Restaurace EXPO 58 - Letná
Restaurace EXPO 58 - Letná
Technická památka
Restaurace Expo 58 byla navržena Františkem Cubrem, Josefem Hrubým a…
0.4km
více »
Praha - budova reštaurácie zo svetovej výstavy EXPO 58
Praha - budova reštaurácie zo svetovej výstavy EXPO 58
Dům, budova
Už dávnejšie som mala v pláne pozrieť sa na Československý pavilón zo svetovej výstavy v Bruseli EXPO 58. Počas poslednej návštevy P…
0.4km
více »
zavřít reklamu