Loading...
Na pobřeží Costa Blanca se rozkládá město, které je stejně staré jako dějiny samotného Středomoří.První osídlení se datuje do doby Iberů a Římanů, kteří zde založili město Lucentum „město světla“. Ve středověku se města zmocnili Arabové a dali mu jméno Al-Laqant, ze kterého vznikl dnešní název Alicante. Jejich stopu najdeme zejména na mohutné hradní pevnosti Castillo de Santa Bárbara, která dominuje městu z vrcholu hory Benacantil. Odtud se otevírá panorama celého pobřeží a přístavu — symbol propojení minulosti a současnosti.
Alicante – sluncem zalité město na pobřeží Středozemního moře – je dnes jedním z nejzajímavějších gastronomických cílů ve Španělsku. Kombinuje vůně moře, chuť vína, kreativitu michelinských kuchařů a autentickou atmosféru jižní Evropy. Tento pětidenní itinerář vás provede od tradičních tapas po luxusní degustační menu a ukáže, že gastronomie je v Alicante víc než jídlo – je to způsob života.
Den 1 – První doušek Středomoří
Po příletu se seznamte s městem pohodovým tempem. Projděte se po promenádě Explanada de España, nasajte vůni moře a objevte kouzlo místního tržiště Mercado Central.
Oběd: Restaurace Dársena u přístavu – klasické rýžové pokrmy jako arroz a banda nebo arroz del señoret s výhledem na moře.
Večeře: Degustační menu v michelinské Monastrell – autorská kuchyně šéfkuchařky Mari Carmen Vélez, která propojuje mořské chutě s moderní gastronomií.
Den 2 – Tapas kultura a tajemství paelly
Druhý den patří hlouběji zakořeněné kuchařské tradici. Dopoledne se zúčastněte kurzu vaření paelly a naučte se, proč je rýže symbolem regionu.
Oběd: Nou Manolín – legendární tapas bar, kde si pochutnáte na čerstvých mušlích, krevetách a místních vínech.
Večeře: La Ereta – kreativní kuchyně s panoramatickým výhledem na město a moře. Ideální pro romantický večer s výběrem vín z DO Alicante.
Den 3 – Vinařský výlet do vnitrozemí
Třetí den se vydejte za hranice města – do vinařského regionu Vinalopó, asi hodinu jízdy od Alicante.
Dopoledne: Návštěva vinařství Bodegas Bocopa nebo MG Wines – prohlídka vinic, sklepa a ochutnávka červených vín z odrůdy Monastrell.
Oběd: Rustikální menu ve vinařství s olivami, mandlovými specialitami a pokrmy z pecí.
Večeře: Zpět v Alicante doporučujeme La Taberna del Gourmet – moderní tapas s fine dining přístupem.
Den 4 – Sladké kouzlo Jijony a romantická Altea
Ráno se vydejte do Jijony, města slavného turrónu – mandlového nugátu, který se tu vyrábí po staletí.
Dopoledne: Prohlídka Museo del Turrón a degustace tradičních druhů.
Oběd: Michelin-restaurace El Xato v La Nucía – propojení tradice a inovace na talíři.
Odpoledne: Romantická procházka bíle zářícím městem Altea.
Večeře: Oustau de Altea – francouzsko-španělská kuchyně ve stylovém prostředí.
Den 5 – Dénia: finále ve znamení moře
Poslední den patří mořským pokladům v městě Dénia, zapsaném v síti UNESCO jako Creative City of Gastronomy.
Dopoledne: Prohlídka rybího trhu Lonja de Dénia a přístavu.
Oběd: Quique Dacosta – trojhvězdičková michelinská restaurace, která je vrcholem celé cesty.
Večeře: Zpět v Alicante se rozlučte v restauraci Terra – elegantní závěr pětidenní gurmánské pouti.
Michelinské restaurace: V průvodci Michelin Guide Restaurants & Hotels najdete 23 restaurací z Alicante. Je dobré cělat rezervaci s předstihem, do těch nejlepších i několik týdnů předem. Pokud máte obavy z vysokých cen, tak nemějte. Třeba v restauraci La Taberna del Gourmet, nedaleko pláže, ceny hlavních jídel začínají už od 20€.
Doprava: Alicante je dostupné letecky hned z Prahy a Pardubic, případně Bratislavy, Vídně nebo Katovic. Zpáteční letenku můžete zakoupit už od 1 200 Kč. Pronájem auta se hodí pro výlety do vinařských oblastí a okolních měst.
>> Levné letenky Alicante
Ubytování: Ceny ubytování v hotelu pro 2 na 5 dní začínají od 5 000 Kč. Pokud vybíráte podle hodnocení, tak stejný pobyt v těch nejvíce oblíbených pořídíte už od 10 000 Kč. Apartmány k pronájmu jsou o něco levnější.
>> Hotely a apartmány Alicante
Alicante nabízí mnohem víc než jen pláže a památky – je to město, které se žije u stolu. Pět dní mezi mořem, vinicemi a slavnými kuchaři vás přesvědčí, že španělská gastronomie je tu na nejvyšší úrovni. Ať už jste milovníkem michelinských degustačních menu, vín s charakterem nebo autentických trhů, Alicante si vás získá každým soustem.
Jedlíci na cestách, tedy konkrétně Jarda Bouzek a Tomáš Šapovalov, začali počínaje nedělí 29. září 2025 vysílat vždy v 18 hodin na YouTube dvacetiminutové veselé povídání o španělské a hlavně alicantské kuchyni. Postupně se dozvíte, jaké jsou další speciality tohoto kraje. Předností pořadu je lidově odborné i vtipné glosování hlavních jídel, která by český turista ve Španělsku určitě měl ochutnat. Není totiž nad to, když víte, co chtít, a hlavně, jakou má mít jídlo správnou konzistenci. Kromě toho je daleko lepší jíst v barech a restauracích mezi domácími než v hotelu ve stylu all inclusive.
ŠPANĚLSKO S ONDROU RUMLEM (1/5) - Tapas, které musíš ochutnat