Světový den paelly, Valencie
Mezinárodní den paelly - WORLD PAELLA DAY je oslavou i uznáním nejuniverzálnějšího pokrmu valencijské gastronomie. Den, ve kterém Valencijci sdílejí své skvělé jídlo, recepty i přísady se zbytkem světa. Tento pokrm pokorného valencijského původu, totiž už dávno překročil všechny hranice a s osmi miliony každoročních vyhledávání na internetu, z něj činí čtvrté nejdůležitější jídlo na planetě.
Světový den paelly - 20. září
Datum není vybráno náhodně na měsíc září, protože se shoduje se sklizní hlavní složky - rýže. Centrem oslav ve Valencii se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Aktuální program najdete na webu www.worldpaelladay.org.World Paella Day Cup – Světová soutěž o pohár paella
> více na www.worldpaelladay.org/en/world-paella-day-september-20/
Paella & zajímavosti
Rozmanitá gastronomie v regionu Valencie
Kuchyně v tomto regionu má velkou prestiž na národní i mezinárodní úrovni. Jeho tradiční recepty jsou připravovány z přírodních surovin, jako je olej, zelenina, koření, ovoce, čerstvé maso nebo ryby, a stal se známý jako „středomořská strava“. Neuvěřitelná rozmanitost rýžových pokrmů a dezertů překvapí i zkušené milovníky a odborníky gastgronomie. Neměli bychom zapomenout na dostatek ovoce, které je nedílnou součástí většiny pokrmů ... a nejen z důvodů, že ho region Valencie hojně produkuje.Paella & Valencie
Paella je symbolem valencijské kuchyně a pravděpodobně také světové proslulé španělské gastronomie. Oblíbený pokrm pochází z valencijského venkova a vznikl, stejně jako většina tradičních jídel z kombinace snadno dostupných ingrediencí. Rodiny na venkově vždy pěstovaly zeleninu, bylo také běžné, že chovaly kuřata a králíky a tak díky rozsáhlým rýžovým polím v La Albufera vzniklo tradiční valencijské jídlo pojmenované po pánvi, ve které se vaří.
Region La Abufera leží cca 10 km jižně od Valencie a je vyhlášen za přírodní parkem. Rozsáhlé pobřežní mokřady (nazývané i sladkovodní moře) jsou domovem mnoha ohrožených druhů ryb, ptactva a dalších živočichů.
Rýže z Valencie
Paella se připravuje z rýže La Senia, pěstované ve Valencii a okolí. Jedná se o odrůdu rýže středního zrna, s vysokým obsahem škrobu a proto má velkou schopnost absorbovat chutě ostatních potravin jako masa nebo plodů moře. Díky nízkému obsahu amylózy je rýže velmi málo lepivá.| Valencijská paella Nejdřív se všechny ingredience do paelly orestují na oleji, včetně rýže, a pak se pomalu vaří. Rýže je žlutá od šafránu. Přidává se králík, fazolky. Podrobný recept najdete na www.fresh.iprima.cz/recepty/paella-valenciana
|
Alicantská paella
Bylo to tradiční jídlo námořníků, nejdřív se dusí ryby, vytvoří se vývar a něm se následně vaří rýže a ostatní. Rýže není do žluta od šafránu, ale do červena od papriky zvané ňora. A alicantské paelle se neříká paella, ale rýže po námořnicku „arroz a banda". |
V týdnu od 14. až do 20. září proto stojí za to navštívit Valencii nebo valencijský region. V mnoha hospůdkách a restauracích po celém městě se bude konat týdenní slavnost paelly a připravovat její různé variace. Radnice chystá speciální turistické trasy za paellou, hospůdky se předhánějí, kdo připraví tu nejlepší paellu, ke které podávají drink zdarma.
Nemusíte však jezdit tak daleko. V Praze najdete řadu restaurací, které se ke Světovému dni paelly chystají připravit prvotřídní paellu.
Více na: WorldPaellaDay.org
Hledáte více informací o Valencii nebo Španělsku?
>> recept paelly a vše o Španělsku najdete na www.spain.info>> vše o Valencii najdete na webu www.lovevalencia.com
>> zkušenosti turistů, tipy a zajímavosti z Valencie na Turistika.cz
Chcete vyrazit do Španělské Valencie na oslavy?
Fotogalerie
Příspěvky z okolí Světový den paelly, Valencie







