Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Druh vybrat: vše / nic
Vinařská turistika
Za gastronomií
Na kole
Na hory
Na golf
Do přírody
Za sportem
Za kulturou
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Poloostrov
Pláž
Tůň
Soutěska
Studánka
Vodní nádrž
Přírodní památka
Rokle
Park
Poušť
Pobřeží
Sopka
Ostrov
Přírodní park
Památný strom
Slatě
Rašeliniště
Zahrada
Kámen
Pramen
Louka
Hřeben
Planina
Travertíny
Sedlo
Kaňon
Údolí, dolina
Pohoří
Říčka
Řeka
Jezírko
Skalní útvar
Údolí
Krasový útvar
Jeskyně
Minerální pramen
Propast
Vodopád
Rybník
Pleso
Potok
Jezero
Vrchol
Štít
Kopec
Hora
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Půjčovna kol
Cyklisté vítáni
Zábava, atrakce
Potápění
Cyklo shop - servis
Cyklo bar - hospůdka
Půjčovna lodí
Golf
Ski areál
Ledovec
Koupaliště
Letovisko
Aquapark
Koňská stezka
Rekreační oblast
Lázně
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Synagoga
Mešita
Drobné památky
Radnice
Pevnost, opevnění
Rychta
Panský dvůr
Hrádek
Boží muka
Socha
Kašna
Lapidárium
Hradby
Hřbitov
Chrám
Dům, budova
Statek
Rotunda
Hradiště
Skanzen
Tvrz
Zámeček
Hřebčín
Farma
Letohrad
Salaš, koliba
Měšťanský dům
Památník
Kostel
Bouda
Muzeum
Chata
Kříž
Pomník
Klášter
Kaple
Trosky
Zřícenina
Zámek
Hrad
Ostatní vybrat: vše / nic
Prima Port
Babyfriendly
Bivak
WebKamera
Infocentrum
Nordic walking point
Turistická známka
Hraniční přechod
Ostatní
Zajímavost
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Typ vybrat: vše / nic
Balónem
Golf
Pěší trasa
Cyklotrasa
In line brusle
Běžky
Po vodě
Ski areál
Běžecká trasa
Autem
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Druh vybrat: vše / nic
Video trasa
Cestopisy všechny kategorie / nevybrat nic
Články redakce všechny kategorie / nevybrat nic
Rady a tipy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Fotogalerie všechny kategorie / nevybrat nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Základem dobré gastronomie jsou nejlepší a čerstvé suroviny

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Svatopluk Pazderka (57)
Svatopluk Pazderka (57)  •  Fotografie (4)  • Foto: ivanforal

Nositelem titulu Restauratér roku je majitel hotelu Promenáda v Karlových Varech Svatopluk Pazderka (57). Asociace hotelů a restaurací mu jej udělila jako výraz ocenění vysoké úrovně kvality poskytovaných gastronomických služeb a zavádění nových trendů v oboru gastronomie. Rodinný čtyřhvězdičkový hotel na ploše dvou historických domů se díky neopakovatelné atmosféře a skvělému jídlu a servisu v restauraci stal pro své hosty místem, kam se rádi vracejí. S panem Pazderkou jsme se sešli k následujícímu rozhovoru.

Co předcházelo tomuto krásnému ocenění?

„Výdrž a obrovské úsilí, v podstatě od ukončení hotelové školy v roce 1969 nedělám celý život nic jiného než hospodu a gastronomii. Otevřel jsem tu po roce 1989 jednu z prvních restaurací. Do té doby jsem pracoval jako maître d´hôtel ve Francouzské restauraci v Grandhotelu Pupp a už v únoru 1990 jsem si zažádal o nebytový prostor a krok po kroku začal budovat restauraci. Nejdříve jsem zprivatizoval drůbeží gril, to byl tehdy šlágr, ale brzy se to obrátilo a restaurace si získávala stále lepší a lepší jméno. Posléze došlo na ubytování, nejdříve tři, pak šest a teď mám 25 dvoulůžkových pokojů, velký wellness, bazén, saunu a parkoviště.“

Snil jste někdy o tom, že byste sám podnikal?

„Přátelům říkám, že už jsem podnikal, když se ještě učili vázat pionýrské šátky. V roce 1981 jsem postavil nad Jáchymovem, kde jsem měl chalupu, dvě elektrárny. Všichni se na mě chodili dívat, jestli nejsem poťapanej, protože jsem začal podnikat. Já jsem chtěl vždycky podnikat, a jakmile se to zlomilo, byl jsem první, kdo odešel. Kolegové se chytali za hlavu, jak můžeš odejít, vždyť jsi v restauraci na nejlepším postu vrchního číšníka. Za dva roky zase říkali, že jsem dobře udělal.“

Uvědomoval jste si tehdy riziko soukromého podnikání? Asi jste tušil, že to nebude legrace.

„Říkal jsem si, že člověk musí mít hlavně odvahu a hodně štěstí. Odvaha spočívá trošku v hlouposti, že nedomýšlíte následky. Vždy jsem do toho šel s padesátiprocentním rizikem.“

Kolik máte zaměstnanců?

„Třicet.“

Pracuje s vámi i vaše rodina?

„Dělá se mnou syn, manželka má na starosti ubytování, a pak je tu ještě

dcera.“

Kdo byl vaším vzorem v podnikání a gastronomii?

„Když jsem dělal v Puppu, chodili jsme se jako na exota dívat na Mirka Růžičku

z restaurantu U Lípy. Mými vzory byli ale spíše lidé, kteří uměli cizí jazyky.“

Jaké kuchyni dáváte přednost – moravské, německé či mezinárodní?

„Kuchyně je dobrá, nebo špatná. Chci dělat dobrou českou kuchyni s mezinárodními prvky. Základem jsou nejlepší a skutečně čerstvé suroviny. Jehněčí bych mohl koupit v Makru, ale raději si je beru z Beskyd.“

Jak si vybíráte techniku do své kuchyně?

„Jsem vyučený kuchař a využívám všechnu moderní technologii. Od konvektomatů, šokerů a kávovarů až po paccojety, které dovedou udělat cokoli – různé fáše, zmrzliny, sorbety. Je to sice drahá věc, ale zase je to zařízení, bez kterého už náš kuchař nemůže být, aby mohl tvořit všechno, co dnešní hosté vyžadují. Je důležité, aby šéfkuchař objížděl výstavy a veletrhy a seznamoval se se vším novým ve světě gastronomie. Personál ho v tom musí podporovat. Našemu šéfkuchaři Milanovi Kladívkovi umožňuji aktivní účast na různých mezinárodních veletrzích. Tím získává větší rozhled a přehled o tom, co ve světě „frčí“, a pak to doma dokáže přetvořit k obrazu svému.“

Co je nutné dělat pro to, aby se k vám hosté vraceli?

Foto: ivanforal

„Host musí být spokojený. Když přichází do restaurace, číšník ho uvítá, komunikuje s ním a při odchodu mu pomáhá do kabátu a rozloučí se s ním. To je moje zásada.“

A jaké vize máte do budoucna?

„Nejtěžší je se udržet nahoře, být pořád stejně dobrý a kvalitní. Nadále budu vylepšovat interiér, přece jen je to jeden z nejstarších domů v Karlových Varech. A co se týká gastronomie, určitě nebudu používat žádné polotovary, ale budu dělat klasickou kuchyni. Není to sice ekonomicky tak výhodné, ale já k tomu nemám vztah.“

Poslední aktualizace: 28.1.2010
Autor příspěvku: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace