TURISTIKU PODPORUJÍ
57 796 turistů a cestovatelů
90 426 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
879 982,- odměny za články
Svět
Partner lokality
Hlavní partneři stránek Turistika.cz
Podporují vývoj stránek a přispívají na odměny přispěvatelům. 
 
Turistika.cz doporučuje
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Ostatní vybrat: vše / nic
Babyfriendly
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Prima Port
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Bouda
Boží muka
Chata
Chrám
Drobné památky
Dům, budova
Farma
Hrad
Hradby
Hrádek
Hradiště
Hřbitov
Hřebčín
Kaple
Kašna
Klášter
Kostel
Kříž
Lapidárium
Letohrad
Mešita
Měšťanský dům
Muzeum
Památník
Panský dvůr
Pevnost, opevnění
Pomník
Radnice
Rotunda
Rychta
Salaš, koliba
Skanzen
Socha
Statek
Synagoga
Trosky
Tvrz
Zámeček
Zámek
Zřícenina
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Hora
Hřeben
Jeskyně
Jezero
Jezírko
Kámen
Kaňon
Kopec
Krasový útvar
Louka
Minerální pramen
Ostrov
Památný strom
Park
Planina
Pláž
Pleso
Pobřeží
Pohoří
Poloostrov
Potok
Poušť
Pramen
Propast
Přírodní památka
Přírodní park
Rašeliniště
Rokle
Rybník
Řeka
Říčka
Sedlo
Skalní útvar
Slatě
Sopka
Soutěska
Studánka
Štít
Travertíny
Tůň
Údolí
Údolí, dolina
Vodní nádrž
Vodopád
Vrchol
Zahrada
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Aquapark
Cyklisté vítáni
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Golf
Koňská stezka
Koupaliště
Lázně
Ledovec
Letovisko
Potápění
Půjčovna kol
Půjčovna lodí
Rekreační oblast
Ski areál
Zábava, atrakce
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Články redakce vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Základem dobré gastronomie jsou nejlepší a čerstvé suroviny

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Nositelem titulu Restauratér roku je majitel hotelu Promenáda v Karlových Varech Svatopluk Pazderka (57). Asociace hotelů a restaurací mu jej udělila jako výraz ocenění vysoké úrovně kvality poskytovaných gastronomických služeb a zavádění nových trendů v oboru gastronomie. Rodinný čtyřhvězdičkový hotel na ploše dvou historických domů se díky neopakovatelné atmosféře a skvělému jídlu a servisu v restauraci stal pro své hosty místem, kam se rádi vracejí. S panem Pazderkou jsme se sešli k následujícímu rozhovoru.

Co předcházelo tomuto krásnému ocenění?

„Výdrž a obrovské úsilí, v podstatě od ukončení hotelové školy v roce 1969 nedělám celý život nic jiného než hospodu a gastronomii. Otevřel jsem tu po roce 1989 jednu z prvních restaurací. Do té doby jsem pracoval jako maître d´hôtel ve Francouzské restauraci v Grandhotelu Pupp a už v únoru 1990 jsem si zažádal o nebytový prostor a krok po kroku začal budovat restauraci. Nejdříve jsem zprivatizoval drůbeží gril, to byl tehdy šlágr, ale brzy se to obrátilo a restaurace si získávala stále lepší a lepší jméno. Posléze došlo na ubytování, nejdříve tři, pak šest a teď mám 25 dvoulůžkových pokojů, velký wellness, bazén, saunu a parkoviště.“

Snil jste někdy o tom, že byste sám podnikal?

„Přátelům říkám, že už jsem podnikal, když se ještě učili vázat pionýrské šátky. V roce 1981 jsem postavil nad Jáchymovem, kde jsem měl chalupu, dvě elektrárny. Všichni se na mě chodili dívat, jestli nejsem poťapanej, protože jsem začal podnikat. Já jsem chtěl vždycky podnikat, a jakmile se to zlomilo, byl jsem první, kdo odešel. Kolegové se chytali za hlavu, jak můžeš odejít, vždyť jsi v restauraci na nejlepším postu vrchního číšníka. Za dva roky zase říkali, že jsem dobře udělal.“

Uvědomoval jste si tehdy riziko soukromého podnikání? Asi jste tušil, že to nebude legrace.

„Říkal jsem si, že člověk musí mít hlavně odvahu a hodně štěstí. Odvaha spočívá trošku v hlouposti, že nedomýšlíte následky. Vždy jsem do toho šel s padesátiprocentním rizikem.“

Kolik máte zaměstnanců?

„Třicet.“

Pracuje s vámi i vaše rodina?

„Dělá se mnou syn, manželka má na starosti ubytování, a pak je tu ještě

dcera.“

Kdo byl vaším vzorem v podnikání a gastronomii?

„Když jsem dělal v Puppu, chodili jsme se jako na exota dívat na Mirka Růžičku

z restaurantu U Lípy. Mými vzory byli ale spíše lidé, kteří uměli cizí jazyky.“

Jaké kuchyni dáváte přednost – moravské, německé či mezinárodní?

„Kuchyně je dobrá, nebo špatná. Chci dělat dobrou českou kuchyni s mezinárodními prvky. Základem jsou nejlepší a skutečně čerstvé suroviny. Jehněčí bych mohl koupit v Makru, ale raději si je beru z Beskyd.“

Jak si vybíráte techniku do své kuchyně?

„Jsem vyučený kuchař a využívám všechnu moderní technologii. Od konvektomatů, šokerů a kávovarů až po paccojety, které dovedou udělat cokoli – různé fáše, zmrzliny, sorbety. Je to sice drahá věc, ale zase je to zařízení, bez kterého už náš kuchař nemůže být, aby mohl tvořit všechno, co dnešní hosté vyžadují. Je důležité, aby šéfkuchař objížděl výstavy a veletrhy a seznamoval se se vším novým ve světě gastronomie. Personál ho v tom musí podporovat. Našemu šéfkuchaři Milanovi Kladívkovi umožňuji aktivní účast na různých mezinárodních veletrzích. Tím získává větší rozhled a přehled o tom, co ve světě „frčí“, a pak to doma dokáže přetvořit k obrazu svému.“

Co je nutné dělat pro to, aby se k vám hosté vraceli?

Foto: ivanforal

„Host musí být spokojený. Když přichází do restaurace, číšník ho uvítá, komunikuje s ním a při odchodu mu pomáhá do kabátu a rozloučí se s ním. To je moje zásada.“

A jaké vize máte do budoucna?

„Nejtěžší je se udržet nahoře, být pořád stejně dobrý a kvalitní. Nadále budu vylepšovat interiér, přece jen je to jeden z nejstarších domů v Karlových Varech. A co se týká gastronomie, určitě nebudu používat žádné polotovary, ale budu dělat klasickou kuchyni. Není to sice ekonomicky tak výhodné, ale já k tomu nemám vztah.“

Poslední aktualizace: 28.1.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace