TURISTIKU PODPORUJÍ
57 802 turistů a cestovatelů
90 448 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
880 122,- odměny za články
Svět
Partner lokality
Hlavní partneři stránek Turistika.cz
Podporují vývoj stránek a přispívají na odměny přispěvatelům. 
 
Turistika.cz doporučuje
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Ostatní vybrat: vše / nic
Babyfriendly
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Prima Port
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Bouda
Boží muka
Chata
Chrám
Drobné památky
Dům, budova
Farma
Hrad
Hradby
Hrádek
Hradiště
Hřbitov
Hřebčín
Kaple
Kašna
Klášter
Kostel
Kříž
Lapidárium
Letohrad
Mešita
Měšťanský dům
Muzeum
Památník
Panský dvůr
Pevnost, opevnění
Pomník
Radnice
Rotunda
Rychta
Salaš, koliba
Skanzen
Socha
Statek
Synagoga
Trosky
Tvrz
Zámeček
Zámek
Zřícenina
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Hora
Hřeben
Jeskyně
Jezero
Jezírko
Kámen
Kaňon
Kopec
Krasový útvar
Louka
Minerální pramen
Ostrov
Památný strom
Park
Planina
Pláž
Pleso
Pobřeží
Pohoří
Poloostrov
Potok
Poušť
Pramen
Propast
Přírodní památka
Přírodní park
Rašeliniště
Rokle
Rybník
Řeka
Říčka
Sedlo
Skalní útvar
Slatě
Sopka
Soutěska
Studánka
Štít
Travertíny
Tůň
Údolí
Údolí, dolina
Vodní nádrž
Vodopád
Vrchol
Zahrada
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Aquapark
Cyklisté vítáni
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Golf
Koňská stezka
Koupaliště
Lázně
Ledovec
Letovisko
Potápění
Půjčovna kol
Půjčovna lodí
Rekreační oblast
Ski areál
Zábava, atrakce
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Články redakce vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Šéfkuchař musí být nejen dobrým kuchařem, ale také manažerem

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons získala v březnu jako první v České republice hvězdičku
prestižního gastronomického průvodce Michelin. Od loňského srpna ji vede jedenatřicetiletý italský šéfkuchař Andrea Accordi. Po ukončení studia začal pracovat v hotelu Four Seasons v Londýně, poté v italské kuchyni hotelu Regent v Bangkoku a nakonec vedl Restauraci Regatta v hotelu Le Royal Meridien na thajském ostrově Phúket. Se svou thajskou manželkou se vrátil do Evropy a působil v michelinských Restauracích ve francouzském St. Tropez a švýcarském St. Moritz. První hvězdičku od Michelinu získal v sedmadvaceti letech, když vedl kuchyni Restaurace Onice v pětihvězdičkovém hotelu Villa La Vedetta ve Florencii. Pak ho zlákala Praha. Jednoho středečního rána jsme se u Vltavy sešli k milému rozhovoru.
Češi se dříve dívali na Michelinovu hvězdu moc z dálky, byl to pro nás jiný svět. Něco nedosažitelného. Jak jste vy, Italové, viděli českou kuchyni a naši malou zemi?
„Když jsem byl mladý, neslyšel jsem nic o Praze, o české kuchyni a ani o lidech tady. Když jste nastupoval do svého podniku ve Florencii, tušil jste, že jednou získáte Michelinovu hvězdu?
„Možná se budete divit, ale ano. Někde uvnitř v sobě jsem cítil, že když budu pracovat a hodně se snažit, tak ji dostanu. Usiloval jsem o to, byla to jedna z mých priorit. Už od začátku jsme nastavili vysoký standard,kvalitu.Ve Florencii je hodně dobrých Restaurací, velká konkurence, bylo vidět, jak pracují ostatní a jak se můžeme zlepšit a jak se nechat inspirovat v těch ostatních Restauracích.

“ Žijete v Čechách, žijete v Praze. Co může česká gastronomie čerpat z toho vašeho Michelina, jak ji může ovlivnit?
Konzistenci kvality, dobré jídlo, výborné služby, je to více věcí, není to jenom jídlo.

Foto: ivanforal

Co všechno vlastně znamená kvalita, co se pod kvalitou skrývá, aby člověk mohl získat Michelinovu hvězdu?
„Jsou to hlavně výborné suroviny, jak místní, tak importované, prezentované ve správných kombinacích, správných chutích. “Jaký je poměr kuchařova umění, jeho invence a nových technologií ve vaší práci? „Používáme mnoho nových technik vaření, to je velmi důležité, jednak šetří lidské zdroje, jednak ten stroj pořád vyrábí stejnou kvalitu toho pokrmu, což je rovněž důležité, aniž bychom s tou prací strávili hodně času.“
Je zajímavé, že podobnou odpověď mi dal na jaře jiný italský gastronomický velikán Luciano Tona…
„Ano, jeden jeho student pracoval u mě v Restauraci Villa La Vedetta ve Florencii.

“ Podílíte se sám také na vyhledávání nových pracovníků restaurace?
„Ano, jsem jeden z prvních, kdo do toho mluví, mám hlavní slovo. “Jaké jsou požadavky? Kde takové lidi hledáte?
„Najímáme místní české kuchaře, ale je velmi složité najít opravdové profesionály. Není to vůbec snadné. Je tady hodně mladých lidí, kteří když vyjdou ze školy, ani nevědí, co chtějí, a to vidím jako hlavní problém. Snažíme se vždycky získat lidi s dobrým přístupem, kteří mají vášeň pro toto zaměstnání. Protože pro vaření, pro tuhle práci a povolání, musíte být zapálení.“
Vždycky jste si myslel už v mládí, že budete tak významným kuchařem, nebo jste chtěl být pilotem nebo profesorem?
„Přál jsem si být vším, jenom ne kuchařem, nikdy mě to nenapadlo.“ Hodně mých studentů managementu hotelnictví a služeb odjíždí na půlroční stáže do USA, do Skotska či do Irska, ale na těch brigádách si vydělávají peníze jako kuchaři. A když se jich zeptám, zda se něco naučili, tak říkají, no málo, my jsme se k tomu nedostali. To je škoda. „Když jsem byl mladý, byl jsem pořád v kuchyni a pomáhal jsem, záleží zkrátka na osobnosti studenta, a když chce a má chuť, tak se něco naučí. Když jdete do práce, nesmíte myslet na to, že půjdete večer do baru, ale proč v té práci jste. Jinak ztrácíte čas a čas ztrácí i ten šéfkuchař, a pokud nemáte chuť tam dělat, raději tam ani nechoďte. Po třech měsících nám jeden nový kuchař řekl: Ale já chci mít čas na svou přítelkyni! Takže jak vidíte, vždycky záleží na osobnosti. Mladí kuchaři by měli vědět už dopředu jaká je realita, a ne pak být překvapeni prací.

“Jak často do roka měníte jídelní lístek?
„Každou sezonu měníme menu a někdy i v rámci jedné sezony měníme některé položky a téměř každýchm čtrnáct dnů máme různé degustační menu à la carte.“ Šéf komisařů od Michelina říká, že šéfkuchař nemá být v kuchyni, že má chodit a rozmlouvat s hosty.
Chodíte i vy mezi hosty?
„Jsem většinu času v kuchyni. Rád bych chodil mezi hosty, ale kdo naučí mé kuchaře vařit? Šéfkuchař musí být nejen dobrým kuchařem, ale také manažerem. Tak že většinu času trávím v kuchyni, zajišťuji její bezproblémový chod a vařím. Samozřejmě že s hosty rád mluvím, ale když například podáváme bílé lanýže, lítám po kuchyni jako zběsilý a nemohu se utrhnout.
Jak vy sám vzpomínáte na svou školu?
„Strávil jsem ve škole nádherná léta, bylo to u jezera, chodili jsme se koupat. Už od dvanácti let jsem pracoval v pizzerii, abych si vydělal nějaké peníze. Pak jsem pomáhal tátovi ve firmě, ale on najednou řekl, že se musím něčím vyučit a dal mě na hotelovou školu v Mantově. Teorie mě moc nebavila, ale vaření ano. Měl jsem štěstí, že hned ve druhém ročníku jsem absolvoval praxi v jedné michelinské Restauraci. A tam jsem se naučil nejvíce.“
Jak své kuchaře učíte novým pokrmům?
„Když se připravuje nové menu, trénuji veškerý personál. Předvádím jim každý krok, dohlížím na výrobní postup a se svým zástupcem kontroluji každé jídlo, které odchází z kuchyně.“
Učitelem na kuchařském institutu byste nechtěl být?
„Zatím jsem o tom příliš nepřemýšlel, ale třeba někdy ano, člověk nikdy neví.
Co říkáte připravovanému zákazu kouření v restauracích?
„Je to velmi správné. Sám kouřím, ale když jdu na večeři do Restaurace, vydržím tři hodiny nekouřit. A ani by se mi nelíbilo, kdyby vedle mě někdo kouřil.“
Nemyslíte si, že se jídlu a gastronomii vůbec věnuje přílišná pozornost a publicita?
„Musí být, je to jako ve světě módy. Ale jídlo samozřejmě nemůže jen dobře vypadat, ale musí také dobře chutnat. Média přináší lidem zprávy o tom, co je v gastronomii nového, s čím se mohou seznámit – ochutnat
V Thajsku jste začal psát kuchařskou knihu. Jak jste daleko?
„Začal, ale pak jsem toho nechal, neměl jsem čas. Ale jednou ji určitě napíšu. Možná, že se k tomu dostanu v Praze.“
Děkuji za rozhovor.

Poslední aktualizace: 30.1.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace