Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Druh vybrat: vše / nic
Vinařská turistika
Za gastronomií
Na kole
Na hory
Na golf
Do přírody
Za sportem
Za kulturou
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Příroda vybrat: vše / nic
Bažina, mokřady
Poloostrov
Pláž
Tůň
Soutěska
Studánka
Vodní nádrž
Přírodní památka
Rokle
Park
Poušť
Pobřeží
Sopka
Ostrov
Přírodní park
Památný strom
Slatě
Rašeliniště
Zahrada
Kámen
Pramen
Louka
Hřeben
Planina
Travertíny
Sedlo
Kaňon
Údolí, dolina
Pohoří
Říčka
Řeka
Jezírko
Skalní útvar
Údolí
Krasový útvar
Jeskyně
Minerální pramen
Propast
Vodopád
Rybník
Pleso
Potok
Jezero
Vrchol
Štít
Kopec
Hora
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Žlab
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Půjčovna kol
Cyklisté vítáni
Zábava, atrakce
Potápění
Cyklo shop - servis
Cyklo bar - hospůdka
Půjčovna lodí
Golf
Ski areál
Ledovec
Koupaliště
Letovisko
Aquapark
Koňská stezka
Rekreační oblast
Lázně
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Synagoga
Mešita
Drobné památky
Radnice
Pevnost, opevnění
Rychta
Panský dvůr
Hrádek
Boží muka
Socha
Kašna
Lapidárium
Hradby
Hřbitov
Chrám
Dům, budova
Statek
Rotunda
Hradiště
Skanzen
Tvrz
Zámeček
Hřebčín
Farma
Letohrad
Salaš, koliba
Měšťanský dům
Památník
Kostel
Bouda
Muzeum
Chata
Kříž
Pomník
Klášter
Kaple
Trosky
Zřícenina
Zámek
Hrad
Ostatní vybrat: vše / nic
Prima Port
Babyfriendly
Bivak
WebKamera
Infocentrum
Nordic walking point
Turistická známka
Hraniční přechod
Ostatní
Zajímavost
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Hlavní město
Městečko
Město
Městská část
Městys
Místní část
Náměstí
Osada
Přístav
Samota
Ulice
Vesnice
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy všechny kategorie / nevybrat nic
 › 
Typ vybrat: vše / nic
Balónem
Golf
Pěší trasa
Cyklotrasa
In line brusle
Běžky
Po vodě
Ski areál
Běžecká trasa
Autem
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Druh vybrat: vše / nic
Video trasa
Cestopisy všechny kategorie / nevybrat nic
Články redakce všechny kategorie / nevybrat nic
Fotogalerie všechny kategorie / nevybrat nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Gastronomie na golfu

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Fotografie (4)  • Foto: ivanforal

Provozovat gastronomické služby na golfových hřištích není tak jedno-duchá záležitost, jak by se na první pohled zdálo. Provoz restaurace omezuje sezonnost, propojenost či spíše nepropojenost s provozovatelem hřiště, náročná a často spěchající klientela. Přesto se mezi gol.sty předávají informace o úrovni stravování stejně jako o kvalitě greenů nebo ceně fee. Vypravil jsem se tedy na Astoria Golf Resort v Cihelnách nedaleko Karlových Varů, abych si s čerstvým provozovatelem Restaurantu Gol.ssimo na tamním golfovém hřišti – panem Tomášem Pfefferem – popovídal a dozvěděl se, co ho přimělo opustit kuchyni zavedeného karlovarského hotelu a vydat se na dráhu golfového gastronoma.

Jak už jsem zmínil v úvodu, co vás přivedlo k provozování Restaurantu Golfissimo?

Společně se svým společníkem panem Radkem Ferklem jsme se chopili nové výzvy. Mám prostředí golfu rád a těší mě tady vařit. Provozovatel před námi tu neměl moc dobré reference, a tak jsme se dohodli s majitelem hřiště a jdeme na to po svém.

Určitě ale vnímáte rizika, které takovýto typ provozu přináší.

Samozřejmě, v sezoně je gastronomie na golfových hřištích především o turnajovém cateringu. Kdo má dostatek turnajů, může na tom stavět. Ale jsou typy promotérů, kteří se - zvláště nyní v období doznívající krize - snaží srazit ceny nesmyslně nízko. Tím pak zákonitě trpí kvalita a je to začarovaný kruh. Korporátní klientela si většinou kvalitu cateringu hlídá. My jsem si tedy nastavili hladinu, pod kterou nejdeme a nabízíme jen kvalitní služby.

A pro běžného návštěvníka resortu? Řada golfstů po odehrání spěchá domů.

Vsadili jsme na osvědčený recept, který mi vycházel už na mém předchozím pracovišti. Jako šéfkuchař hosty osobně vítám, prezentuji jim nabídku, následně se s nimi loučím. Mám jak přímou vazbu na kvalitu sortiment jídla. V nabídce hotových jídel se snažíme nabízet něco navíc − jak v servisu, tak i zajímavou skladbou menu. Chci pro ně připravit stejný zážitek, jako mají ze zdejšího krásného hřiště. Mys-lím, že jde o spojené nádoby, které zanechávají v hostech chuť se sem vracet.

Mají golfisté, vzhledem ke stravování, nějaké speciální požadavky? Obecně pro ně platí, že většinou spěchají.

Ale i to se pomalu mění. Před hraním si většinou dají lehkou snídani, toast, čerstvou bagetu... Absolvovat osmnáct jamek je výkon, a tak se po odehrání chtějí dobře najíst. Při klubových turnajích máme v nabídce většinou dvě hotová jídla − lehké (třeba pastu, ryby) a klasiku, která u nás znamená třeba grilovaná masa nebo jídla z divočiny.

U nás ještě není příliš zvykem, že se hráči mohou setkat s občerstvením přímo na hřišti, jak to řešíte u vás?

Pokud má hráč požada-k nebo nestihne jídlo před samotnou hrou, zavezeme mu jídlo na smluvenou jamku. Nebo si ze hřiště zavolá na recepci. Je to zatím spíš forma služby než klasický model stravování, ale i to už doznává změn a dá se tak rozšiřovat nabídka. V kaž-dém případě návštěvník ví, že se na nás může spolehnout.

Každý kuchař má své favority, které jídlo vaříte nejraději?

Mou oblíbenou surovinou jsou ryby a zvěřina. Ale nejraději ze všeho mám čerstvé bylinky. Ty dávají každému jídlu úplně nový rozměr. V dý-ňové polévce například ochutnáváte čerstvé hrachové klíčky a pražená dýňová semínka.

Jakým způsobem vám může pomáhat gastro-nomická technologie?

Pro nárazové provozy, jakým golfové resor-ty jsou, je důležitá hlavně přípravna. Ať už chystáte turnajový catering, nebo musíte být připraven na běžného pasanta. Proto je šokové zchlazování nebo vakuování předpřipravených surovin dobrým pomocníkem a ovlivňuje ope-rativnost restaurace i její ekonomiku.

Co plánujete na období mimo sezonu?

V roce se jedná zhruba o tři měsíce. Přesto už nyní za mnou jezdí klienti, kterým jsem vařil na předchozím působišti. Sleduji, že se golf pomalu stává rodinným sportem. Začínají jez-dit celé rodiny i s dětmi, a kdo nehraje, udělá si krásnou procházku okolní přírodou − je tu moc hezky. No a pak se u nás všichni sejdou ke společnému stolu. A pro nehrající je pohled z naší restaurace nebo letní terasy na zeleň golfového hřiště příjemným doplňkem k slavnostnímu jídlu.

Přeji vám hodně úspěchů a mnoho spokojených golfistů.

Poslední aktualizace: 09.08.2010
Autor příspěvku: ivanforal
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
Gastronomie na golfu - Služby, informace
Přidat oblast mezi oblíbené
Vyhledání vlakového spojení
Datum a čas:
Odkud:
Kam:
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace