Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Nedávno mi jeden známý říkal, že v dnešní době, tedy v současné civilizaci, se nedá v přírodě přežít. Ale dá! Vezměte si takový rákos, který se mimo polárních oblastí vyskytuje po celém světě. Nachází se při řekách, potocích, rybnicích a bažinatých porostorech. Jako kluci jsme často sbírali jeho hnědé doutníky a hráli jsme si na kuřáky. Až mnohem později jsem se dověděl, jak důležitou roli hrála tato rostlina u maorských domorodců nebo amerických indiánů. Protože větší část rákosu je jedlá, chutná a návod k použití je jednoduchý.
Když oloupeme venkovní kůru kořene, objeví se bílý, dužnatý vnitřek. Takto můžeme kořen buď uvařit, nebo je-li mladý i sníst v syrovém stavu. Z kořene můžeme také vyrobit mouku, která se dá využít k výrobě chleba. Oloupaný kořen necháme vysušit, pak ho nasekáme na malé kousky a rozdrtíme na prášek. Půl hrnku takové mouky smícháme s kávovou lžičkou prášku do pečiva, přidáme čtvrt lžičky soli a smícháním s vodou vytvoříme těsto. Zformulujeme placky a opečeme na pánvi. Maorové také mouku z kořene vařili na způsob poridže.
Malé, bílé výhonky kořene dobře omyjeme, jemně nakrájíme a použijeme do salátu nebo do dušené zeleniny. Vaří se jen krátce.
Mladý stonek rákosu odřízneme od kořene a oloupeme až do získání jemné vnitřní části. Tu pak nařežeme asi na centimetrové kousky, deset minut povaříme v lehce osolené vodě a ochutíme máslem. Stonek může být ovšem požíván i za syrova.
Brambor, nalezený v základu stonku, oddělíme od kořene, umyjeme a povaříme též deset minut v lehce osolené vodě. Dobře osušíme, nakrájíme na hranolky a upečeme.
V létě odřízneme zelený klas, oloupeme a povaříme deset minut. Ochutíme máslem a sníme na způsob kukuřice.
Jestliže je klas více vyvinut je pokryt žlutým pylem, který také můžeme využít. Maorové pyl, který nazývali Pungapunga sbírali seškrabováním do nádob, míchali s vodou a dávali péct nebo dusit. Vytvořená hmota silně žluté barvy byla čerstvá, velice sladká a chutná. Pyl můžeme též použít jako kvalitní ochucení do jakékoliv polévky a obohatit ji tak o velké množství výživných látek.