2 zásady pro léto v pohodě a ve zdraví
Rady a tipy • Zdraví a bezpečnost • Ostatní
Teploty stoupají do závratných výšin a my tak přirozeně omezujeme své aktivity, ať chceme nebo ne. I přesto je letní čas s aktivitou přímo spojený, zvláště cestování je téměř synonymem pro léto. Ať již jste v létě pasivní či aktivní, ať patříte k méně akčním, akčním či velmi akčním turistům, ať cestujete do dalekých krajů, po ČR nebo trávíte čas doma, ať vaše léto vypadá jakkoli, jistě se vám budou hodit dvě základní zásady pro léto v pohodě a ve zdraví. Tady jsou.
1. Letní nápoje: voda, voda a zase voda
První zásada je ta nejdůležitější. Je to zásada o vodě, která k létu prostě patří. Nejde o vodu a vodní radovánky, koupaliště, bazény, pláže a mořská letoviska. Jde o vodu, která neustále proudí v našem organismu a zjišťuje základní životní pochody.Zvláště pro termoregulaci je v organismu voda nenahraditelná a proto vodu musíme organismu v létě dodávat ve velkém.
Voda je životně důležitá po celý rok, v létě to platí dvojnásob. A pozor – nespoléhejte na pocity žízně, protože je může předběhnout nebezpečná dehydratace.
Dodržujte pravidelný pitný režim, nezapomínejte na vodu, která je také nejlepším možným nápojem. Mezi zdravé letní nápoje řadíme i ředěné ovocné a zeleninové šťávy, slabé bylinkové či ovocné čaje nebo třeba domácí limonády (recepty tady).
2. Letní jídelníček
Tekutiny by měly být součástí letního jídelníčku. Je jasné, že letní jídelníček vypadá jinak než ten zimní. Má-li však být léto v pohodě, vyplatí se vynechat nezdravé letní pochoutky v podobě přeslazených zmrzlin, pohárů a dezertů, příliš slaných pokrmů, tučných a masitých jídel, fast food apod. K létu patří ovoce a zelenina a pokrmy z nich připravené. Půjde například o různé ovocné a zeleninové saláty, studené polévky ze zeleniny a ovoce nebo nejrůznější smoothies jako zdravé svačinky.Ovoce a zelenina jsou skvělým způsobem, jak organismu dodat vodu, ale i dávku cenných vitamínů a minerálů, které ztrácíme prostřednictvím zvýšeného pocení.
Celá řada ovoce a zeleniny navíc patří mezi chladivé potraviny, které pomáhají lépe zvládat horké letní dny. Tyto potraviny by měly tvořit základ letního jídelníčku, a to doma i na cestách.
Chladivé potraviny
- ovoce: jahody, broskve, mango, papája, meloun, citrusy
- zelenina: okurky, rajčata, ředkvičky, salát, brokolice, lilek, cuketa, chřest
- bylinky: máta, meduňka
Náš tip: osvěžující nápoj bez cukru a kalorií
Pitný režim a jídelníček jsou spolu vzájemně úzce propojeny. Kombinovat se dá i voda a chladivé potraviny. Vznikne vynikající osvěžující nápoj, který hydratuje organismus, zažene žízeň a přitom nezatíží. Jak na to?Využijte citronovou šťávu, pomeranč, mango, broskve, jahody, ale třeba i okurku a bylinky jako je máta, meduňky apod. Kousky omyté zeleniny a/nebo ovoce, spolu s bylinkami zalijte vodou, zakapte citronovou šťávou a nechte odstát v ledničce několik hodin.
Získáte nápoj provoněný létem, který v parných letních dnech zaručeně přijde vhod.
Kombinace pro inspiraci
- okurka + citron
- okurka, citron, máta
- jahody, broskve, meduňka
- maliny, jahody, máta
- lesní plody, aronie
Domácí limonády
Fajnšmekři se v létě mohou pustit i do přípravy domácí limonády – dalšího skvělého osvěžujícího nápoje, který zbytečně nezatíží organismus a naopak mu dodá tolik potřebné živiny.V té nejjednodušší podobě představuje domácí limonáda naředěnou ovocnou či zeleninovou šťávu. Využít lze i domácí sirup – ovocný či zeleninový koncentrát s cukrem.
Limonády lze připravovat i z nejrůznějších bylinek, třeba taková levandulová limonáda je hotovým potěšením smyslů. Jako stvořená pro horké léto je i malinová limonáda s mátou (recept tady) nebo okurková limonáda (recept tady).