Vinařství Springer
Turistické cíle • Vinařský cíl

Výborná vína vyrobená pouze z vlastních hroznů a velmi chutná kuchyně v režii samotné paní domácí. Na tuhle kombinaci láká k návštěvě bořetické Kraví hory tamní vyhlášené rodinné vinařství Springer.
„Od pěti let jsem chodil dědovi pomáhat do sklepa a na oplátku jsem dostával okoštovat skleničku vína. On byl jinak pekařem, ručně pekl chleba pro Bořetice, Kobylí a Vrbici. Vzal si kvůli tomu velký úvěr, a jakmile ho splatil, komunisti mu podnik sebrali a nechali ho v něm pracovat,“ nechává Pavel Springer nahlédnout do rodinné historie.

Říká o sobě, že je při pracích ve sklepě až nesnesitelně náročný pedant. Snad proto si raději sklepmistra dělá sám a nechce současnou produkci navyšovat. „Obhospodařujeme pět hektarů vinic a vyrábíme kolem 25 tisíc lahví ročně. To je strop, který jsem schopen si uhlídat. Středně velké vinařství rozhodně budovat nechci,“ tvrdí vinař, jenž se před dvěma desetiletími učil také u věhlasného enologa, profesora Krause.
Osobitá charakteristická vína u Springerů vznikají pomocí přísné redukce hroznů na keřích i ležení ve špičkových sudech francouzské provenience. Vlajkovou lodí vinařství je Cabernet Sauvignon. Nejlepší vína označená jako Family Reserve nejsou filtrovaná ani čiřená. Ochutnat je můžete při degustačních programech různých variant.
Bořetice
Příspěvky z okolí Vinařství Springer













































