Loading...

Zpřístupněné jeskyně České republiky

Tipy a novinky

V podzemí si každý představuje ukryté poklady a do jisté míry je to vlastně pravda...

Po statisíce až miliony let jsou zde uchovávány doklady o vzniku a vývoji přírody, geologické stavbě, existenci a vývoji živočichů, rostlin a také o vzniku a vývoji člověka i jeho kultury. Tyto doklady by na povrchu byly již dávno zničeny, ale zde jsou uchovány díky jeskynnímu ekosystému a klimatu. Dalším poklady ukrytými v podzemí je jeskynní výzdoba v podobě krápníků, tajemné podzemní řeky a jezera. Jeskyně si dovedou své poklady i dobře hlídat. Mnohdy se do nich těžko hledají vstupy či hrozí nebezpečí uvnitř v podobě nedýchatelných plynů.

V České republice je téměř 4.000 jeskyní. Z nich je veřejnosti zpřístupněných čtrnáct.

Každá z nich je jiná, v každé najdete nějakou zvláštnost odlišující ji od ostatních.

Všechny jsou však připraveny nabídnout návštěvníkům a obdivovatelům své poklady.

Některé jsou otevřeny celoročně, jiné pouze od jara do podzimu. V zimě tu probíhá údržba a v mnohých z nich přezimují netopýři. Tři jeskyně mají letos nové osvětlení LED diodovými zdroji – jeskyně Na Špičáku, jeskyně Balcarka a Punkevní jeskyně. Je to pro jeskynní výzdobu mnohem šetrnější, protože se netvoří tzv. lampenflora – růst mechů v blízkosti lamp. Daleko více v jejich světle také vyniká bílá krápníková výzdoba a nově jsou nasvětleny i partie, které dříve zůstávaly skryty v jeskynní tmě.

V Libereckém kraji najdeme Bozkovské dolomitové jeskyně, ve Středočeském Koněpruské jeskyně a v Jihočeském Chýnovskou jeskyni. Jižní Morava má Jeskyni Na Turoldu a pět jeskyní Moravského krasu – Punkevní jeskyně s propastí Macochou, Jeskyni Balcarku, Kateřinskou jeskyni, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Jeskyni Výpustek. V Olomouckém kraji jsou Mladečské jeskyně, Javoříčské jeskyně, Jeskyně Na Špičáku, Jeskyně na Pomezí a Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Jednou z nejdéle provozovaných zpřístupněných jeskyní je Chýnovská jeskyně. Byla objevena v malém selském lomu na jižním svahu Pacovy Hory. V létě roku 1863 zde skalník Vojtěch Rytíř při práci upustil kladivo, které zapadlo do rozsedliny ve skále. Aby nástroj našel, musel se protáhnou do pukliny a překvapeně zjistil, že úzká štěrbina se mění v širokou chodbu, která pokračuje do hloubky. Zda lamač své kladivo našel, se zpráva již nezmiňuje, ale jisté je, že objevil vchod do jeskyně, v té době největší v Čechách.

Již několik dní po objevu kustodi Musea království Českého Antonín Frič a Jan Krejčí jeskyni zaměřili a zhotovili první mapu podzemních prostor. Objevitelský sestup popisují takto: „První, kdo se dovnitř odvážili, byli: Jan Strnad, dozorce nad vápnem, pak skalníci Josef Janů a Jan Švehla. Svítíce si dračkami prošli všechny chodby jeskyně, a ponejprv jen po delším bloudění opět cestu nazpět nalezli. …Odvážnými sáhodlouhými kroky sestupovali jsme po obrovských čili čertových schodech, ohromných to balvanech se stropu spadlých a tu se již z dáli zatřpytila voda, odrážejíc paprsky pochodní a oznamujíc nám, že se na nejhlubším místě jeskyně nalézáme."

Od roku 1865 začalo přičiněním rolníka Josefa Rothbauera zpřístupňování jeskyně. Ten prokopal usazeniny, do strmých úseků umístil žebříky a úpravou vchodu umožnil již roku 1868 prohlídku prvním návštěvníkům. Jeho vnuk Václav Rothbauer se zasloužil o velmi citlivé a romantické zpřístupnění zbudováním kamenných schodišť a můstků. Roku 1952 pak byla celá trasa elektrifikována. Jeskyně přitahovala a přitahuje stále více návštěvníků, což přineslo nutnost komplexní rekonstrukce prohlídkové trasy. Ta proběhla v období 2006 – 2007 a byla během ní provedena celkové výměna elektroinstalace, byly zpřístupněny další prostory a hlavně vybudována nová výstupní štola. Nadále se však jeskyně zachovává svůj historický ráz zpřístupnění a zůstává romantickou vycházkou do historie.

I v dnešní době stále probíhá průzkum trvale zatopených částí, započatý roku 1982. Potápěčům se podařilo objevit rozsáhlé prostory až 45 metrů pod hladinou podzemního toku a výzkum zdaleka není u konce.

Mnoho dalších informací o všech zpřístupněných jeskyních, otevíracích dobách a vstupném najdete na našich webových stránkách www.caves.cz

Poslední aktualizace: 28.5.2014
Zpřístupněné jeskyně České republiky na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu