Loading...

První máj na Východní Moravě – originální oslavy i další turistické novinky

Tipy a novinky

VÝCHODNÍ MORAVA – Nejen prvomájové veselice či stavění máje, ale také například den otevřených dveří na zámku, košt vína, otevírání rozhledny nebo cyklistický závod – to vše mohou zažít lidé na Východní Moravě na 1. máje.

Tento den navíc přinese další novinky turistické sezóny. Prvním květnem se například otevírá plavební sezóna na Baťově kanálu. Také se „rozběhne“ 2. ročník projektu Otevřené brány, který zpřístupňuje na Východní Moravě vybrané kostely a baziliky, a bude opět zahájen provoz v expozici Bydlení v baťovském Zlíně.

Plavební sezóna na Baťově kanálu začíná

VÝCHODNÍ MORAVA – Prvním květnem bude oficiálně zahájena plavební sezóna na Baťově kanálu, unikátní turistické vodní cestě vedoucí napříč Zlínským a Jihomoravským krajem. Každoroční odemykání plavební sezóny se tradičně bude konat na různých místech a nejen 1. května.

V pátek 30. dubna se nejprve slavnost, spojená s otevřením nového přístaviště, uskuteční v Uherském Hradišti. O den později, 1. května, se bude odemykat sezóna v Otrokovicích u příležitosti tradiční prvomájové pouti, v Petrově, kam dokonce při této příležitosti připlují piráti, a v přístavu ve Strážnici, kam pro změnu dorazí hastrman. 2. května pak odemknou plavební sezónu ještě ve Spytihněvi a Napajedlích.

Baťův kanál vstupuje do nové sezóny s několika novinkami. Otevřou se tři nová přístaviště, která rozšíří možnosti krátkodobého kotvení výletních i menších motorových lodí a hausbótů – jejich počet vzroste na patnáct. „Další velkou novinkou je prodloužení hlavní plavební sezóny rozšířením provozu plavebních komor v červnu či páteřní cyklostezky, která byla slavnostně otevřena v závěru dubna a nabídne ideální možnost spojení plavby s cyklistickými výlety.

Chystá se i řada zajímavých doprovodných akcí. K nejzajímavějším bude patřit první Veletrh lodí, který v polovině května představí velkou část lodního parku na Baťově kanálu. Chystá se také Slavnost vodního království v Hodoníně, oblíbená jízda Dračích lodí, Plavební dny v Uherském Ostrohu nebo „Divadlo na vodě“ – putovní turné Divadla v 7 a půl, které o prázdninách sehraje divadelní představení v několika přístavech.

Odemykání sezóny na Baťově kanálu:

30. 4. – přístaviště Uherské Hradiště - Odemykání plavební sezóny, otevření nového přístaviště (kulturní program, plavby na lodích, cimbálová muzika)

1. 5. – přístaviště Otrokovice – Odemykání plavební sezóny

1. 5. – přístav Petrov – Odemykání plavební sezóny (piráti, vystoupení Tomáše Šulaje a místních mažoretek, skupina Mecháči, plavby pro veřejnost)

1. 5. – přístav Strážnice – Odemykání plavební sezóny (vodáci na kanoích, kulturní i kulinářské zážitky, vernisáž výstavy obrazů malíře Slovácka Tomáše Bubláka, vyhlídkové plavby)

2. 5. – přístav Spytihněv – Odemykání plavební sezóny

2. 5. – přístaviště Napajedla – Odemykání plavební sezóny, otevření nového přístaviště na Pahrbku

Opět se rozbíhá projekt Otevřené brány

VÝCHODNÍ MORAVA - Po loňském úspěchu i letos pokračuje projekt Zlínského kraje Otevřené brány, jehož cílem je zpřístupnit a popularizovat bohatý fond církevních památek regionu. „Do loňského prvního ročníku bylo zapojeno 9 památek, navštívilo je 50 tisíc lidí. Letos je zpřístupněno památek jednou tolik, opět ve stejném termínu, tedy od 1. května do 30. září,“ říká náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu a kultury Jindřich Ondruš. Podstatou projektu je mimořádná možnost prohlídky vybraného kostela se školeným průvodcem, což u památek tohoto typu není v republice obvyklé. Průvodci jsou přitom tzv. znevýhodněné skupiny uchazečů o práci – starší lidé, zdravotně postižení, ženy na rodičovské dovolené či studenti. Jejich mzdu hradí krajský úřad. Mezi zpřístupněnými kostely nechybí i ty nejznámější – například baziliky ve Velehradě a na poutním místě Svatý Hostýn.

Kde lze do kostelů a bazilik zajít: Velehrad, Svatý Hostýn, Kroměříž – Kostel Sv. Jana Křtitele a kostel sv. Mořice, Holešov,Chropyně, Rajnochovice, Střílky, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Zlín-Štípa, Zlín - kostel sv. Filipa a Jakuba a Evangelický kostel, Tečovice, Provodov, Vsetín, Velké Karlovice a Zašová. Podrobný seznam: www.vychodni-morava.cz/otevrene-brany/

Okultismus na hradě Buchlov

BUCHLOV - Na hradě Buchlov bude 1. května zahájena výstava Magie, okultismus a zednářství na hradě Buchlově. Našla se zde řada artefaktů, které ukazují, že se někdejší hradní páni zajímali o magii a okultismus – amulety, talismany a další předměty sloužící k obřadům a seancím, ale také velké množství knih s okultní tématikou. Návštěvníci výstavu uvidí na prohlídkové trase A. Hrad Buchlov je známý i řadou dalších tajuplných detailů. Nejslavnější je Lípa neviny, která údajně roste kořeny vzhůru, k zajímavostem ale patří také egyptologická sbírka s dva tisíce let starou mumuí nebo černá paní. Další plánovanou akcí na hradu je 29. května Dětský den, který přinese pohádkovou cestu i strašidelné prohlídky. www.hrad-buchlov.cz

Muzeum baťovského bydlení se opět otvírá, v omezeném rozsahu

ZLÍN – V sobotu 1. května se návštěvníkům opět otevře expozice Bydlení v baťovském Zlíně, která je umístěna v jednom z typických cihlových domků ve Zlíně – č. p. 1295 ve čtvrti Nad Ovčírnou. Muzeum, přibližující styl bydlení dělníků v době rozmachu firmy Baťa, bylo téměř rok zavřené kvůli tomu, že se ve sklepě objevila dřevomorka a bylo nutné ji odstranit.

V letošní sezóně expozice vzhledem k loňským problémům funguje ve zkušebním provozu a tedy omezeném rozsahu. Kvůli riziku poškození z ní musely zmizet všechny předměty, které mají dřevěné součásti. „Návštěvníci se tak mohou těšit na panelové výstavy o baťovském bydlení, aktivitách firmy Baťa v Brazílii, baťovských mladých ženách, které jsou doplněny vybranými předměty, a reklamními plakáty firmy Baťa. Věříme, že v příští sezóně již bude možné navštívit expozici v původním rozsahu, navíc doplněnou o nové předměty,“ uvedla Hana Kuslová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Expozice bydlení v baťovském Zlíně patří k nejmladším stálým muzejním výstavám na Východní Moravě – otevřena byla v dubnu 2007. www.muzeum-zlin.cz

Den otevřených dveří na zámku Holešov

HOLEŠOV - Pestrý program čeká na Prvního máje návštěvníky zámku Holešov, kde se uskuteční Den otevřených dveří. Potrvá od 9 hodin do půlnoci.

Během dne bude možné vyrazit na prohlídky zámku, otevřena bude i zámecká hvězdárna či zámecká hájenka. Návštěvníci se svezou na lodičkách na zámeckých rybnících i na koních s bryčkou, připraveny budou kolotoče pro děti, skákací hrady, přehlídka lidových řemesel či rukodělný dílny. To vše doprovodí kulturní program.

Kulturní program:

9.00 Vystoupení hudebních kapel – zámecká zahrada

9.45 - Slavnostní zahájení starostou města – zámecká zahrada

10.00 Karel Hynek Mácha „Máj“ – dramatické čtení, Sala terrena

11.30 – 14.00 - Vystoupení hudebních kapel - zámecká zahrada

14.00 – Vystoupení hudebně tanečního tělesa 1. ZŠ Bana Vox - zámecká zahrada

14.30 – 18.00 – Vystoupení hudebních kapel - zámecká zahrada

18.30 – Slavnostní ocenění „Osobností města Holešova za rok 2009“ vyhlášené Zastupitelstvem města Holešova – Sala terrena

20.00 – 24.00 – Hudební vystoupení – zámecký hudební klub (New Drive Club)

Hlavní sezónu na kroměřížském zámku zahájí šermíři

KROMĚŘÍŽ – Hlavní návštěvnickou sezónu 2010 v Arcibiskupském zámku a zahradách v Kroměříži zahájí v sobotu 1. května šermíři. Vystoupení olomouckého sdružení Adorea v Sale Terreně se budou konat v hodinových intervalech od 10.30 do 18 hodin. Týž program bude připraven také v neděli 2. května. „Kombinace jedinečného prostředí Saly Terreny, dobové hudby a šermířského umění připraví skvělý zážitek malým i velkým návštěvníkům. Vystoupení bude přístupné vchodem z Podzámecké zahrady. Návštěvníci zámku, kteří si o víkendu zakoupí jednu ze zvýhodněných vstupenek na Trasu za uměním, Trasu UNESCO nebo Residenční trasu, mají vstup na vystoupení zdarma,“ uvedla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu. www.azz.cz

Další vybrané akce 1. května na Východní Moravě:

Brumov-Bylnice – Zahájení 11. turistické sezóny na hradě Brumov

Buchlovice – Juvacyklo maraton Chřiby (nejnáročnější půlmaratón v ČR)

Koryčany – Šermířské představení

Lopeník – Otevření rozhledny Lopeník v Bílých Karpatech

Luhačovice – Otevírání kaple (Augustiniánský dům)

Rožnov pod Radhoštěm - Stavění máje (Valašské muzeum v přírodě)

Uherské Hradiště – Regionální výstava vín

Věžky – zahájení tradiční výstavy Floria jaro (potrvá do 9. května)

Zlín – Oslavy 1. máje na náměstí Míru a v parku Vily Tomáše Bati

Poslední aktualizace: 28.4.2010
První máj na Východní Moravě – originální oslavy i další turistické novinky na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu