Loading...

Pavel Benedikt: Šlapu, šlapeš, šlapeme

Tipy a novinky

Údaje vydavatele:
Titul: Šlapu šlapeš šlapeme
Autor: Pavel Benedikt
Počet stran: Informátor 168 stran plus 14 miniprůvodců
po pohořích (8 – 52 stran)
Infocena: 550 Kč
Vydal: Pepa Středa, Praha 2010

Recenze netradiční série miniprůvodců po českých a slovenských pohořích. Kniha je úctyhodným pokusem o praktickou pomůcku pro nepříliš početný, ale velmi houževnatý národ horáků. Benediktův průvodce není klasickým průvodcem, neřeší památky a přírodní krásy, ale zato zkušenějším horákům otevře a usnadní desítky túr po čtrnácti pohořích Česka a hlavně Slovenska. Rozhovor s Pavlem Benediktem vyšel v seriálu Zkušenosti zkušených v ročence Malý Průvodce Světem outdooru v roce 2010 a nedávno také na webu.

Celý komplet velikosti A5 se sestává ze 14 malých samostatných průvodců po jednotlivých pohořích a obsáhlejšího dílu s názvem Informátor, ke kterému se vrátím později. Každý miniprůvodce obsahuje popis pohoří a několik vybraných tras, z nichž hlavní tvoří obvykle několikadenní přechod pohoří a je doplněný dalšími kratšími trasami. Popis tras je ve formě stručného časového itineráře s bohatými poznámkami. Součástí každého miniprůvodce je několik fotografických panoramat s popsanými názvy vrcholů. Foto usnadní orientaci, rozhledy, kochání a hlavně určení jednotlivých vrcholů.

Praktické použití je viditelně upřednostňováno. Sesbírané informace v itineráři jsou rozsáhlé a svědčí o dlouhodobé systematické práci, která zaslouží obdiv. A především svědčí o neuvěřitelné aktivitě autora, který pohořími popsanými v průvodci opravdu prošel a veškeré údaje pečlivě zaznamenal.

Jak už bylo řečeno, jde o průvodce pro obeznámené a horácky založené čtenáře. Itinerář využije člověk, který se v horském prostředí pohybuje rád a pravidelně. Kdo je naopak zvyklý na podrobné průvodce s popisy okolní přírody, folkloru a památek, ten musí sáhnout jinam. Autor opakovaně zdůrazňuje, že je horák a píše pro horáky. Tento zajímavý druh horských hominidů poprvé popsal Zdenek Šmíd ve své vědecké publikaci „Proč bychom se nepotili“. Horák se vyznačuje tím, že není ani horolezec ani turista, jde o svobodomyslného obdivovatele horských výhledů, který po horách chodí, popolézá, funí, táboří, vaří, spí buď pod širákem, ve stanu nebo v salaši a hlavně, ničemu neškodí.

V miniprůvodcích nejsou ani orientační mapky, kudy vedou popsané trasy, ani jejich kilometráž. Také tato skutečnost koresponduje s určením publikace pro ty, kteří se již v horách vyznají. Trochu diskutabilní částí jsou ty pasáže itinerářů, které procházejí chráněnými územími, kam není běžně možné vstupovat. Na jednu stranu je pochopitelné, že i v těchto místech jsou zajímavé trasy a zákaz navíc nemusí trvat věčně (nebo lze teoreticky získat povolení), na druhou stranu popsaná trasa může lákat k porušení zákazu. Autor řešení nechává na čtenáři a na nepřístupné partie hor upozorňuje.

Seznam popsaných pohoří dle abecedy nejprve české a pak slovenské: Beskydy, Jizerské hory, Krkonoše, Šumava, Bukovské hory a Vihorlat, Chočské vrchy, Malá Fatra, Nízké Tatry, Roháče, Slovenské Rudohoří a Slovenský Ráj, Slovenský kras, Strážovské vrchy, Velká Fatra, Vysoké Tatry.

Pro bližší seznámení s vybavením a znalostmi horáků je určen rozsáhlejší samostatný díl publikace nazvaný Informátor, psaný místy nevázaně a rozverně. Autor poměrně podrobně popisuje vybavení na hory, jak se chovat na horách, jak přistupovat k jejich zvířecím obyvatelům a v poslední části rozvádí znalosti potřebné k orientaci na horách. Zatímco vybavení je vedeno ve formě vzpomínek, technických poznámek pod čarou, praktických rad a zkušeností s vybavením od předlistopadových „popradek“ až po současné GPSky, pasáž o orientaci zaujme matematicky fundovaným pohledem jak na různé „osvědčené“ orientační metody, tak na podstatné a místy objevné informace o orientaci a o mapách.

Ještě jsem nezmínil pevné, asi 6 cm široké desky, ve kterých jsou miniprůvodci uloženi, aby průvoce v knihovně byl vcelku v příhodnou chvíli bylo příslušné pohoří rychle k nalezení. Vzhledem k tomu, že jde o vydání vlastním nákladem a kniha není běžně v distribuční síti, mohou zájemci najít informace na internetu buď přímo na stránce www.slapu.cz nebo na stránkách vydavatele s tím, že v úvodu uvedená cena platí při osobním odběru, při zaslání na dobírku se samozřejmě zvyšuje. Grafické zpracování je na úrovni.

Kniha Pavla Benedikta je obsáhlé dílo, které ocení každý, kdo aspoň jednou absolvoval přechod některých našich hor. Sáhnou po něm především ti, kdo si hory beznadějně zamilovali a buď pravidelně, nebo minimálně čas od času zahrabou pohorkou a vydají se s batohem, spacákem a případně i stanem na zádech stezkou vzhůru směrem k oblakům.

připravil Jiří Červinka © Svět outdooru 2011 – www.svetoutdooru.cz - repro foto Svět outdooru a slapu.cz

Možnost koupě též na veletrhu FOR TRAVEL 31.3.-3.4.!

Poslední aktualizace: 25.3.2011
Pavel Benedikt: Šlapu, šlapeš, šlapeme na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu