TURISTIKU PODPORUJÍ
61 454 turistů a cestovatelů
108 999 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 359 776,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Afrika
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Ohrožené horské gorily v Ugandě zabil blesk, do místa neštěstí míří s finanční pomocí expedice Go za Gorilou!

Tipy a novinky

Fotografie (2)

Druhý ročník expedice do rovníkového deštného pralesa východoafrické Ugandy za ohroženými horskými gorilami nazvané Go za Gorilou! startuje v sobotu 29. února. Dobrodružné cestovatelské výpravy za gorilami do národního parku Bwindi, kde aktuálně blesk usmrtil tři gorilí samice, se zúčastní zpěvák skupiny Sto zvířat Honza Kalina, uznávaný primatolog a „gorilí táta“ Marek Ždánský a výherce facebookové soutěže z řad veřejnosti, ošetřovatel opic Lukáš Baránek. Cílem projektu Go za Gorilou! je finančně podpořit organizaci Gorilla Doctors pečující o poslední zbylé horské gorily žijící v ugandských horách a spolek Hvězdy dětem, který pomáhá opuštěným dětem z dětských domovů.

Horské gorily jsou ohrožená zvířata, kterých zbývá poslední tisícovka na světě v jediné oblasti na hranicích Rwandy, Konga a Ugandy. Během aktuální únorové tropické bouře zde byla zasažena bleskem sedmnáctičlenná skupina vzácných horských goril skupiny Hirwa. Blesk na místě usmrtil tři gorilí samice Kabatwu, Mararo a těhotnou Gikundiro. Čtrnáctiměsíční mládě Kabatwy zásah blesku přežilo. V terénu je aktuálně tým gorilích doktorů vedený Fredem Nizeimanou, který monitoruje zdraví mláděte a přeživších členů gorilí skupiny. Náhlá ztráta tří samic je pro již tak malou populaci horských goril velkou ranou, samice v plodném věku jsou pro její přežití velmi důležité. Právě do místa neštěstí míří s finanční pomocí expedice Go za Gorilou!. Výstup do hor za gorilami je však náročný a nelze proto předem přesně odhadnout, jak dlouho bude účastníkům expedice cesta k místu aktuálního výskytu goril trvat. Účastníci expedice Go za Gorilou! proto vyzývají veřejnost, aby na www.gozagorilou.cz a na facebookovém profilu facebook.com/mountaingorilla.cz sledovala cestovatelské deníky se zážitky jednotlivých účastníků expedice a tipovala, za jak dlouho se skupině podaří tlupu horských goril v ugandských kopcích najít. Ten tipující, jehož odhad bude nejblíže, vyhraje dárkový balíček Mountain Gorilla Coffee v hodnotě jeden tisíc korun. Expedice Go za Gorilou! je vyvrcholením téměř půlročního projektu společnosti Mountain Gorilla Coffee, která právě z Ugandy dováží vysoce kvalitní ekologicky a fair trade pěstovanou kávu a čokoládu. Z každého produktu Mountain Gorilla Coffee zakoupeného v období od září do prosince loňského roku šlo symbolických pět korun pro každou ze zmíněných organizací, celkem se takto vybralo přes jednadvacet tisíc korun. Expedice se proto účastní i výherce facebookové soutěže s Mountain Gorilla Coffee, ošetřovatel opic ze ZOO Hodonín Lukáš Baránek. Loňského prvního ročníku expedice Go za Gorilou!, o kterém vznikl stejnojmenný dokument, se zúčastnil zpěvák Kamil Střihavka.

Organizátory expedice Go za Gorilou! je společnost Mountain Gorilla Coffee ve spolupráci s neziskovou organizací Hvězdy dětem, která se zaměřuje na podporu zájmů, talentu a volnočasových aktivit dětí z dětských domovu a přípravu mládeže z těchto zařízení na jejich budoucí zaměstnání. Mezinárodně uznávaná nezisková organizace Gorilla Doctors zase působí hlavně na území Ugandy, Rwandy a Konga a zaměstnává veterináře z celého světa, kteří osobně dohlížejí na zdraví a bezpečí vzácných horských goril přímo v náročném terénu afrického deštného pralesa. Více na www.gozagorilou.cz

Účastníci výpravy:

Honza Kalina (54 let) je kapelníkem a perkusionistou skupiny Sto zvířat, se kterou odehrál již přes dva tisíce dvě stě koncertů, a hudebním patronem letošní expedice Go za Gorilou. Honza je také výtvarník, reklamní grafik, učitel a příležitostný herec, kterého můžete vidět například v opakovaném vysílání kultovního seriálu MOST, kde hraje postavu šéfa skupiny skinheadů. Paradoxně v době dokončování tohoto seriálu se svojí ženou adoptoval malého černouška. O to více se Honza těší do Afriky, kde chce nasát atmosféru kontinentu, kde má nový rodinný přírůstek biologické kořeny. Honza Kalina je jinak otcem dalšího syna a dvou dcer. Má rád hudbu, tanec, výtvarné umění a pétanque.

Lukáš Baránek (44 let) je vítězem aktuálního ročníku online soutěže Go za Gorilou. Narodil se v Hodoníně, je ženatý a má jedenáctiletého syna Lukáše. Vyučil se knihkupcem, pracoval jako knihovník na gymnáziu i jako dřevorubec. Od roku 2008 je zaměstnancem Zoologické zahrady Hodonín, kde deset let pracuje jako ošetřovatel primátů. Loni byl jako dobrovolník chránit mořské želvy u Bornea a deset let vede s kolegyní Petrou Bílkovou zoo kroužek Sovičky. Miluje knihy Terryho Pratchetta.

Marku Ždánskému je 44 let, je ženatý a má dvě děti. Patnáct let pracoval v zoo jako ošetřovatel zvířat. Staral se zejména o gorily, a proto se mu také říká „gorilí táta“. V současné době podniká – s kamarádem vlastní velkoobchod s ovocem a zeleninou. Volný čas věnuje dětem a pozorování zvířat ve volné přírodě. Finančně podporuje několik projektů na ochranu volně žijících divokých zvířat a přednáší o nich na školách. Je spoluautorem dvou knih o zvířatech a letos chystá třetí. Na expedici Go za Gorilou! vyráží jako odborný garant výpravy.

Organizátoři:

Mountain Gorilla Coffee je značka, pod kterou společnost M. G. C. Trade, s. r. o. dováží kávu, kakaové boby a další produkty z východoafrické Ugandy. V podobě vynikající pražené kávy a vysoce kvalitní čokolády je uvádí na český trh. Mountain Gorilla nakupuje přímo od farmářů za fair trade ceny. Dovážené komodity nesou označení Rainforest Alliance Certified – garanci, že byly vypěstované v souladu s pravidly pro ochranu deštných pralesů. Značka Mountain Gorilla finančně podporuje organizaci Gorilla Doctors.

Hvězdy dětem je nezisková organizace se zaměřuje na podporu zájmů, talentu a volnočasových aktivit dětí z dětských domovu a přípravu mládeže z těchto zařízení na jejich budoucí zaměstnání.

Gorilla Doctors je mezinárodně uznávaná nezisková organizace, která působí hlavně na území Ugandy, Rwandy a Konga. Zaměstnává desítky veterinářů z celého světa, kteří osobně dohlížejí na zdraví a bezpečí vzácných horských goril přímo v náročném terénu afrického deštného pralesa. Věnuje se také výzkumu, osvětě a spolupráci v oblasti ochrany zvířat a rozvoje ekologického zemědělství v Africe.

GPS souřadnice:
uložit .gpx soubor (1.373, 32.290)
Poslední aktualizace: 2.3.2020
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Buruli