TURISTIKU PODPORUJÍ
61 465 turistů a cestovatelů
109 124 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 362 907,- odměny za články
Střední Amerika
Cestování a výlety
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Střední Amerika
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky

Neodolatelné chutě Dominikánské republiky

Cestopisy

Jak vyrobit čokoládu na farmě...
Jak vyrobit čokoládu na farmě...  •  Fotografie (7)  • Foto: Bosss

Dominikánskou čokoládu, kávu, rum i doutníky zná celý svět

 

Karibik je oblastí, vyhledávanou Evropany zejména v období evropské zimy. Za sluncem a teplem přijíždí každoročně více turistů, nejvíce z nich do Dominikánské republiky. Zásluhu na její oblíbenosti mají samozřejmě především nádherné, nepřecpané pláže, komfortní pobytové rezorty, atraktivita tropické přírody, výběr kulturních, sportovních a zábavních zážitků a pohostinnost a přívětivost Dominikánců. Přitažlivost mořských břehů ovšem výrazně vyvažuje i produkce výrobků, spojených se zdejším klimatem: čokolády, kávy, rumu a doutníků…

... a jak v továrně ( prezentuje pohledná zaměstnankyně )

 Není mnoho hostů ze zámoří, kteří by odolali výletům, během nichž se seznámí s procesy, jak tyto atraktivní výrobky, vyvážené do celého světa vznikají. Od pěstování a sklizně surovin až po expedici hotových vysoce kvalitních a lákavě balených produktů. Za kakaovými boby a čokoládou můžeme vyrazit jak do malých, venkovských farem, tak i do zpracovatelské velkovýroby. Dominikánská republika se řadí mezi hlavní pěstitele kakaa na světě. Z odrůd na ostrově pěstovaného kakaa převažuje Trinitario. Při sklizni lze mezi druhy kakaa odlišit dvě skupiny co do kvality. „Sanchez beans“ jsou nižší kvality, sklizené se nechávají bez prodlení sušit bez fermentace a poté míří do velkých firem, kde jsou zpracovávány na cukrovinky.  Tzv. „hispaniola beans“ se vyznačují vysokou kvalitou, ale také odlišným zpracováním kontrolovanou fermentací a sušením bobů na slunci. Tento druh pak putuje výhradně k výrobě „bean to bar“ čokolád, fine chocolates, craft chocolates a dalších typů. Kakao se jemně různí podle regionů, celkově však má méně výraznou kyselinku a ovocnější chuť. Konečných produktů je nepřeberně a to jak na pultech malých farem, tak v reprezentačních prodejnách velkých producentů. Můžeme vybírat…

  

Ochutnávat kávu můžeme na turistické promenádě v Santiagu s výběrem kavárniček...

Produkce kávy v Dominikánské republice uspokojí milovníky jakýchkoli druhů. Existují tu zemité, ořechové, sladké a plné kávy, vhodné na výborné espresso. Jiné regiony plodí světlé, ovocné a nakyslé kávy, připravované metodou Pour Over. Dominikánská republika vymezuje šest oblastí pěstování ve čtyřech pohořích, rozložených po celé zemi. Liší se nadmořskou výškou, charakterem půdy i mikroklimatem, ovlivňujícím výslednou lokální příchuť. Menší farmy však najdeme i ​​v dalších oblastech. Většina kávových zrn se v Dominikánské republice zpracovává tzv. za mokra - před sušením se odstraní ovocná dužina z kávových třešní. Tak vznikne konzistentnější a čistší chuť oproti zpracování za sucha. Díky proměnlivému počasí a odrůdám kávy v Dominikánské republice šálek kávy odráží, kde byla zrna pěstována a jak byla pražena. Různorodost kávových regionů je příčinou, že odlišná kávová zrna mohou být nejlépe zvýrazněna dobře zvládnutým pražením. Předpoklad, že si u Dominikánců na kávě pochutnáme, můžeme považovat za stoprocentní…

 

Tabák - od sazenic až k listům...

Tabák byl pro původní obyvatele ostrova součástí každodenního života dávno před rokem 1492, kdy sem dorazili Španělé. Používal se m. j. i k různým náboženským obřadům. Dnes Dominikánská republika vyprodukuje pro doutníkový trh v USA stejné množství, kolik doveze Kuba (stižená embargem po kubánské Castrově komunistické revoluci) do Evropy.
Nejplodnějším tabákovým regionem je údolí Cibao Valley poblíž Santiaga de los Caballeros. Sídlí tu i většina zpracovatelů. Exkurze do těchto provozů jsou vítanou turistickou atrakcí, kde nechybí ani ochutnávka čerstvě dokončeného produktu. Dominikánská republika je známá svým jemným tabákovým listem. Má světlou barvu a velmi jemná je i výsledná chuť doutníků. Každý list prochází důkladnou inspekcí, než projde do výroby. Ruční výroba má přesný proces výroby. Úvodem se svinou listy do náplně a vloží se na den až dva do dřevěné formy, ta se zatíží. Listy pak díky formě drží formu. Následně se obalí vázacím listem a nakonec listem krycím. Doutník se ořízne a projde zkouškou tahu, barvy a kalibrováním. Krycí list musí být dokonalý, dostatečně vláčný, bez viditelných vad. Chuť, ale především barva musí být stálá - o prodejnosti doutníku rozhoduje právě vzhled. Krycí list ovlivňuje chuť doutníku až z jedné třetiny, proto má pro doutník zásadní význam. O celkové ceně rozhoduje jak tvar doutníku, tak i spotřeba tabákových listů a náročnost výroby. Tvarovat např. typ robusto nedá baliči takovou práci, jako třeba tzv. torpedo, či tvary nepravidelné. Ty jsou vrcholem baličova mistrovství, stejně jako různé speciality. Závěr návštěvy v tabákovém závodě obvykle končí nabídkou ke koupi. Z šíře nabídky se – zejména milovníkům doutníků – zatočí hlava. Po kterém sáhnout?

 

Sbalit kvalitní doutník je umění...

S historií rumu je to naopak. Před Kolumbem domorodci možnosti cukrové třtiny neznali. Ani sazenice, které vezl Kryštof Kolumbus v roce 1493, nepřežily cestu po moři. Až po dalších sedmi letech Pedro di Atienza přivezl a rozmnožil sazenice cukrové třtiny na Hispaniole. V roce 1506 tu byla poprvé z ní vylisována šťáva. V letech 1720 až 1778 vývoj narušila první rumová prohibice. Roku 1791 však už bylo evidováno 173 destilerií a 792 plantáží třtiny. Výroba rumu se skutečně rozjela v roce 1863. Přelom 19. a 20. století pak znamenal velký boom. Významnou událostí bylo přemístění rumu Brugal z Kuby do Puerto Plata. Následovaly důležité milníky - jako hygienická kontrola výroby, vznik pravidel pro producenty, či zavedení daně z alkoholu. Brugal získává ocenění i v zámoří. Dominikánský rum však ještě dlouho nebyl předmětem exportu a tím rozšíření jeho popularity do jiných zemí. Až v roce 1945 byla stanovena pravidla pro export. Následovaly masivní investice do rumového průmyslu, byl konečně doceněn velký ekonomický potenciál tohoto odvětví. Kvalitní třtinový dominikánský rum se začal trvale těšit zájmu svých příznivců na celém světě. Z někdejšího nápoje námořníků, dělníků, rybářů a vojáků se tak stal mokem takříkajíc luxusním. Do provozů jeho výroby můžeme nahlédnout jako účastníci zájezdů – například s CK Rainbow Tours, která přímé lety do Dominikánské republiky zařadila letos do svého katalogu pro český trh. Exkurze za slavnými dominikánskými produkty jsou součástí standardně nabízených výletů.

                                                                                                                                                                                             

 

                                                                                                                     Miroslav Navara

GPS souřadnice:
uložit .gpx soubor (18.963, -71.182)
Poslední aktualizace: 7.1.2024
Autor: Bosss
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Sabaneta (D. M.).