Loading...

3 tipy pro zahřátí – budou vonět, chutnat a můžete je vzít kamkoli sebou

Rady a tipy Jídlo a ubytování Ostatní

Zima je v plném proudu a i počasí nám to dává jasně najevo. Konečně přišel sníh, mrazy, jednoduše ta pravá zima se všemi svými radostmi a radovánkami.
Někdo se po celou zimu nehne od kamen (anebo domácího krbu), další vyrazí za exotikou, aby se tam ohřál a načerpal nějakou tu sluneční energii, která nám tady v našich končinách začátkem roku dosti chybí.
Vedle všech těch radostí a radovánek je přece jenom zima náročným obdobím, kdy lidskému organismu chybí sluneční paprsky, člověk pak může strádat nedostatkem energie anebo dokonce onemocnět, protože imunita dostává v zimě zabrat. Stále však nejde o nic hrozného, nic, co by se nedalo zvládnout!
Člověk s trochou vůle dokáže i tu pravou zimu přežít ve zdraví a dokonce si ji i užít. Není přece problém řádně se navléct, využít všechno ty funkční svršky a vyrazit ven – třeba na turistiku. Chodit v přírodě a objevovat nová místa se dá po celý rok. A kdyby se vám venku, přes všechno to moderní oblečení, přece jenom zima dostala až na kůži, stačí být připraven, stačí termoska s něčím pro zahřátí.

1. Čajová klasika


Obyčejný černý čaj není zdaleka tak obyčejný, jak by se mohlo zdát. Je to silný antioxidant, který navíc skutečně dokáže zahřát. Řadí se mezi zahřívací potraviny, podobně jako třeba zázvor, který s černým čajem můžete také úžasně zkombinovat.
Černý čaj funguje jako energetický nápoj s povzbuzujícími a stimulujícími účinky (píšou to tady). Stimulující působení čaji dávají nejenom antioxidanty, polyfenoly (taniny), flavonoidy, ale také vitamíny a minerály, theobromin (příbuzný kofeinu) a především kofein samotný.

Pokud byste hledali bezkofeinovou variantu čaje, vyberte si rooibos. Ne nadarmo se mu říká horský čaj. Nejde sice o čaj v pravém slova smyslu, protože nepochází z čajovníku, ale z afrického keře, nese v sobě však energii afrického slunce a zahřívací působení.

2. Supermoderní i supertradiční nápoj z jablek


Už jste objevili kouzlo horkého jablečného moštu? Stačí špetka skořice a je to výtečná pochoutka, která dokáže zahřát i v těch nejmrazivějších zimních dnech. Jablka jsou tradiční české ovoce, které se sklízí na podzim, aby v zimě dodalo do stravy chybějící vitamíny a minerály. Jsou ideální složkou zimního jídelníčku a také supertradiční a supezdravou zahřívací potravinou. Podobně fungují i hrušky.
Jablka a hrušky můžete vyzkoušet i v supermoderní podobě smoothies, které si klidně můžete trošku naředit a ohřát stejně jako zmiňovaný jablečný mošt. Až budete své zimní smoothie připravovat, nezapomeňte přitom na skořici nebo zázvor (recept tady).

3. Moravská medicína


Česká, resp. moravská zahrada je bohatou studnicí zdraví a inspirace. Zdaleka to nejsou pouze jablka a hrušky, které nám dává. Jsou tu i švestky a vše související. Pokud půjde o zdraví, imunitu a zahřívací působení, jen máloco se vyrovná pravé moravské slivovici (jde o švestky v tekuté podobě). Buď můžete kapku slivovice přidat do termosky s čajem anebo využít plácačku – ta na zimním vandru jistě přijde vhod (samozřejmě, že jenom dospělým).

Poslední aktualizace: 23.1.2018
3 tipy pro zahřátí – budou vonět, chutnat a můžete je vzít kamkoli sebou na mapě
Autor: Kocourdoma
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu