Loading...

Zpravodajství Kyperské organizace cestovního ruchu - Kypr po celý rok

Tipy a novinky

Neklamnou předzvěstí každé letní sezóny na Kypru je hodnocení kvality pláží v celosvětovém měřítku. Letos hodnocení proběhlo v dubnu v Kodani a z 1300 kandidátů na modrou vlajku jich Kypr získal přes 60. Čistota vody a pláží je zde samozřejmostí již řadu let, ale to, co se cení, je zvyšování kvality například rozšiřováním služeb, mezi něž patří třeba přístup pro hendikepované. Na Kypru je takových pláží většina. Kypr, jmenovitě Pafos, získal Zlatou medaili i v dalším evropském klání o nejkvalitnější pobřeží roku 2013 v rámci udržitelného rozvoje.

K vodě a pobřeží se váže i nejznámější červnová slavnost Kataklysmos, která se slaví jenom na Kypru. Její historie se odvíjí od zprávy o potopě tak jak je popsána v biblické knize Genesis i v řeckém mýtu o Deukalionovi. V obou je téma stejné – zničení celého světa potopou – množstvím vody, které ho očistí, a zrodí se nová, morálně čistá společnost. Slavnosti se konají na konci června ve všech přímořských městech, na programu jsou různé hry a soutěže, folklórní tance a hudba, závody v plavání, plachtění i veslování. Za vrchol zábavy se považuje, když se účastníci vzájemně házejí do vody – očistná koupel evokuje čistotu.

Kyperské mladé talenty se představí v Limassolu a Nikosii na koncertech sponzorovaných Kyperským symfonickým orchestrem pod taktovkou Alkise Baltase Na programu bude Vivaldi, Bach R. Strauss, F.Poulenc. a asi bychom si měli zapamatovat jména jako Diomedes Demetriades - pikola, Andreas Zenonos - housle, Krinio Troullou- hoboj, Irini Demetriadu -violoncelo a Lambis Pavlou- klavír. Ještě o nich uslyšíme.

16. evropský festival tance představí významné evropské soubory moderního tance z Bulharska, Dánska, Izraele, Německa, Holandska a diváci mohou přijít podpořit také zástupce České republiky - Meghan Graham a Miřenku Čechovou.

Po květnové slavnosti růží přicházejí vůně léta. Dva týdny zrají třešně ve vesničce Kampos a návštěvníci si je mohou nejen vlastnoručně natrhat, ale ochutnat v místních specialitách i pálence. A vůně levandule? Ve vesničce Avgorou se sklízí, suší, destiluje na olej, pije i peče se z ní. Zkrátka další příspěvek k obohacení přírodovědných znalostí i chuťových pohárků.

/pro CTO Praha Jana Hudcová/

Poslední aktualizace: 4.6.2013
Zpravodajství Kyperské organizace cestovního ruchu - Kypr po celý rok na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu