Loading...

Žloutenka se může dotknout i vás – bojujte s ní

Tipy a novinky

V loňském roce onemocnělo žloutenkou A nebo B 1 106 lidí. Při aktivním stylu života se nemocí může nakazit každý. Jezdíte MHD? Stravujete se v restauracích? Cestujete? V riziku žloutenky A a B mohou být dospělí, kteří nejsou očkováni ...

Výskyt nemoci

V posledních letech u nás zaznamenáváme zejména zvýšený výskyt žloutenky A. Výskyt žloutenky B má klesající tendenci od roku 2001, kdy bylo kvůli závažnosti následků v podobě cirhózy či karcinomu jater zavedeno pravidelné očkování kojenců a 12letých dospívajících.

Žloutenka nemusí bolet, ALE…

Znepříjemní vám život. Povinná je hospitalizace a následná rekonvalescence může trvat až půl roku. Musí se držet dieta, člověk nesmí sportovat, zakázán je pobyt na slunci. Žloutenka B může v některých případech přejít do chronické formy a následná léčba pak může být dlouhodobá.

Očkování může být účinnou prevencí

Očkování kombinovanou vakcínou poskytuje ochranu proti oběma typům žloutenky A a B. Do povinného ručení svého vozu investujete pravidelně každý rok. Investice do prevence žloutenky A a B vás vyjde podobně, ale je jednorázová a může také ušetřit řadu nepříjemností. Většina zdravotních pojišťoven na očkování proti žloutence A a B přispívá.

Žluté týdny

V průběhu dubna odstartuje pátý ročník edukační kampaně Žluté týdny. V jejím rámci zavítají žluté stany například na majálesy a čarodějnické reje, v létě pak na vybrané hudební festivaly. Kampaň podpoří 30. dubna od 14.00 hod. zábavně-edukační happening, při kterém se 1106 lidí bude snažit překonat český rekord o největší lidské logo. Živá obří ruka symbolicky vyhlásí boj proti žloutence A a B, které tak možná pro Čechy přestanou být neviditelné. Více na www.zlutetydny.cz nebo www.zloutenky.cz. Kampaň Žluté týdny najdete i na facebooku: www.facebook.com/zlutetydny.

Žluté týdny jsou reklamní akcí společnosti GlaxoSmithKline, s.r.o., která je jedním z největších výrobců očkovacích látek pro děti a dospělé. Vakcinační akce na očkovací látky proti virovým hepatitidám A a B pro rok 2011 je povolena MZ, č.j.: 67844/2010-8/OVZ. Vakcíny pro prevenci virových hepatitid A a B jsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před aplikací vakcín si pozorně přečtěte příbalovou informaci. Více na www.gsk.cz.

Poslední aktualizace: 22.4.2011
Žloutenka se může dotknout i vás – bojujte s ní na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu