Loading...

Za bobry na stezku Vodní svět

Tipy a novinky

Návštěvníci Českého lesa mohou díky naučné stezce Vodní svět objevovat jedinečný život u lesních rybníčků v malebném koutu odedávna nazývaném Na Kolmu. Nachází se nedaleko obce Lesná u Tachova.

Opuštěné rybníčky, které pro chov pstruhů založil na začátku 20. století poslední majitel panství Lesná, se staly útočištěm řady druhů vzácných obojživelníků, kteří se zde hojně rozmnožují. Břehy zarostly pionýrskými dřevinami, osikou a vrbou, a v roce 2005 se zalíbily i našemu největšímu hlodavci, kriticky ohroženému bobru evropskému. Díky těmto jedinečným přírodním hodnotám bylo území v roce 2012 vyhlášeno za přírodní památku.

Okružní naučná stezka, vybudovaná místí organizací Českého svazu ochránců přírody Sylva Lunae díky programu NET4GAS Blíž přírodě, je dlouhá necelé 2 km a přibližuje život vodních živočichů. Umožňuje je tak pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Pokud budete trpěliví, skrytá pozorovatelna nabízí možnost nahlédnout dokonce i do života místní bobří rodiny.

Kudy tam: Z obce Lesná 2 km pěšky po modré turistické značce a dále po stávající Naučné stezce Lesná.

GPS: N 49°43.68615', E 12°32.71143'

Kam dál v okolí s programem NET4GAS Blíž přírodě?
Třeba po povalovém chodníčku do nitra vrchovištního rašeliniště Podkovák. Více tipů hledejte na www.blizprirode.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní plynárenské soustavy a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany přírody a životního prostředí s ohledem na budoucí generace. Oblast podnikání NET4GAS s otázkou ochrany přírody úzce souvisí a od toho se odvíjí i dlouhodobá strategie firmy realizovaná v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. NET4GAS je generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody od roku 2007, podporuje i další projekty, pro které motto "Blíž přírodě" je součástí trvale udržitelného rozvoje. Podrobné informace o zpřístupněných lokalitách i dalších přírodních zajímavostech představuje veřejnosti na internetových stránkách www.blizprirode.cz.

Foto a text: NET4GAS, ČSOP

Poslední aktualizace: 4.8.2014
Za bobry na stezku Vodní svět na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu