Loading...

V českých restauracích lidem nejvíce vadí kouření při jídle

Tipy a novinky

Největším nešvarem českých restaurací je kouření během jídla. Jako problém jej označilo 42 % z více než tisícovky respondentů internetové ankety agentury CzechTourism. Kromě kouření lidem v restauracích vadí i neochotná obsluha nebo hlučná hudba.

O tom, zda se v českých restauracích bude kouřit nebo ne, se vedou letité spory. Zatímco strávníky cigaretový kouř při jídle obtěžuje, legislativci jsou mnohem tolerantnější. Podle poslední novely tzv. protikuřáckého zákona stačí, když restaurace označí nálepkou, zda je zařízení kuřácké/nekuřácké nebo zda jsou tu oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Hned po cigaretovém odéru by lidé vylepšili obsluhu. S její neochotou se totiž potýká 21 % respondentů internetové ankety. Kvalitu podávaného jídla vidí jako problematickou 14 % lidí a nahlas puštěné rádio se nelíbí 8 %. Nedostatek čistoty a dlouhé čekání na jídlo pak připadá nesnesitelné méně než 7 % respondentů, zatímco úplně spokojeno odchází pouze 1 % dotázaných.

Největším problémem českých restaurací tak není to, proč sem lidé vlastně chodí - tedy jídlo samotné. Dobrý kuchař se může snažit, ale vše mohou zkazit jeho kolegové „na place“ v kombinaci s nepříliš lákavým prostředím.

Proto také k získání certifikace Czech Specials, kterou propaguje agentura CzechTourism spolu s profesními organizacemi, nestačí jen zařazení národních specialit do jídelníčku. Každá restaurace, která má o certifikát zájem, musí splnit řadu kvalitativních kritérií. Mezi nimi je třeba požadavek na čistotu prostor, důsledné oddělení kuřáckých a nekuřáckých částí nebo příjemná a přátelská obsluha.

Výsledky ankety: Co vám nejvíce vadí v českých restauracích?

1. Kouření během jídla 42 %

2. Neochotná obsluha 21 %

3. Špatné jídlo 14 %

4. Hlučná hudba 8 %

5. Nedostatek čistoty 7 %

6. Dlouhé čekání na jídlo 6 %

7. Nic mi nevadí 1 %

8. Jiné 1%

Do ankety na portále www.kudyznudy.cz se během ledna 2011 zapojilo 1045 lidí.

Poslední aktualizace: 7.2.2011
V českých restauracích lidem nejvíce vadí kouření při jídle na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu