Loading...

V Českém Krumlově se chystá bitva o pivovar

Tipy a novinky

Bitvou o pivovar si Český Krumlov v sobotu 4. května připomene rok 1945, kdy město osvobodila americká armáda. Nebude to rekonstrukce konkrétní bitvy, ale vzpomínka na důležité období naší historie a také propojení s dlouhou tradicí setkávání vojáků z mírových sborů, tzv. modrých baretů. Navíc v těchto dnech program v centru města zpestří ještě setkání dětských pěveckých sborů a orchestrů.

Pro Český Krumlov to bude historicky největší vzpomínková akce zaměřená na oslavy konce druhé světové války a osvobození. Zorganizovalo ji Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově ve spolupráci s Klubem vojenské historie 4. obrněné divize Plzeň s cílem, aby se místní obyvatelé i turisté nejen pobavili, ale i poučili. „Máme štěstí, že žijeme v míru, ale není na škodu si občas připomenout, že svoboda není samozřejmá,“ vysvětlil místopředseda sdružení Josef Maleček.

Foto: Bekmen

Slavnost začne příští sobotu na náměstí Svornosti v 10 hodin příjezdem vojenské techniky a nástupem příslušníků mírových sil, který doprovodí hudba vojenského Big bandu. Po poledni se asi 15 vojenských vozidel přesune z náměstí do zahrady pivovaru Eggenberg, kde si lidé budou moci prohlédnout i vojenská ležení a občerstvit se ve velkém stanu. Od 16 hodin tam v dobových kulisách vypukne rekonstrukce jedné z epizod bojů mezi Němci a Američany. Program v Pivovarské zahradě doplní vystoupení českokrumlovských hudebníků a večerní zábava s melodiemi Old Dixies. Vstupné je zdarma.

Předseda krajského Sdružení válečných veteránů Tibor Horváth očekává, že přijede padesát až šedesát veteránů z celé České republiky. První setkání modrých baretů se v Krumlově uskutečnilo v roce 2004 a letos bude pestřejší o akce dalších pořadatelů. „Je to vítaná shoda okolností, že se nám termíny takto sešly. Na náměstí bude živo od rána do večera – dopoledne vojáci, odpoledne děti, které tam budou hrát a zpívat,“ shrnul Horváth. Na sobotní odpoledne chystá program u restaurace Na hrázi, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet různé disciplíny včetně lanových technik. Do akce se zapojí jak Sdružení válečných veteránů, tak Československá obec legionářská.

Foto: Bekmen

V řadě míst Českého Krumlova, ale také v Českých Budějovicích a v Třeboni, vystoupí od 3. do 5. května dětské pěvecké sbory a orchestry při festivalech Vltavské Cantare a Vltavské Suonare. Pořádá je českokrumlovská Základní umělecká škola s partnerskou Hudební školou Slovenj Gradec ze Slovinska. Cantare se koná v Krumlově letos už pošesté. „Na pódiích se vystřídá dvanáct špičkových pěveckých sborů a dva orchestry. Do akce se zapojí i naše další obory včetně výtvarníků,“ upřesnila ředitelka ZUŠ Alena Švepešová. K největším vystoupením bude patřit vzpomínková slavnost v sobotu 4. května od 14 hodin na náměstí Svornosti, kde publikum uslyší spojené dětské sbory a dechové orchestry.

Poslední aktualizace: 2.5.2013
V Českém Krumlově se chystá bitva o pivovar na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu