Loading...

Templáři dosáhli na český rekord

Tipy a novinky

Největší moravský producent vína, vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice, bude od letošního března vlastníkem dalšího unikátního českého rekordu. Získá jej za největší vinnou láhev v ČR. Tento rekord potvrdí zápisem do knihy rekordů pelhřimovská Agentura Dobrý den. Není to však jediná zajímavost, která láká na výlet k Templářům. Vlastní také největší vinný sud u nás, největší etiketu na láhev na víno, největší korkový uzávěr na láhev na víno a sklepení, které skrývá až 6 500 000 litrů vína a o jehož velikosti se dodnes vyprávějí legendy.

Protože Templářům je vlastní originalita a zdolávání nesnadných cílů, spojili spolu se sázavskými skláři ze sklárny Kavalierglass své nadšení, znalosti a technologie nad tímto unikátním projektem. Dosáhnout na rekord stálo všechny zúčastněné značné úsilí, ale výsledné rozměry skleněné láhve jsou úctyhodné - objem: 200 l, výška: 2 m, průměr: 0,5 m, váha: 41 kg (prázdná).

Zápis rekordu spolu s možností nafocení naplněné lahve a získání dalších informací proběhne ve čtvrtek 28. března 2013 v 11:00 hodin v Templářských sklepech v Čejkovicích.

Ve sklárně Kavalierglass, jenž je předním evropským výrobcem borosilikátového skla s více než 175 letou tradicí, museli dát dohromady tři foukané části a k nim lisované hrdlo, což je naprostý technologický unikát. Aby taková láhev nezůstala osamocena, byly vyrobeny rovnou dvě a nazvány příznačně Big Twins, Velká dvojčata. Láhve kopírují zvětšený tvar těch originálních z Templářských sklepů. K jednoduchému využití a čištění byla do spodní části navařena výpusť s kohoutem – bude je tak možné naplnit vínem a rozlévat jej.

Pro co největší podobnost s originálním balením vína mají láhve vypískovaný znak templářů, korkovou zátku a dokonce i originální etiketu. Hotová etiketa byla po nalepení na láhev opatřena originální pečetí Templářských sklepů o průměru cca 15 cm. Zátky dodal francouzský výrobce Bouchon Liss - Groupe Bourrasse se sídlem v Tosse v oblasti Bordeaux.

Mgr. Lukáš Lukáš, obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice k unikátnímu projektu říká: „Tímto rekordem chtějí letos Templářské sklepy symbolicky oslavit výročí 765 let první písemné zmínky o templářích v Čejkovicích. Historie firmy Templářských sklepů je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů. Ti přišli do Čejkovic ve 30. letech 13. století. První písemná zmínka o jejich působení je z roku 1248. Společně se stavbou templářské tvrze začala i výstavba rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby. Láhev bude využívána při ochutnávkách a slavnostech vína a bude také možné si ji pronajmout s vybraným obsahem z produkce Templářských sklepů. V jedné lahvi bude Rulandské modré, jakostní víno s přívlastkem, výběr z hroznů a v druhé Tramín, jakostní víno s přívlastkem, pozdní sběr. Obě vína patří do Gold Collection, ročník 2011. Zveme tedy všechny k nám do Čejkovic, aby oslavili toto výročí s námi.

www.templarske-sklepy.cz

Poslední aktualizace: 26.3.2013
Templáři dosáhli na český rekord na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu