Loading...

Špála, Čapek, Filla nebo Kupka zdobí v těchto dnech stěny krajské galerie

Tipy a novinky

Vernisáží začala v úterý 23. září výstava nazvaná Špála, Čapek, Filla, Kupka… Velmi vzácná umělecká díla poutavé provenience jsou k vidění v Grafickém kabinetu Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Návštěvníci si mohou obrazy prohlédnout ve 2. podlaží budovy 14 továrního areálu až do 2. listopadu.

Významná část exponátů pochází ze sbírky spisovatele Karla Čapka a jeho ženy Olgy Scheinpflugové, další neméně cenný soubor z pozůstalosti malíře Emila Filly. Výraznými pracemi, rovněž získanými od soukromých majitelů, je v rámci přehlídky zastoupen i malíř František Kupka. „Tuto komorní prezentaci tvorby klasiků českého umění první poloviny 20. století doprovází projekce dokumentu Život a doba spisovatele Karla Čapka, jenž vznikl v roce 2007 v produkci Památníku Karla Čapka sídlícího ve Strži u Staré Huti," řekla kurátorka výstavy Pavlína Pyšná.

Výstavní projekt v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se koná ve spolupráci s galerií Adolf Loos Apartment and Gallery, která obrazy zapůjčila a na podzim připravuje jejich aukci. „Ta se uskuteční 23. listopadu v pražském Mánesu," doplnil pražský galerista a jednatel aukční společnosti Vladimír Lekeš s tím, že dražit se budou všechna vystavená díla. Široké veřejnosti je tak dána jedinečná příležitost spatřit tato hodnotná díla dříve, než se opětovně skryjí v soukromých sbírkách.

K nejcennějším vystaveným dílům ze sbírky Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové náleží olejomalba Václava Špály z roku 1922 s názvem Harlekýn a kolombína. Obraz dlouhý čas zdobil Čapkův byt a visel v jeho vile na pražských Vinohradech v místnosti pátečníků, kde se od poloviny 20. let scházely přední kulturní a politické osobnosti předválečného Československa. Připomeňme z nich vedle zmiňovaných bratří Čapků především T. G. Masaryka, E. Beneše, F. Peroutku, K. Poláčka či V. Vančuru.

Harlekýn a kolombína je Špálovým osobitým dílem, jež se vyznačuje geometrizací tvarové složky a souzvukem tří barev – červené, modré a bílé. Ze stejné sbírky je zapůjčen i linoryt Václava Špály, kvaš Josefa Lady a dva pastely Josefa Čapka nazvané Děti a holubi (1929–1935) a Děti mezi Stromy (1934–1935)," doplnila Pavlína Pyšná s tím, že u všech vystavených děl je již známa vyvolávací cena. Kresby Josefa Čapka souvisí s obsáhlým cyklem pastelů Na dětský motiv, který proslavili básníci František Hrubín a Jan Skácel, když k vybraným listům připsali verše a publikovali je jako obrázkové dětské knížky.

Důležitá část výstavy je věnována českému malíři a sochaři Emilu Fillovi. Prezentovaná díla Salome z roku 1910, Zátiší se sklenicí z roku 1914, Hlavu z roku 1933 a Zápasy z roku 1939 pochází přímo z autorovy pozůstalosti. Zátiší se sklenicí, jež se řadí do vysoce ceněného holandského tvůrčího období Emila Filly, se nejednou stalo podstatnou součástí výstavních přehlídek českého kubismu doma i v zahraničí.

V kontextu stávající expozice je svou tvorbou zastoupen i světoznámý malíř a grafik František Kupka, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Vedle olejomalby Kůň ve stáji (kolem 1905) pozornost upoutá zejména vzácný akvarel Příběh o pestících a tyčinkách (1919–1920), náležející k organickému cyklu obrazů neobyčejně živé barevnosti a tvarového bohatství.

Výstava ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU potrvá do 2. listopadu 2014, otevřena je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Poslední aktualizace: 24.9.2014
Špála, Čapek, Filla nebo Kupka zdobí v těchto dnech stěny krajské galerie na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu