Loading...

Ratusze/Radnice

Tipy a novinky

Krkonošská města spolupracují s polskými partnery při realizaci projektů či projektových žádostí podpořených fondy EU česko-polské spolupráce (Cíl 3 a Fond mikroprojektů Euroregionu Nisa – Nysa).

Jedním z počinů Karkonoske Agencje Rozwoju Regionalnego z Jelenie Góry a Města Harrachova byl projekt z názvem „Ratusze polsko czeskiego pogranicza”.

V rámci něj byla natočena videa, nyní zpracovaná na DVD, s příběhy vybraných Radnic v česko-polském pohraničí, jako center samospráv i aktivit cestovního ruchu. Objekty jsou prezentovány v širších historicko-kulturně-společenských souvislostech.

Radnice vždy byly srdcem měst a obcí. Proto se nejčastěji umisťovaly v centru, uprostřed náměstí nebo na jeho významnější straně. Byly symbolem síly a významu města. Radniční věže sloužily jako strážnice, v podzemí nebo v přízemí se často nacházela vazební věznice. Nejdůležitějším místem byla zasedací místnost. Zde se scházeli členové městské rady, zde se rozhodovalo o nejvýznamnějších městských záležitostech.

Projekt Radnice polsko-českého pohraničí je pokusem přiblížit lidem na polské a české straně hranice několik zajímavých radničních projektů. Vybrány byly stavby (např. v Kowarech, Karpaczi, Jelení Hoře, Kamienne Hoře, Boleslawci, Vrchlabí, Jablonci nad Nisou, Liberci, atd.) z různých období a architektonických slohů, počínaje středověkem či gotikou a konče funkcionalismem.

Výstupem projektu, na kterém svým dílem spolupracoval i Krkonoše – svazek měst a obcí, jsou mj. i polsko-české webové stránky k této tématice a tím zvýšena informovanost o dění v pohraničním turistickém regionu Krkonoše, jež významnou měrou zasahuje svým územím do obou částí Euroregionu Nisa – Nysa.

Navštivte webové stránky www.ratusze.karr.pl. Jistě i vás budou inspirovat k návštěvě.

Poslední aktualizace: 4.5.2012
Ratusze/Radnice na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu