Loading...

Příjmy Česka z cestovního ruchu v prvním čtvrtletí vzrostly o téměř 15 procent

Tipy a novinky

Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu dosáhly v prvním čtvrtletí roku 2012 celkem 32 miliard korun, což bylo o 14,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Saldo platební bilance za cestovní ruch skončilo přebytkem 12 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Růst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu potvrdil očekávání analytiků, když příjmy ze zahraničního cestovního ruchu rostly mírně rychleji, než příjezdy zahraničních turistů. Těch do hromadných ubytovacích zařízení přijelo v prvním čtvrtletí 1,28 milionu, což bylo o 14,4 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

„Srovnání návštěvnosti s aktuálními daty ČNB potvrdilo naši informaci z května o zvyšujícím se počtu příjezdů bonitních turistů. Právě na ty cílíme naše kampaně,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

Růst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu táhl především zvyšující se zájem o dovolenou v Česku na ruském trhu. Počet příjezdů ruských turistů vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 37,2 procenta. Ve srovnání s rokem 2011, přijelo letos do ČR v prvním čtvrtletí také více Němců, Italů a Britů. Výrazně vzrostl také počet příjezdů čínských turistů, kteří v ČR za nákupy během dovolené utrácí nejvíce. Průměrná hodnota jednoho nákupu čínského turisty dosáhla v prvním čtvrtletí podle údajů společnosti Global Blue ČR 13 687 korun.

Výdaje českých rezidentů na zahraniční cestovní ruch vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 10,3 procenta, když dosáhly 20 miliard korun.

Poslední aktualizace: 11.6.2012
Příjmy Česka z cestovního ruchu v prvním čtvrtletí vzrostly o téměř 15 procent na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu