Loading...

Pohodové poznávací zájezdy - Pyreneje, východní Turecko či Izrael?

Tipy a novinky

Chcete někam vypadnout? Prostě se jen tak sebrat a vyrazit někam hodně daleko? Co když ale nemáte zkušenosti? Co když nevíte, jak takový výlet na 14 dní a víc zorganizovat? Koho vzít sebou? A kam se vlastně vydat?

Jsou to většinou mladí lidé, kdo si klade takové otázky. Možnosti jsou dnes nekonečné a našetřit si na pořádné prázdniny za hranicemi taky není nemožné. Přesto se ale málokdo odhodlá k činům.

Dát dohromady měsíční pobyt na jiném kontinentu, to chce nějaké zkušenosti nebo aspoň někoho, kdo je má. Bojíte se, že vám příliš organizované poznávací zájezdy Turecko nebo vzdálenější země neumožní skutečně poznat?

Ne všechny cestovky jsou stejné a ne všechny poznávací zájezdy jsou jenom zdlouhavé cesty autobusem plného hlasu stereotypní průvodkyně a spících seniorů. Když se sejde dobrá parta na dobré trase, je to hned o něčem jiném.

Pyreneje za dva týdny

Pro začátek doporučujeme projezdit Evropu. Dobrý cíl pro začínající cestovatele jsou Pyreneje. Horský masív mezi Francií a Španělskem není vůbec daleko a přitom nabízí úžasné zážitky. Schválně, kdy jste se naposledy procházeli pod ledovcem? Za necelých 20 dní se dají stihnout procestovat všechny tři pyrenejské národní parky i s nejvýznamnějšími kulturními památkami. Nesmí chybět ani Sangrie. Velkou výhodou je, že Pyreneje turistika ještě nestačila zcela zmasakrovat. V klidu tak můžete vystoupat na nejvyšší vrchol Monte Perdido nebo dojít k největšímu evropskému vodopádu.

Multikulturní východní Turecko

Když už máte nějaké zkušenosti s cestováním po evropských krajích, můžete si začít trochu vymýšlet. Zkuste třeba Turecko, bohatou a pestrou zemi, kterou chápeme jako začátek orientu. Všechny klasicképoznávací zájezdy Turecko projíždí hlavně z jeho populárnější západní strany. Každý znalec Turecka vám potvrdí, že pravou tvář této země najdete v jeho východní části, kde se mísí evropské a arabské kulturní tradice. Hrobka na hoře Nemrut ve výšce 2000m, pětitisícová hora Ararat nebo další biblická místo procestujete za něco málo přes 14 dní. Během této doby se dá nasát atmosféra východotureckých bazarů, které jsou plné národů nejrůznějších tradic a vyznání.

Izrael

Když procestujete alespoň okraj orientu, můžete si konečně dovolit vymýšlet opravdu smělé plány. Například můžete začít pátrat po kořenech civilizací. Kolébkou těch nejbližších je samozřejmě Izrael, odkud přichází hned tři světová náboženství. Evropské poznávací zájezdy Izrael často nenabízí. Přeci jen je to už trochu nebezpečnější výlet. S dobrým průvodcem ale seženete všechno, co pro cestu Izraelem potřebujete. Třeba i nocleh přímo v centru starého města. Každá kultura zanechala na Izraeli svou stopu. Kromě židovské zdi nářků a posvátných biblických míst, můžete vidět i jeruzalémský Skalní chrám, jedno z nejvýznamnějších míst Muslimů.

Pak už se fantazii meze nekladou. Věřte, že pohodové poznávací zájezdy Izrael nebo i vzdálenější místa ukazují v úplně jiném světle. Se skupinou mladých a v dobrém slova smyslu bláznivých lidí a zkušenými cestovateli zároveň se nemusíte bát vyrazit ani do Tanzanie nebo na Krym.

Poslední aktualizace: 7.7.2020
Pohodové poznávací zájezdy - Pyreneje, východní Turecko či Izrael? na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu