Loading...

Památky UNESCO slaví v Senátu i na obrazovkách České televize

Tipy a novinky

Rok 2012 je pro památky UNESCO ve znamení oslav. Letos si připomínáme 40. výročí od podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví, je to také přesně 20 let, co byly na prestižní listinu zapsány první tři české památky. K těmto výročím byla uspořádána výstava v prostorách Senátu a do vysílání České televize se připravuje třináctidílný seriál s pracovním názvem Rodinné zlato. České památky UNESCO také tvoří ústřední motiv propagačních aktivit agentury CzechTourism v roce 2012.

Od začátku března probíhá v prostorách Senátu Parlamentu České republiky výstava, která představuje všech dvanáct tuzemských zástupců hmotného dědictví UNESCO. Výstava není pouze propagační, má i výrazné osvětové prvky. Pod heslem „Sloh se nepíše, na sloh se kouká“ ukazuje na příkladech jednotlivých objektů charakteristické znaky stavebních slohů. Výstava je putovní. Po celý duben bude k vidění v informačním centru agentury CzechTourism na Staroměstském náměstí a jedná se o jejím dalším umístění.

V Senátu se v polovině března uskuteční přátelské setkání k 20. výročí zápisu prvních českých památek na Seznam UNESCO. Nad setkáním převzal záštitu první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, partnerem je agentura CzechTourism. Na této akci bude založena Společnost přátel památek UNESCO, organizátoři zde vyhlásí nekonečnou soutěž pro návštěvníky těchto historických pamětihodností.

Česká televize připravuje ve spolupráci s agenturou CzechTourism televizní cyklus, jehož natáčení začalo na konci května loňského roku ve Žďáru nad Sázavou. První díl je tedy věnován kostelu svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. „Seriál Rodinné zlato tvoří 26 minutové pořady, které mají české architektonické klenoty přiblížit veřejnosti. Zjistili jsme totiž, že je lidé moc neznají a málokdo je dokáže vyjmenovat z paměti,“ sděluje režisér Otto Kallus. Na realizaci nákladného projektu se finančně podíleli konkrétní zástupci UNESCO, částkou 2 400 000 korun přispěla také agentura CzechTourism. K seriálu byly natočeny i minutové spoty, které ČT odvysílala koncem minulého roku. K dispozici jsou na webových stránkách agentury CzechTourism.

Cyklus Památky UNESCO má ambice zamířit také do zahraničí. Projekt bude nabízen na světových mediálních workshopech a prezentacích. „Na zahraničních televizních stanicích máme garantovaný minimální zásah 6 milionů diváků. S vysíláním počítáme jak na klíčových evropských trzích, tak v Americe, Asii i na Blízkém a Středním Východě,“ říká generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Agentura CzechTourism si od projektu slibuje posílení image Česka jako unikátní UNESCO destinace. Premiéru bude mít seriál na programu ČT1 podle uvedeného rozpisuvždy v pondělí po 22. hodině.

26.3.

Český Krumlov

21.5.

Litomyšl

2.4.

Telč

28.5.

Třebíč

16.4.

Holašovice

4.6.

Sloup Nejsvětější trojice v Olomouci

23.4.

Kroměříž

11.6.

Vila Tugendhat

30.4.

Lednicko-valtický areál

18.6.

Praha I

7.5.

Kutná Hora

25.6.

Praha II

14.5.

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Poslední aktualizace: 12.3.2012
Památky UNESCO slaví v Senátu i na obrazovkách České televize na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu