Loading...

Na co nesmíte zapomenout při cestě do zahraničí

Tipy a novinky

Léto se blíží a mnozí už zjistili, že mnohem pohodlnější, než nacpat pár věcí do malého cestovního kufru, je v klidu sbalit vše potřebné a jet na dovolenou vlastním autem. Na co si ale musíte dát pozor, aby se vaše dovolená nestala hororem?

V každém případě si před odjezdem musíte sjednat kvalitní cestovní pojištění. Určitě není dobré spoléhat se na cestovní pojištění, které máte jako bonus k vaší platební kartě, nebo Evropské zdravotní pojištění, které můžete získat od vaší zdravotní pojišťovny. Zatímco první zmíněné pojištění je časově omezené a může obsahovat spoustu výluk, které vám následně pojišťovna neproplatí, to druhé platí pouze na území EU, a to ve státních zdravotnických zařízeních, která nedosahují vždy nejvyšší kvality, a navíc je při něm spoluúčast poměrně vysoká, takže například ve Francii musíte i přesto, že jste pojištěni, doplatit až 30 % při ošetření a až 60 % při nákupu potřebných léků. Pokud chcete mít jistotu, že vaše cestovní pojištění bude krýt vše potřebné, v klidu si sedněte k počítači, na srovnávači odkliknětě všechny položky, které odpovídají vašim potřebám, a z výsledných nabídek si vyberte tu nejvýhodnější. Vaše cestovní pojištění bude platné během několika minut. Porovnejte si cestovní pojištění.

Dalším důležitým dokladem, který s sebou potřebujete, je zelená karta, tedy jediný mezinárodně uznávaný doklad o tom, že máte sjednané povinné ručení. Zelenou kartu vám vydá pojišťovna, u které jste si pořizovali povinné ručení. Platí v téměř ve všech zemích Evropy a v některých vybraných zemích Afriky a Asie. Jak ale zjistíte, jestli je platná i pro zemi, do které jedete? A co dělat v případě, že tam neplatí? Výčet všech států, které jsou zapojeny do systému zelených karet, je uveden přímo na zelené kartě. Pokud jedete do státu, který v systému zelených karet zařazen není, musíte uhradit takzvané hraniční pojištění, které se dá uzavřít přímo na hranicích při vjezdu do země.

Výhodné také je sjednat si i havarijní pojištění do zahraničí. Některé pojišťovny nabízejí havarijní pojištění do zahraničí na minimálně tři měsíce, u jiných si ho můžete sjednat na dobu kratší, na měsíc nebo i jen 14 dní, a to včetně asistenčních služeb. Je tedy zbytečné obávat se, že se v případě poruchy nebo nehody budete zoufale domlouvat s místními na opravě nebo odtahu, když stačí zavolat asistenční službě. Porovnejte si havarijní pojištění.

Poslední aktualizace: 20.5.2015
Na co nesmíte zapomenout při cestě do zahraničí na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu