Loading...

Liberečtí vyjádřili pozitivní přístup

Tipy a novinky

Zástupci Svazku měst a obcí Krkonoše v sestavě Jan Sobotka, předseda a Kamila Hlinková, výkonná ředitelka, seznámili vrcholné představitele Libereckého kraje s týmově připraveným dokumentem Krkonošská výzva 2012 a systémovými kroky zaměřenými na regionální rozvoj Krkonoš. Krkonošská výzva byla formulována a oficiálně deklarována v prosinci roku 2011. Opírá se o běžné potřeby života obyvatel, jako jsou pracovní příležitosti, možnosti vzdělání, cestovní ruch, infrastruktura, zemědělství, zdravotnictví, a to vše se zaměřením na ochranu přírody, tzn. respektování jedinečného bohatství Krkonošského národního parku. Je významným prohlášením členských obcí Svazku a shrnuje priority pro další rozvoj regionu nejvyšších hor.

Představitelé Svazku se obracejí na všechny politické subjekty, kandidující v krajských volbách, na současnou krajskou reprezentaci i příslušná resortní ministerstva. Z tohoto důvodu přijeli i do Liberce.

Součástí oficiální návštěvy bylo i téma regionálního rozvoje a s ním úzce spojená tvorba Integrované strategie rozvoje regionu Krkonoše. Měla by vzniknout do konce tohoto roku. Je analýzou stavu věcí a bude prvním krokem pro další rozvoj regionu Krkonoše. Proto členové krkonošské delegace vysvětlili Libereckým jakými postupnými kroky bude připraveno zadání pro analýzu rozvojových možností širšího regionu a následně zpracována Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše zacílená na národní park a jeho ochranné pásmo.

Představitelé Libereckého kraje vyjádřili pochopení a ocenili iniciativu v řešení potřeb regionu. Společně byly projednány varianty spolupráce.

„Konkrétním a zajímavým výstupem je nabídka Libereckého kraje ke sdílení z jejich strany již zpracovaných dat,“ uvedl Jan Sobotka. „Jsou to zmapované prázdné továrny, budovy a nemovitosti, anebo naopak vytipované zelené louky, vhodné pro investory. Potvrdili jsme si, že můžeme tuto databázi použít. Postupně je třeba podklady rozšířit pro celou oblast Krkonoš. S kompletními a stále aktualizovanými daty Liberecké i Královéhradecké části Krkonoš bude Svazek pracovat, měla by být umístěna na webu a nabízena společně. Vznikl by přehledný podklad vhodný pro poptávku nového podnikání a zřízení pracovních míst.“

„Jednání bylo zásadní, jelikož region Krkonoše se nachází na území kraje nejen Královéhradeckého, ale i Libereckého.“ Doplnila Kamila Hlinková. „Domníváme se, že kraj jako takový, nemá tak podrobné informace o dění u nás, což je samozřejmě logické. Naše oblast leží na samotné hranici kraje. Chtěli jsme právě prostřednictvím této schůzky docílit, aby byly problémy v naší oblasti více známy a byl na ně brán větší ohled i při rozhodování o jednotlivých projektech a žádostech. Pro pracovníky krajského úřadu je obtížné rozhodnout v jakékoliv záležitosti, když neznají místní specifika a problémy. Pokud se sami nepřičiníme vysvětlováním a vyhledáváním variant řešení k vydobytí důležité pozice regionu Krkonoš, nikdo to za nás neudělá. Je to společná práce místních aktérů a zástupců obcí a měst, těch, kteří chtějí lepší budoucnost pro život místních obyvatel i návštěvníků.“

Poslední aktualizace: 5.3.2012
Liberečtí vyjádřili pozitivní přístup na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu