Loading...

Letní trendy v cestovním ruchu 2014

Tipy a novinky

Jaké metropole byly letos v létě mezi Čechy nejoblíbenější? Kolik zde v průměru turisté zaplatili za ubytování? Jak si stojíme v porovnání s ostatními zeměmi při rezervaci ubytování? Odpovědi na tyto i další otázky naleznete níže.

Jaká města byla letos v létě mezi Čechy nejoblíbenější?
Téměř polovina českých turistů, kteří se v období od července do srpna 2014 rozhodli pro dovolenou v tuzemsku, směřovala do Prahy. Za dvoulůžkový pokoj na jednu noc zde turisté v průměru zaplatili 2.572 Kč. Nejdražší ale přesto velmi oblíbenou tuzemskou destinací byly Karlovy Vary (3.273 Kč) a naopak nejlevnějším městem byla letos Ostrava (1.910 Kč). Vyplývá to ze statistik hotelového vyhledávače www.trivago.cz.

Nejžádanější zahraniční metropolí se pak u Čechů stal Řím následovaný Londýnem a Paříží. V Londýně přitom návštěvníci za ubytování zaplatili nejvíce (5.829 Kč). Cenově nejdostupnější z uvedených zahraničních destinací byla Budapešť, kde se cena hotelového pokoje pohybovala kolem 2.152 Kč. Následující tabulka uvádí průměrné ceny ubytování v létě 2014 v nejoblíbenějších destinacích mezi českými turisty.

* Průměrná cena za dvoulůžkový pokoj všech kategorií na noc v období od 1.7.2014 do 31.8.2014 v dané destinaci

Jak si Češi stojí v porovnání s ostatními národy z hlediska ochoty platit, délky dovolené a odstupu ve vyhledávání nabídek?
V porovnání s ostatními evropskými národy mají Češi zájem o relativně delší dovolené trvající v průměru necelých 10 dní. Podobně pak Rusové (12 dní) nebo Norové (10 dní) si dopřávají delší pobyty. Oproti tomu Jihoevropané preferují spíše kratší dovolenou; Španělé v průměru 9 dní, Portugalci 8 dní.

Naše ochota platit je v porovnání s ostatními zeměmi mnohem menší. Za dvoulůžkový pokoj na noc jsem totiž připraveni v průměru utratit pouze 2.272 Kč, což je jen 54% průměrné ceny, kterou jsou za svou dovolenou ochotni zaplatit např. Norové. Ubytování na internetu pak vyhledáváme s předstihem téměř 80 dní. V rámci porovnávaných zemí vyhledávají dovolenou s největším předstihem Rakušané (121 dní). Nejméně času na přípravu pak potřebují Řekové (73 dní). Následující tabulka uvádí seznam evropských národností, jejich průměrnou útratu za dvoulůžkový pokoj a předstih, se kterým si rezervují dovolenou. Seznam je seřazen sestupně podle průměrné útraty.

* Průměrná cena, kterou obyvatelé daného státu zaplatili za dvoulůžkový pokoj na noc v období od 1.7.2014 do 31.8.2014.
** Zohledněny pouze pobyty na 7 a více nocí

O trivagu
Internetový vyhledávač ubytování www.trivago.cz srovnává ceny 700 000 hotelů na více než 150 rezervačních stránkách. Svým 45 milionům návštěvníků měsíčně nabízí též na 120 milionů recenzí shrnujících zkušenosti předchozích hotelových hostů. Tyto jsou navíc doplněny o databázi 14 milionů fotografií. Hotely všech kategorií lze nalézt pomocí snadno použitelných filtrů. Společnost trivago byla založena v roce 2005 a v současnosti je v provozu 47 mezinárodních platforem ve 28 jazykových verzích.

Poznámka: Je potřeba nahlížet na tento typ dat, jako na údaje o specifickém segmentu turistů. Tedy turisté, kteří své ubytování rezervují online a zároveň nehledají organizovaný zájezd. Na druhou stranu tyto data nabízejí zajímavé informace o specifickém typu cestovatelů.

zdroj: www.trivago.cz

Poslední aktualizace: 25.9.2014
Letní trendy v cestovním ruchu 2014 na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu