Loading...

Lesy ČR vracejí původní podobu lesoparku u zámku Schönwald v obci Jinošov

Tipy a novinky

Lesopark u zámku Schönwald v obci Jinošov na Třebíčsku v Kraji Vysočina se po mnoha letech znovu vrací do své původní podoby. O obnovu historické krajinářské kompozice lesoparku se zasloužil právě ukončený projekt státního podniku Lesy ČR. Lesopark, zapsaný v ústředním seznamu kulturních památek, slouží zároveň jako obora pro chov daňčí zvěře. Jeho celková rozloha činí 36 hektarů.

„Obnova lesoparku probíhala na základě původní historické krajinářské kompozice,“ vysvětluje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Brno Miroslav Svoboda. „Abychom mohli původní skladby skutečně docílit, museli jsme nejprve odstranit nejen nepůvodní dřeviny, ale i suché či nebezpečné stromy. Nově jsme pak vysadili celkem 3 772 kusů domácích i exotických druhů dřevin a odborně ošetřili 67 původních významných stromů. Obnovené květnaté louky zaujímají plochu přes 4 hektary,“ doplňuje detaily ukončené obnovy lesoparku Miroslav Svoboda.

Díky kvalitně zpracovanému projektu se Lesům ČR podařilo pro daný účel získat finanční podporu z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady obnovy lesoparku Schönwald představují částku téměř 2,5 milionu korun.

Okolí zámku Schönwald v Jinošově Lesy ČR věnují velkou pozornost dlouhodobě. Za skoro 9 milionů korun podnik předloni například provedl důležité úpravy na Jinošovském potoce a zrekonstruoval rybník Březina. „V nejbližší době plánujeme ještě opravit pěšiny v lesoparku a zrekonstruovat historickou oborní zeď. Pokud nám vše vyjde, mohla by být celková obnova hotová ještě letos. Věříme, že to návštěvníci tohoto turisticky velmi zajímavého regionu ocení,“ dodává ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Brno Miroslav Svoboda.


Poslední aktualizace: 25.1.2012
Lesy ČR vracejí původní podobu lesoparku u zámku Schönwald v obci Jinošov na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu