Loading...

KAJKA – Malá Strana očima StB

Tipy a novinky

Praha, 15. 4. 2010 – Návštěvníci Prahy mají od čtvrtka možnost vidět Malou Stranu očima agentů tajných služeb. Ve věži Chrámu Sv. Mikuláše na Malostranském náměstí se po náročné rekonstrukci otevírá veřejnosti bývalá pozorovatelna Státní bezpečnosti. Autentický prostor i doplňující expozice jsou českým unikátem. Přesto, že pozorovatelen bylo jen v Praze více než 70, je malostranská KAJKA jedinou zpřístupněnou.

Když společnosti ABL a.s. v srpnu loňského roku převzala do správy klíčové pražské věže, zjistila, že i stovky let staré památky mají svá skrytá tajemství. Když ve vrcholku barokní věže objevili zcela zachovanou buňku StB, okamžitě padlo rozhodnutí otevřít tento prostor veřejnosti i za cenu náročné a nákladné rekonstrukce.

Samotná pozorovatelna byla velmi zachovalá, včetně vylepených etiket, fotografií či provizorní toalety. Rekonstrukce se týkala především bezpečného přístupu, kdy bylo potřeba navrhnout a vybudovat zcela nové schodiště. Následovala realizace elektrických rozvodů a osvětlení.“ Upřesňuje výkonný ředitel ABL a.s., Matěj Bárta.

Expozice návštěvníkům přiblíží celkovou atmosféru totalitního režimu skrze práci Státní bezpečnosti. K její kompozici významně přispěl Archiv bezpečnostních složek, který je logickým partnerem stálé expozice správy sledování.

Ne nadarmo se Státní bezpečnosti tehdy říkalo „oči a uši strany“. Sledovala nejen občany vlastního státu, ale i cizí státní příslušníky. Zvláštní pozornost byla upřena na pracovníky a návštěvníky zastupitelských úřadů. Kromě fyzického sledování tajnými příslušníky Správy sledování Ministerstva vnitra bylo monitorování pohybu vybraných osob zajištěno prostřednictvím pozorovatelen, neboli tzv. opěrných bodů. Po celé Praze byly takových opěrných bodů desítky.“ přiblížil fungování totalitní policie ředitel Archivu bezpečnostních složek PhDr. Ladislav Bukovszky.

Kajka byla v době svého fungování nazývána také Dědkárna nebo Dědkostroj – svou službu si zde totiž odbývali především vysloužilí agenti. Jejich úkolem bylo monitorovat pohyb vozidel a osob v okolí ambasády USA a jejich spojenců - Japonska, Velké Británie a Německa. Informace putovaly radiovysílačkou vozové hlídce v terénu, která se poté zájmovým objektům věnovala.

Návštěvníci expozice KAJKA uvidí fotografie pořízené hledáčkem tajných služeb, dobové artefakty a pracovní pomůcky špionů, ale také fotografie sportovců či pivní etikety, jejichž vylepováním si tehdejší policisté krátili čas.

Věříme, že ačkoliv je buňka v trámoví věže mrazivou připomínkou totalitního režimu a nesvobody, stane se vyhledávaným turistickým místem nejen proto, že je jediná svého druhu v České republice, ale především proto, jakým způsobem návštěvníkům prezentuje dobu nedávno minulou.

Radní Mgr. Rudolf Blažek, který společně s ředitelem ABL Matějem Bártou slavnostně přestřihl pásku, vystihl smysl expozice slovy: „ Ačkoliv máme více než 20 let svobody a demokracie, je neustále potřeba připomínat si, co znamenala totalita. Otevření této expozice velmi vítám a doufám, že podobných projektů bude více.“

KAJKA je otevřena každý den od 10.00 do 22.00.

Poslední aktualizace: 16.4.2010
KAJKA – Malá Strana očima StB na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu