Loading...

Jižní Tyrolsko a jeho kulinářské pochoutky

Tipy a novinky

Máte-li rádi dobré jídlo a pití, v Jižním Tyrolsku se vám bude zaručeně líbit. Díky místním farmářům ze sdružení farem Roter Hahn si vychutnáte tradiční jihotyrolské dobroty. Pokud jim občas kouknete pod ruce, tak se zajímavé recepty můžete i sami naučit.

Nejdůležitějším jídlem dne je, jak všichni víme, snídaně. Turisté si snídani na farmách skutečně užijí. Farmáři, u kterých hosté bydlí, nabízí opravdu velké množství jídla, takže si vybere každý. Na stole najdete domácí chléb, čerstvé mléko, sýry, máslo, ale i domácí špek či šunku. Nesmí chybět doma vyrobené marmelády, ovocné šťávy, med a bylinné čaje. Je také možné si domluvit tzv. snídaňový koš, který každé ráno přistane přede dveřmi apartmánu, abyste si mohli nerušeně vychutnat snídani v klidu a pohodlí svého pokoje. Návštěvníci si skutečně mají z čeho vybírat – Roter Hahn má k dispozici přibližně 650 farem, které nabízejí právě tyto výborné snídaně.

Na jaře se na farmách otevírají šenky, které jsou typickým kulturním dědictvím Jižního Tyrolska. Šenky prochází přísnou kontrolou a většina surovin pro přípravu jídla musí být z vlastní produkce. Pro přípravu jídel používají vejce z volného chovu a nabízí nejméně tři domácí džusy a domácí ovoce, jako například grepy. V tomto jarním období dozrává chřest, takže jedním z nabízených pokrmů jsou i různá chřestová jídla jako chřestový salát s vejcem nebo chřest s bolzanskou omáčkou. Naleznete zde 40 šenků, které jsou pro návštěvníky otevřeny po celý rok.

Pravá venkovská kuchyně však poskytuje i řadu specialit. Na statku Zmailer-Hof můžete narazit na špekové knedlíky se salátem, ve kterém najdete pampelišky. Kromě špekových, si můžete pochutnat i na kopřivových knedlících, což je další místní zvláštnost.

Jak se takové kopřivové knedlíky připravují? Není to zas tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Přísady:

  • 300 g pečiva na knedlíky
  • špetka soli
  • pepř
  • 1/8 l mléka
  • 300 g kopřiv
  • 1 na špičku nože muškátového oříšku
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 2 stroužky česneku
  • Další:
  • 40 g másla
  • 40 g parmazánu (nastrouhaného)
  • 4 vajíčka
  • 60 g másla

Postup

Pečivo, v našem případě nejpravděpodobněji housky, nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Kopřivy dobře omyjte, blanšírujte a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Dále nasekejte najemno a smíchejte s pečivem.

Najemno nakrájejte cibuli a česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s kopřivami a vejce. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře prohněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným máslem.

Více informací naleznete na: www.roterhahn.cz/cz/

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality -  čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/

Poslední aktualizace: 5.11.2019
Jižní Tyrolsko a jeho kulinářské pochoutky na mapě
Autor: RoterHahn
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Jižní Tyrolsko a jeho kulinářské pochoutky

Jižní Tyrolsko na míru pro čtyřnohé miláčky
Jižní Tyrolsko na míru pro čtyřnohé miláčky
Tipy a novinky
Čas, ve kterém můžete relaxovat, užívat si pohody a klidu, to je …
0.3km
více »
DOLOMITY očima O.K.
DOLOMITY očima O.K.
Tipy a novinky
Jsem Ondra Košťál, je mi 21 let. Jako student a nadšený fotograf rád cestuji a zachytávám jedinečné okamžiky. Miluji dobrodružství a lovím…
0.3km
více »
Naturální lyžařská střediska v Jižním Tyrolsku
Naturální lyžařská střediska v Jižním Tyrolsku
Tipy a novinky
Vydejte se na hory do klidného a přírodou okouzlujícího prostředí…
0.3km
více »
Na hory autem? Praktický průvodce pro řidiče
Na hory autem? Praktický průvodce pro řidiče
Tipy a novinky
I letos vyrazí tisíce českých turistů na hory. Za lyžařskými zájezdy…
0.3km
více »
Prázdniny na farmě Roter Hahn: Pohádkový pobyt pro dva
Prázdniny na farmě Roter Hahn: Pohádkový pobyt pro dva
Tipy a novinky
Co by váš partner říkal na společný prodloužený víkend, jako neko…
0.3km
více »
Projděte si za 10 dnů jihotyrolské Dolomity po UNESCO Geotrailu
Projděte si za 10 dnů jihotyrolské Dolomity po UNESCO Geotrailu
Tipy a novinky
Jižní Tyrolsko zve v letošní sezoně turisty na velkou novinku. Pr…
0.3km
více »
Itálie - mapa lyžařských středisek
Itálie - mapa lyžařských středisek
Rady a tipy
Mapa lyžařských středisek v Itálii…
4.6km
více »
ski areál Arabba - Marmolada
ski areál Arabba - Marmolada
Ski areál
Velice oblíbený zimní areál, který nabízí přes 60 km, v…
6.1km
více »
Sedlo a jezero Fedaia
Sedlo a jezero Fedaia
Sedlo
Silnice vedoucí z Canazei do Alleghe přechází přes horské sedlo Fedaia,…
6.2km
více »
Bivacco Bontadini - výstup k bivaku v Dolomitech.
Bivacco Bontadini - výstup k bivaku v Dolomitech.
Bivak
Letošní návštěvu krásných Dolomit jsme pojali zcela jin…
7km
více »
zavřít reklamu