Loading...

Graubünden: aktivní letní dovolená

Tipy a novinky

1 000 vrcholů, 150 údolí a 615 jezer. A rozmanitost. To je nejvýstižnější charakteristika švýcarského kantonu Graubünden. Svůj ráj tu objeví pěší turisté, cyklisté i obdivovatelé železnic. Na pěších i cyklistických túrách usnadňují výstupy bezplatné lanovky. Dálkoví cyklisté mohou využít službu transportu zavazadel a znalci jazyků se radují z rétorománských hlášení ve vlacích Rhétské dráhy – mimochodem patřící na seznam UNESCO.

Nikde neleží příroda a tři jazykové oblasti a kultury tak harmonicky vedle sebe jako v Graubündenu. Středověké kostely vedle hradů a zřícenin v Domleschg. Sakrální stavební umění a nedotčené statkářské vesničky v Surselvě. Itálií inspirované palazzi ve Valposchiavu. Románský klášter Müstair, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Termální lázně Petera Zumthora ve Valsu. Mondénní Sv. Mořic a kolem něj původní horské vesničky s tradiční architekturou.

Na 10 000 kilometrech pěších tras se tento rozmanitý svět otevírá návštěvníkům. Třeba na pěší túře skrz bizarní skalní útvary Rýnské soutěsky – Grand Canyonu Švýcarska. Nebo na výletě k ledovcům Horního Engadinu, jejichž nejbližšího výběžku lze dosáhnout za pouhou hodinu cesty.

Foto: Bekmen

Síť značených tras pro horská kola zahrnuje přes 4 000 kilometrů. Legendární jsou nesčetné singletracky, které rozechvějí srdce každého bikera. U nás se ale najde i spoustu atraktivních a pohodových cyklotúr vhodných pro rodiny a požitkáře. Na své si tu přijdou zanícení bikeři, kteří se vydají do horských průsmyků, i vyznavači freeridu.

Díky nabídce all inclusive je v mnoha prázdninových střediscích bezplatné využití lanovek pro pěší a bikery zahrnuto v ceně ubytování. Výletu do říše kozorožců, které nese Graubünden ve svém znaku, již nestojí nic v cestě.

Foto: Bekmen

Graubünden má také svou proslulou železnici. Je červená, patří do krajiny stejně jako kozorožci a hory… a je malá. Původně sice měli mít obyvatelé Graubündenu obvykle velkou železnici, ale protože na ni chyběly peníze, postavili úzkorozchodnou dráhu. Dnes můžeme říci: naštěstí. Dráha je tak velkoryse zasazená do krajiny, že jedna z jejích tratí – Albula-Bernina – byla zapsána na seznam významných kulturních památek světového dědictví UNESCO. Technická dokonalost této trati, smělé viadukty, točité tunely a kruhový viadukt u Brusia okouzlí i zarputilé příznivce automobilu.

Poslední aktualizace: 26.4.2013
Graubünden: aktivní letní dovolená na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu