Loading...

Do Česka přijelo za první čtvrtletí ještě více zahraničních turistů než loni

Tipy a novinky

Přestože byl rok 2011 na počty příjezdů zahraničních turistů rekordní, jejich počet v prvním čtvrtletí letošního roku ještě více vzrostl. Do Česka přijelo 1,28 milionu zahraničních turistů, což bylo meziročně o 14,4 procent více. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkem zavítalo do hromadných ubytovacích zařízení ČR 2,6 milionu turistů, což bylo o 12,8 procent více než ve stejném období předchozího roku. Český cestovní ruch si tak připsal další úspěšnou zimní sezonu.

Počet přenocování zahraničních turistů rostl v prvním čtvrtletí roku o něco pomaleji než počet příjezdů, když dosáhl hodnoty 3,93 milionu, což bylo o 13 procent více než ve stejném období předchozího roku. Na vývoji se tak opět projevil dlouhodobý trend zkracování průměrné doby pobytu, který již několik let zaznamenává většina evropských destinací.

„Výsledky příjezdového cestovního ruchu za první čtvrtletí nás velmi potěšily. Dobrou zprávou je vedle celkových čísel také to, že rostou příjezdy těch turistů, kteří u nás hodně utrácejí, především z Ruska a Číny,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Příjezdy ruských turistů vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 37,2 procenta na 150,6 tisíc příjezdů. „Růst příjezdů z Ruska jsme v prvním čtvrtletí očekávali i na základě statistiky objemu žádostí o vrácení DPH za nakoupené zboží, ale skutečný vývoj překonal naše očekávání,“ doplnil Vondruška. O 20,4 procenta vzrostl v prvním čtvrtletí také počet příjezdů čínských turistů. Ti v prvním čtvrtletí obsadili první místo ve statistikách nakupování zboží v českých obchodech - průměrná hodnota nákupu čínského turisty dosáhla podle podaných žádostí o vrácení DPH částky 13 687 korun, což bylo nejvíce ze všech zemí mimo EU.

S příjezdy ruských turistů souvisí také vývoj v lázeňských ubytovacích zařízeních. V prvním čtvrtletí se počet zahraničních turistů v českých lázních meziročně zvýšil o 5 procent, když dosáhl 77,5 tisíce příjezdů. Celkem do lázní v prvním čtvrtletí přijelo 154,5 tisíc hostů.

Meziročně vzrostl také počet turistů z Německa (+ 8 %), Itálie (+ 26 %), Nizozemska (+ 7 %), Rakouska (+ 11 %), či Velké Británie (+ 8 %).

Díky spolupráci ČSÚ a agentury CzechTourism mají letos poprvé odborníci k dispozici také data o turistech z Indie, kteří dosud samostatně sledování nebyli. Za první čtvrtletí přijelo do ČR z Indie na 2 600 turistů. „Indická ekonomika si vede v poslední době velmi dobře. Požádali jsme proto ČSÚ o samostatné sledování indických turistů, abychom mohli včas zachytit případný růstový trend,“ uvedl Vondruška.

Podle Radky Neumannové, ředitelky zahraničního zastoupení CzechTourism v Indii je však třeba s hodnocením počkat do konce roku. „První čtvrtletí není pro Indy součástí hlavní turistické sezony. Během tohoto období vyjíždí mimo Indii pouze 15 procent z celkového počtu turistů. Navíc v průběhu zimní sezóny vzhledem k náročným klimatickým podmínkám výjezdový turismus z Indie směřuje spíše do asijských destinací, než do Evropy,“ uvedla Neumannová.

Poslední aktualizace: 11.5.2012
Do Česka přijelo za první čtvrtletí ještě více zahraničních turistů než loni na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu