Loading...

ČvT vyhlásil sbírku na pomoc obětem zemětřesení na Tibetské náhorní plošině.

Tipy a novinky

Praha 11. května 2010 – Společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem dubnového zemětřesení v čínské provincii Čching-chaj a podílí se na vyslání humanitárního konvoje, který dnes vyrazil na místo katastrofy. V chladné oblasti prefektury Jü-šu obývané z devadesáti procent etnickými Tibeťany zůstaly desetitisíce lidí bez střechy nad hlavou. I měsíc po katastrofě odlehlý region stále potřebuje nejnutnější humanitární pomoc. Peníze ze sbírky využije na místě působící partner Člověka v tísni v první fázi na distribuci základních potravin, přikrývek a hygienických potřeb. Později pak na rekonstrukci vodních zdrojů, nemocnic a škol. Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS zemětřesení Tibet 38263826/0300 nebo prostřednictvím dárcovské SMS ve formě: DMS SOSTIBET na číslo 87777.

Na první konvoj s pomocí Člověk v tísni uvolnil už 250 000 korun ze svého humanitárního fondu Klub přátel. Konvoj, který je z části hrazen z peněz českých dárců, odjel dnes z města Xining, centra provincie. Přiveze zhruba 1500 dětem a jejich učitelům jídlo, stany, deky a kamna.

„Událost vykazuje všechny známky zapomenuté katastrofy. Po třech týdnech se ukazuje, že rozsah neštěstí je výrazně větší, než se z původních zpráv zdálo a na místě zůstávají velké humanitární potřeby. Nyní jsme našli způsob, jak pomoc doručit přímo obětem, proto uvítáme jakoukoliv finanční podporu,“ řekl vedoucí Humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Marek Štys. Pouhých 350 korun zajistí jídlo pro jednoho člověka na jeden měsíc.

Peníze ze sbírky budou v první fázi využity na zabezpečení humanitárních konvojů. „Rozdělování pomoci cílíme na malé skupiny nejpostiženějších obyvatel. Lidem nyní rozdáváme cukr, mouku, čaj, máslo, nudle, přikrývky a spacáky. V dalších měsících chceme zajišťovat rekonstrukci a fungování škol a nemocnic. Obnovíme také zdroje pitné vody,“ řekl Andrea dell'Angelo z italské organizace Asia Onlus, se kterou Člověk v tísni v Číně spolupracuje. První konvoj organizace už přivezl základní potraviny a přikrývky osmi stovkám lidí. Asia Onlus své úsilí nyní směřuje do nejvíce postižené prefektury Jü-šu. Plánuje rozdělování humanitární pomoci v provizorních táborech s uprchlíky, odlehlých vesnicích a vybraných školách. Bez přístřeší se zde ocitlo až 100 000 osob. Na některých místech přírodní katastrofa zničila přes 80 procent domů.

Západní čínskou provincii Čching-chaj zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály 14. dubna. Podle oficiálních údajů při něm zemřelo dva tisíce lidí. Odhady některých neziskových organizací jsou až pětinásobně vyšší. Více než 12 tisíc osob utrpělo při katastrofě zranění.

Největším firemním dárcem sbírky je k dnešnímu dni společnost LMC, provozovatel portálu Jobs.cz. LMC věnuje 250 Kč z každé objednávky inzerce uskutečněné v měsíci květnu a bude se podílet na mediální kampani a oslovení firem i veřejnosti s žádostí o podporu sbírky.

Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS zemětřesení Tibet 38263826/0300 nebo

Pošlete textovou zprávu ve znění: DMS SOSTIBET na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30,- Kč, na pomoc obětem zemětřesení bude připsáno 27 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.

Poslední aktualizace: 13.5.2010
ČvT vyhlásil sbírku na pomoc obětem zemětřesení na Tibetské náhorní plošině. na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu