Loading...

Botanická zahrada Praha, Novinky 2011

Tipy a novinky

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji, respektive její venkovní expozice, se od 1. dubna významně změnily. Návštěvníci již nebloudí mezi několika samostatnými expozičními celky oddělenými do sebe ploty, ale navštěvují jednu velkou a přehlednou venkovní expozici s množstvím zajímavých výsadeb.

Venkovní expozice Botanické zahrady se od dubna rozkládá na ploše téměř 25 h a je přístupná celoročně.

Kromě návštěvnicky dosud hojně navštěvované Ornamentální zahrady (tato nejstarší část venkovních expozic byla pro veřejnost otevřena již v roce 1992) a Japonské zahrady (založena v roce 1997) jsou od dubna zpřístupněny tyto expoziční celky:

Stráň, na níž se dosud dochovaly fragmenty původních stepních společenstev, které byly typické pro Troju ještě do 20. let minulého století, kdy se na jejím katastru nacházely intenzivně spásané Pastviny, orná pole a sady. Postupně zde vysazujeme také suchomilné dřeviny se zajímavými květy a plody.

Pivoňková louka se sbírkou dřevitých a botanických druhů pivoněk patří k nejrozsáhlejším sbírkám těchto monumentálních trvalek u nás. Pivoňková louka hostí také kolekci magnolií, která je efektní zejména na přelomu března a dubna, kdy desítky těchto krásných dřevin kvetou.

Celoročně je zpřístupněna i velice zajímavá sbírka stálezelených dřevin a stínomilných trvalek (hajniček)v expozici Stínomilné trvalky a stálezelené rostliny, které rostou v podrostech v listnatých lesích Evropy, Asie i Ameriky.

Velkým lákadlem pro všechny milovníky kaktusů a sukulentů je nepochybně sbírka zimovzdorných kaktusů v expozici Severoamerická polopoušť, která je zaměřena především na severoamerické zástupce rodu opuncie a juka. Mimo rostlin z čeledi kaktusových se zde návštěvníci seznámí i s mnoha severoamerickými trvalkami a jehličnany, které v přírodě tvoří v těchto společenstvech jejich kostru.

Mokřad a jezero paří k jedněm z mála míst, kde mohou na jaře klást žáby svá vajíčka. Kromě zajímavých vodních, bahenních, ale i masožravých rostlin zde mohou návštěvníci po celé jaro sledovat vývoj našich domácích žab a čolků.

V explozích Lesní biotopy východní Asie a Lesní biotopy Severní Ameriky se postupně vysazují desítky zajímavých dřevin; semena mnohých z nich byla sesbírána na expedicích v Číně nebo Severní Americe. Postupně zde dosazujeme také keřové a bylinné patro, takže za několik let budou tyto plochy navozovat dokonalou iluzi východoasijských či severoamerických lesních společenstev.

Botanická zahrada v Troji spravuje i památkově chráněnou vinici sv. Klára. Tato vinice patří k nejstarším v Praze. Kromě produkční části (víno z ní můžete ochutnat v místní vinotéce) se na vinařské naučné stezce mohou návštěvníci seznámit také s u nás povolenými stolními i moštovými odrůdami a ukázkami vedení révy vinné. K dominantám vinice bude od letošního jara patřit také historický viniční lis z roku 1801.

Součást Botanické zahrady je i tropický skleník Fata Morgana, moderní stavba s esovitým půdorysem rozdělená na 3 samostatné celky - sukulentní část, nížinný deštný prales a chlazenou expozic tropů vysokých hor.

Zajímavosti / Tipy

Na trávníky Botanické zahrady (mimo Japonské zahrady) je možné vstupovat, polehávat na nich a používat je k piknikům!!! Od 1. května si může (za vratnou zálohu 200,- Kč) zapůjčit zdarma u obou občerstvení na venkovní expozici piknikovou deku.

Celoroční permanentku na venkovní expozici pro dospělého (platí 1 rok od data vydání) pořídíte již za 200,- Kč. Permanentka na venkovní expozici pro důchodce nebo děti nad 5 let vyjde na pouhých 100,- Kč, rodinná pak 400,- Kč.

Celoroční permanentku na venkovní expozice pro svého pejska zakoupíte za 100,- Kč.

Vinotéka na Vinci sv. Klára je otevřena pondělí – čtvrtek od 14 h, od pátku do neděle od 11 hodin. Zdejší vína, oceněná na mnohých soutěžích u nás i v zahraničí, zakoupíte pouze zde.

Na pruvodci@botanicka.cz si můžete objednat průvodcovskou službu.

Zajímavé akce do konce roku 2011:

21.-29.5. – Mezinárodní výstava suiseki a shangshi / ! koná se ve sklepení Zámku Troja

20. 5. – 29. 5. – Botanické ilustrace

6. - 15. 5.- Africké fialky

17. 6. – 31. 7. - Léčivé rostliny

24. 6. - Svatojánská noc

4. – 5. 6. - Víkend pro děti

18. 6.– 3.7. -Výstava kaktusů a sukulentů

16.-17.7. Indiánský víkend

8.-31.8. - Pelargónie

14. 8. – Posvícení

5.-31.8. - Gesneriaceae aneb „honzíci“ a jejich příbuzní

23.9.- 23.10. - Dýně

10. – 11. 9. – Vinobraní

9. – 11. 9. Setkání pěstitelů bonsají

10.-18. 9. - Masožravé rostliny

1.-16.10. – Kapradiny

1. -2.10. - Dýňové hrátky

31. 10. – Halloween

11. 11. – Svatomartinské víno

3.12.-1.1. 2012 - Ořechy, oříšky

17. 12. – Adventní rozjímání

Na pruvodci@botanicka.cz si můžete objednat průvodcovskou službu.

Více na www.botanicka.cz

Poslední aktualizace: 28.4.2011
Botanická zahrada Praha, Novinky 2011 na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu