Loading...

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR

Tipy a novinky

Úspěšná záchrana nádražní stanice vÚstí nad Orlicí se stala nadějí pro mnoho sdružení vČesku, která se snaží ve svém okolí ochraňovat odkazy předků. „O našem boji se dozvědělo mnoho spolků, a některé znich mě požádaly o radu, jak postupovat vboji sarogantními úředníky. Napsal jsem jim několik bodů, jak mají postupovat, aby dosáhli cíle. Ale nic světoborného to zmého pohledu nebylo. Jen to, co se nám osvědčilo vkauze ´nádraží´.", říká Martin J. Kadrman, který se svým sdružením Nádraží nedáme! odvrátil plánovanou demolici nádražní budovy vÚstí nad Orlicí a dosáhl tím změny projektu za bezmála 2,5 miliardy korun. „Za týden se mi předsedkyně sdružení ozvala stím, že zastupitelstvo vzáměru demolice budovy, která je vcentru obce, odstoupilo. Napsala mi tehdy, že naše kauza je pro ní duchovní posilou a nadějí, že má smysl bojovat za dobrou věc. Proto jsem se rozhodl, že chci společně sodborníky zajistit poradenství podobným sdružením.", dodal Kadrman.

Členy ASORKD se mohou stát občanská sdružení nebo spolky. Asociace jim bude zajišťovat odborné poradenství a vpřípadě nutnosti je i zastupovat.

Zakládající člen, Petr Šefl (hudebník a restaurátor) ktomu říká: „Asociace bude upozorňovat na nedostatky vsystému ochrany kulturního dědictví vnaší zemi a bude se podílet na rozvoji této péče. Chceme také, aby napomáhala ke zlepšení informovanosti o problematice památkové péče, protože dodnes je památka mnohdy společností vnímána jako přítěž."

ASORKD se bude chtít po svém ustavení zabývat kauzou lázní Kyselka. Těm zdůvodu postupného chátrání hrozí demolice. Na několik budov, které jsou součástí bývalých lázní, je vypsán demoliční výměr. Iniciátorem záchrany Lázní Kyselka je dokumentarista a režisér Pavel P. Ries, který rovněž stojí za vznikem Asociace: „Pochopil jsem, že sám nic nezmůžu. Velkou posilou mi tehdy byl ohlas veřejnosti, kdy mi stovky lidí psaly, jak mi mohou pomoci. A právě role Asociace by měla být významná. Bude nápomocna těm naprosto drobným snahám lidí vregionech, kteří mnohdy končí před branami úřadů a neví, jak dál.", říká Ries, jenž je přesvědčen o důležitosti další roviny: „Ten zrod vzniká ze zdola, nikoliv ze shora, což je důkaz apolitičnosti. A doufám, že to tak zůstane."

Přípravný výbor nyní jedná o navázání spolupráce se známou restaurátorkou a manželkou oblíbeného režiséra Jindřicha Poláka, ak. mal. Zuzanou Polákovou. Svoji účast na připravovaném projektu potvrdila i dokumentaristka Olga Sommerová, která rovněž působí vo.s. Nádraží nedáme!

Více info:

Ing. Martin J. Kadrman

Tel.: +420737939104

Email: martin@kadrman.eu

Poslední aktualizace: 30.7.2009
Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR na mapě
Autor: pilnas
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu