Loading...

Agroturistika jako dobrodružství?

Tipy a novinky

Většina z nás již slyšela o agroturistice, ale nemá s ní osobní zkušenost, protože má zkreslené informace a nechce se pouštět do takového "dobrodružství".

Agroturistika není pobyt na farmě jako pracovní příležitost, ani spaní na seníku za stovku. Agroturistika to je originální a stylová dovolená, ubytování a cestování v uvolněném stylu. Při agroturistice poznáte požitek z venkovského života - rozkvetlých luk, vůně domácího chleba, mléka, vína či právě natrhaného ovoce. V noci je ticho a na nebi hvězdy. Pobytem na venkově poznáte autenticitu navštívené země, její skutečná národní jídla, skutečný život obyvatel. Koně, horská kola, pěší turistika, cyklistika, rybolov či krajové kulinářské speciality, lidové oslavy a svátky - to jsou jen některé z možností, které vám nabízí agroturistika.

Někde se mohou hosté podílet s rodinou farmáře na hospodářských pracích, jako je krmení a ošetřování zvířat, jež tolik milují děti.

Toto všechno jsou kritéria které charakterizují agroturistiku v celé Evropě. Odlišuje se zemědělským zaměřením a typem ubytování v jednotlivých zemích.

Některé destinace jsou přímo vyhlášené ubytováním na statku - Rakousko, Francie, ale věděli jste že agroturistika také "frčí" v Itálii? Val di Gresta. Údolí mezi strmými svahy Dolomit, údolí terasovitých políček obklopené kulisou horských štítů. Farmáři zde pěstují ovoce, zeleninu bez chemie už desetiletí. Zapomenuté vesničky žijící svým rytmem. Obzvláště lákavé pro cyklisty, milovníky horské turistiky. Lyžování. Mysleli jste spíše na Itálii uměleckou? Kolébku renesance? Nebo na moře a víno?

Zvolte Toskánsko. Po celodenním obdivování architektonických památek, soch a obrazů ve Florencii či Sieně, po dni plném zážitků v kamenných městečkách tak nádherných jmen jako Montepulciano, Montalcino nebo Pienza, strávíte večer ve stínu olivovníku se sklenkou výborného vína a rušit ticho večera budou jen cikády z vedlejšího pomerančovníkového sadu. Ještě si dáte pár temp v bazénu a již vás čeká letní noc v pokoji kde pravděpodobně spal neznámý šlechtic jehož portrét možná maloval sám mistr Leonardo da Vinci…. Farmy v Itálii jsou většinou starobylá šlechtická sídla, staré statky, které se v rodinách dědí již několik století.

Ale i u nás je ubytování na farmách stylové. Mnoho farem přešlo do rukou rodiny původních majitelů a tak se ubytování nabízí v historických budovách, chalupách které na nás dýchají duchem minulého století a vytváří kouzlo útulnosti a příjemného pobytu. Část domu prošla rekonstrukcí nezbytnou pro modernizaci poskytovaných služeb, přitom dům je citlivě zařízen v souladu s historií a stářím budovy (často starožitným nábytkem). Tak je zajištěn často zpochybňovaný standard ubytování. Mnohé farmy se vydaly cestou biohospodaření, kdy nepoužívají umělá hnojiva, chemické postřiky, zvířata jsou chována volně beze stresů a tak jsou jejich produkty vyhledávány pro jejich kvalitu a chuť. Vy je můžete ochutnat při svém pobytu – mléko, tvaroh, maso, uzeniny, marmelády, vejce i brambory. Zatímco my se potýkáme s přetechnizovaným prostředím, na farmě se žije stále v souladu s rytmem přírody.

Navštivte je s námi na www.nafarmu.cz

Poslední aktualizace: 23.1.2014
Agroturistika jako dobrodružství? na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu