TURISTIKU PODPORUJÍ
61 461 turistů a cestovatelů
109 091 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 362 304,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Pokud chcete kvalitu,musíte do ní investovat

Tipy na výlet Za gastronomií Café & patisserie

Majitel a šéfcukrář Cukrářství Viktoria, s. r. o., Martin Polanecký čerpá inspiraci i ze starých kuchařských knih

Šéfcukrář Martin Polanecký začínal s vlastním podnikáním v cukrářském oboru před devíti lety, jak se říká, na koleně. Přesto ho láska k řemeslu navzdory počátečním těžkostem neopustila a dnes provozuje cukrářskou výrobu Cukrářství Viktoria a vlastní cukrárnu. V jeho referenčním listě je na dvě stě padesát provozů, mezi nimi i věhlasné hotely jako Angel´s, Barceló, Marriot a mnohé další. Také stále více kaváren dává přednost jeho kvalitním cukrářským výrobkům a rozšiřují si tak svou nabídku.

Dnes zaměstnává jeho firma třiadvacet lidí a k tomu sedm učňů.

Nad tím, co se změnilo a mění na našem cukrářském trhu, jsme diskutovali ve výrobně na pražském Žižkově.

Krátce k vašim začátkům, kde jste se vyučil?

Foto: ivanforal

„Cukrářem jsem se vyučil v Ondříčkově ulici v Praze a praxi absolvoval v hotelu InterContinental Praha. Pak jsem pracoval v oboru, než ve mně uzrálo rozhodnutí udělat se sám pro sebe.“

Jak těžké to byly začátky?

„Za poslední zálohu na výplatu jsem nakoupil suroviny a připravil první zakázku – 350 štrůdlů. Z utržených peněz opět pro suroviny a tak stále dokola. Sám jsem si rozvážel osobním autem. Vyráběl jsem dorty, zákusky i minidezerty pro cateringové společnosti, gastroprovozy a cukrárny.“

A váš první provoz?

„Přestavěl jsem garáž na pekárnu, domácí trouby byly mou první technikou. Postupně jsem rozšiřoval, až jsem se přestěhoval s výrobou na Žižkov. Mám zde parkování pro rozvážkové vozy a dostatečné výrobní zázemí.“

Jak hodnotíte současný cukrářský trh?

Foto: ivanforal

„Největší rezervy vidím v prodeji. V cukrárnách často pracují nevyučení lidé, kteří svůj sortiment ani pořádně neznají a neumějí ho ani dobře nabízet zákazníkům. Nedělají ochutnávky, nedoplňují správně vitríny. No řekněte, dáte si zákusek, který se krčí na tácu nebo ve vitríně jako poslední?“

A nové výrobky? Jak se prosazujete s novinkami?

„Jde to stále ještě ztuha. Zákazníci už nejsou tak konzervativní, jak si myslí prodavači. Pracujeme neustále na inovaci naší nabídky, ale pokud chce někdo prodávat kvalitní zboží z kvalitních surovin, musejí tomu odpovídat i náklady na vybavení cukrárny. S nízkými náklady nelze budovat kvalitu.“

Můžete uvést nějaký příklad?

„Nabízíme například dezerty ve skle, kdy klient dostane kompletní servis včetně krásných skleněných pohárů výměnou, takže nemusí investovat do vlastního skla. Přesto se to mnozí zatím bojí využívat. Pro catering chci nabízet full servis služby, to znamená, že vyrobíme a profesionálně naservírujeme cukrářské výrobky na zákazníkových akcích. Kuchaře tam také nezastupuje brigádník.“

Co nyní zaměstnává šéfcukráře nejvíce?

„Neustále čerpám poznatky ze starých kuchařských a cukrářských knih. Nyní jsem propadl výrobě čerstvé zmrzliny tradičními postupy ze žloutků a smetany. Nechávám si na ni posílat vanilkové lusky z Tahiti, čokoládu z Tanzánie, sicilské pistácie. Nerad bych zapomněl na kolekci domácího čajového pečiva, o které je stále větší zájem.“

Takovou zmrzlinu jsem ještě neochutnal. Jak těžké je u nás nakoupit kvalitní surovinu?

„Pokud chcete kvalitu, musíte do ní investovat. Spolupracuji s mnoha dodavateli, vybírám si ale jen ty nejlepší, jako je třeba firma Fiala Praha, která poskytuje široký sortiment těch nejkvalitnějších značek.“

Postupujete mílovými kroky kupředu, je ještě něco, co chcete dokázat?

„Samozřejmě toužím po vlastní velké cukrárně v centru. Ale na to ještě nenazrál ten správný čas.“

Děkuji za rozhovor.

Ivan Foral

www.cukrarstvi-viktoria.cz

Poslední aktualizace: 27.1.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět