Po stopách šéfa I. - Tip na výlet za báječnou gastronomií, Restaurace u Dubu, Třebíč
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Vydali jsme se s kolegou na setkání členů České hostelové asociace (www.czyha.cz), které jeTuristika.cz partnerem. Akce se konala v Travellers Hostel and Hotel. Ten je umístěn v historické budově centra Třebíče, hned vedle velice známé a navštěvované židovské čtvrti (www.travellers.cz/cz/hostel-hotel-trebic.php).
Restaurace U Dubu, která je součástí hostelu je mimo jiné známá z televizního pořadu ANO ŠÉFE a proto nás velice zajímala její kuchyně. Hned po vstupu na vás dýchne domácí atmosféra a s ní spojená pohoda.
UPOZORNĚNÍ REDAKCE: Restaurace U Dubu je zrušena, místo ní najdete restauraci U Jelínků, www.u-jelinku.cz
Zpátky ale k jídlu, kvůli němu jsme restauraci navštívili. Každý všední den mají návštěvníci možnost ochutnat denní menu. Na výběr máte vždy ze dvou jídel, polévka a dezert je v ceně. Jídla v meníčku však hned na první pohled nejsou žádné „tucktovky“, máte chuť prozkoumat vše. Například Hovězí roštěnec na červeném víně podávaný se šťouchanými brambory s pórkem může v pondělí velice příjemně otevřít týden. Naopak Krůtí roláda se žampionovo-sýrovou nádivkou a pečenými brambory pracovní týden hezky zakončí!
Klasický jídelní lístek je stručný, jak šéf pravidelně doporučuje. Nicméně každý si v něm najde to své. Pojďme se na něj podívat.
Jako předkrm je zde kachní paštika s máslem, okurkou a domácím chlebem. Dále zde najdete na výběr 2 – 4 jídla ze sekcí těstoviny, saláty, lehká a bezmasá jídla, zvěřina, kuřecí, vepřové i hovězí maso. Nechybí samozřejmě nabídka příloh i dezertů. Široká nabídka, vín, alko i nealko nápojů s pivy (Budvar, Plzeň a Birell) lístek uzavírá.
My jsme ochutnali domácí kachní paštiku, kterou samozřejmě můžeme jen doporučit. Polévkou je v nabídce hovězí vývar, který jsme však vynechali. Jako hlavní chod jsme zvolili Zaječí ragů na bílém víně s křupavou bagetou. S prvním soustem nás příjemně překvapila chuť domácí kuchyně. Maso bylo velice dobře propečené, jen se rozplývalo na jazyku a s jeho konzumací by nemělo problém malé děcko nebo starší babička. Prakticky stejně dobře dopadlo i naše druhé testované jídlo – Jemné hovězí na hříbkách, smetanová omáčka s vůní brandy a dušená rýže. Maso skvěle upravené a celé jídlo prakticky splnilo naše očekávání, které jsme měli podle jeho názvu.
Ostatně všechny názvy jídel vystihují přesně, co na vás čeká a nemusíte být pak překvapeni jako v podobě nabídky „Babiččino tajemství“, kde na vás může číhat prakticky cokoliv.
Večer na nás pak čekali speciality, které nejsou běžně na jídelním lístku. Pokud se rozhodnete U Dubu udělat narozeninovou oslavu nebo pracovní večírek, rádi vám speciální nabídku připraví. Výhodou pak je možnost přespání v pokojích hotelu nebo hostelu. Dle vlastní zkušenosti jistě oceníte, že na postel to pro vás bude jen pár kroků.
Maďarská polévka Halászlé, která se celý den připravovala venku v kotlíku maximálně předčila naše očekávání. Je to hustá rybí polévka vařená s větších kousků ryb (kapr, losos, apod.), podává se se smetanou a citrónem. Jako hlavní chod bylo vepřové maso a grilovanou zeleninou a bramborovou kaší. Kuchař s paní Katarínou by jídlo jistě nazvali poetičtěji, ale jeho skvělou chuť by to nijak nezměnilo. Večer jsme pak uzavřeli dezertem – Kaštanové pyré.
Závěrem tedy návštěvu této restaurace doporučujeme a to minimálně hned několikrát, abyste vyzkoušeli více jídel. Opravdu to stojí za to. Webové stránky jsou www.u-dubu.cz. otevřeno je denně od 11:00 do 22:00, ve čtvrtek do 23:00 a pátek, sobota až do půlnoci. Nabídku jídel si prohlédněte zde: www.u-dubu.cz/index.php?section=jidla
Turistické tipy v okolí:
Židovské město, židovský hřbitov (www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/trebic-zidovsky-hrbitov), Náměstí (UNESCO památka), další výlety a zajímavosti v Třebíči a okolí najdete zde: www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/trebic--1