Francouzská kuchyně
Turistické cíle • Památky a muzea • Zámek
Francouzská kuchyně
Francie je jednou z nejzajímavějších a zároveň nejzáhadnějších zemí. Kdo by si nepřál procestovat Francii, ochutnat a užít si tuto zemi. Můžeme si prohlédnout nádherné památky, poležet si na okouzlujících čistých plážích a vyzkoušet jejich výtečnou kuchyni.
Při poznávání pravidel francouzského života nakonec zjistíme, že vše se točí kolem jídla.
Jistě právem jsou Francouzi považováni za labužníky, francouzská kuchyně je považována za unikátní. Jedí kvalitně, ale v menším množství, jídlo si vychutnávají.
Jistě právem se říká, že Francouzky netloustnou – jedí malé množství pokrmů, ale o to lahodnějších potravin. Francouzky nedrží diety, neváhají dát si dezert, protože dezert je malý luxusní cukrářský požitek, do posledního detailu vyladěný.
Francouz nikdy neodbude své jídlo, říká se, že Francouzi jí pro radost. Jídlo je příležitost nejen se najíst, ale hlavně posedět a popovídat si, věnovat se rodině a přátelům. Jedí pomalu, snídaně trvá hodinu, oběd i dvě hodiny, vrcholem dne bývá večeře, i když i tyto zvyky se mění podle lokality země.
Snídaně je stůl plný křupavých bagetek, croissantů s medem a toastů s marmeládou.
Francouzský stůl se neobejde bez baget (baguette), podává se na snídani i k obědu. Mohou být různě dlouhé, podávají se s plátkem sýra nebo džemem a ty se pak namáčí do kávy. Bageta musí být vždy čerstvá a křupavá, proto se peče od rána do večera a pro pečivo se chodí 2x denně.
Francouzské sýry jsou tučné, většinou vyráběné ručně. Každý sýr má svou historii, výrobci si pečlivě hlídají svoji výrobní technologii. Sýry jsou kravské, ovčí nebo kozí, ať je to sýr Brie, Camembert, Abondance nebo Comté, druhů je velmi mnoho, každý region má svůj specifický druh sýru.
Jak již bylo řečeno, oběd trvá i dvě hodiny. Skládá se z velkého množství zeleniny a ovoce, nesmí chybět ani ryba nebo mořské plody. Francouzi si váží své země, jsou na ni hrdí a proto jedí pouze svoje sezonní potraviny. Vědí, že co je dostupné kdykoliv, nemusí být kvalitní.
Zelenina je hlavní součástí jídelníčku Francouzů, ať již syrová, dušená nebo zapékaná, upravována velmi šetrně, aby se nezničily důležité vitamíny. Při přípravě salátů (mrkvový, zelný nebo třeba celerový) se zelenina strouhá na jemné nudličky a zakápne ihned citronem. Pro nás může být nezvyklý mrkvový salát, který není sladký, ale pouze jemně osolený.
Nejčastěji připravovaná zelenina jsou brambory, zelené fazolky, mrkev, pórek, artyčoky. Hodně používanou zeleninou je i špenát, pro nás nezvykle připravený v celku jako příloha k masu nebo rybám.
Lahůdka francouzské kuchyně jsou šneci a žabí stehýnka.
Pije se hlavně voda a víno, kdykoliv si však dají i šampaňské, nejen při oslavách.
Vína mají výborná a i ve výběru vína jsou nároční, kladou velký důraz na místo původu.
Obecně by se dalo říci, že vinice na severní části země vyrábějí výborná bílá vína a na jihu zase červená, v Normandii a Bretani se vyrábí řada jablečných vín, velmi oblíbené je rovněž pivo.
Za běžný dezert bývá ovoce nebo jogurt, známé dezerty jsou Créme Brulée (pudinkový krém s krustou, která vznikne grilováním), Crepe Suzette (palačinka přelitá pomerančovým karamelem), Tarte tatin (obrácený jablkový koláč), Mousse au chocolat (francouzská čokoládová pěna).
www.ck-zajezd.cz
Je nezbytné také zmínit, že Francie je na 2. místě co do počtu restaurací oceněných třemi hvězdami Michelin (26 restaurací), s počtem restaurací oceněných dvěma hvězdami (83 restaurací) je na prvním místě ze všech oceňovaných zemí! Podle tohoto hodnocení je patrné, že Francouzi se vaření opravdu věnují s láskou a je pro ně věc prestiže, mít možnost opravdu se kvalitně a chutně najíst.
A ještě něco pro pobavení:
Francouzský prezident Charles de Gaulle se prý jednou vyjádřil: "Jak mám vládnout národu, který má na každý den roku jiný druh sýra.“