Chlébské - popis obce

Vesnice, Českomoravská Vrchovina




Chlébské - pohled na dolní část obce
Chlébské - pohled na dolní část obce
lupa

Jedná se o malebnou vesničku (dnes místní část obce Skorotice, ale obecní úřad je naproti zdejšímu hotelu), která se nachází na horní hraně a v údolí podél stejnojmenného potoka. Nejvýznamnější období v roce prožívá v době květu bledulí jarních v blízké rezervaci, kdy se stává po několik týdnů doslova poutním místem milovníků přírody. Ale zájemci o přírodní krásy přicházejí i v létě, na podzim i v zimě. V horní části obce jsou dvě významná střediska cestovního ruchu - hotel Bednář (turistické kategorie) postavený zde v roce 1937, který je v provozu celoročně (Po-Ne 10-22 hod.) tel. 723 288 691 a obecní Turistická ubytovna, která v hlavní turistické sezóně poskytuje též i stravovací služby.





Chlébské - hotel Bednář
Chlébské - hotel Bednář
lupa

V obci se dochovalo ještě několik roubených chalup, jejich vznik lze datovat do první poloviny 19. století. Dále pak opravená kaplička sv. Jana Křtitele a u hasičské zbrojnice lze shlédnout i starou hasičskou stříkačku z roku 1901. Nelze opomenout i zdejší památnou lípu více jak 300 let starou, která měla být vysazena při novodobém vzniku obce.

Chlébské - obecní turistická ubytovna
Chlébské - obecní turistická ubytovna
lupa

Dolní částí v údolí potoka prochází zeleně značená cesta, která sem vede od železniční stanice v Nedvědici. Horní částí pak vede po silnici i regionální cyklotrasa č. 5086, spojující Nedvědici s Bystřickem.

Turistická mapa KČT 1:50 000 č.85 Okolí Brna-Svratecko



Další informace

Hodnocení:
neumístěno
Poloha:
458 metrů nad mořem
Byl zde::
1 turista
Jak se Vám tam líbilo ?

Komentář:

Vyhledání vlakového spojení
Odkud:
Kam: Nedvědice
(vzdálenost od místa: 2.5 km)
Datum: Čas:

Diskuse k místu Chlébské - popis obce

Nadpis: (nepovinný)

Vaše jméno:

Email: (nezobrazí se)

Text:

Email:
Heslo:
Vytvořit účet Zapomenuté heslo
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace